«Ο λόγος της πεταλούδας», ένα βιβλίο για παιδιά και μεγάλους

«Ο λόγος της πεταλούδας», ένα βιβλίο για παιδιά και μεγάλους

Ο δάσκαλος Κωνσταντίνος Πατούρης έγραψε το βιβλίο και οι μαθητές του σχολείου της Αγίας Μαρίνας στην Νέα Μάκρη, έκαναν τις ζωγραφιές

patouris1
«Ο λόγος της Πεταλούδας» είναι πρωτίστως ένα βιβλίο παιδικό, όπως συμπεραίνει κανείς βλέποντας τις φωτογραφίες του. Ένα παραμύθι. Όταν το διαβάσει όμως αισθάνεται να τον αγγίζει και να τον προβληματίζει σε βαθύτερα επίπεδα συλλογισμού, διαπιστώνει δηλαδή πως εμπίπτει στα ενδιαφέροντα του ώριμου ανθρώπου, επομένως απευθύνεται και στο ενήλικο κοινό.

       Πρόκειται για ένα βιβλίο που σκοπό έχει να διαπραγματευτεί με απλό τρόπο κάποια πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας διαχρονικά. Έτσι ώστε να γίνουν πιο εύκολα στην κατανόησή τους από τα παιδιά, δηλαδή να φέρει στην σκέψη τους τις πρώτες καταγραφές βασικών αρχών της ζωής. Είναι ο τομέας που οι εκπαιδευτικοί επιγράφουμε ως φιλοσοφία της παιδείας!

        Είναι ένα έργο συνθετικό, ένα έργο του δασκάλου Κωνσταντίνου Πατούρη (φωτογραφία), διευθυντή στο Δημοτικού Σχολείου της Αγίας Μαρίνας Νέας Μάκρης και των μαθητών του σχολείου που έκαναν τις ζωγραφιές. Και όπως ξέρουμε οι μαθητές μπορούν, μέσα από τις ζωγραφιές, να δίνουν την δική τους αντίληψη και να αποδίδουν το νόημα του έργου σύμφωνα με τον δικό τους κώδικα επεξεργασίας. Το βιβλίο είναι η κατάληξη ενός καινοτόμου προγράμματος που εκπονήθηκε μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας.

        Το έργο αυτό έχει σαν αντικείμενο «τον κόσμο που ζούμε και αυτόν που επιθυμούμε να ζούμε». Η συλλογιστική του, επικεντρώνεται στο ερώτημα: υπάρχει η άκοπη πολιτεία; Εστιάζει δηλαδή στο διαχρονικό ερώτημα: «Μπορεί ο άνθρωπος, χωρίς να προσπαθήσει χωρίς να κοπιάσει, χωρίς να αγωνιστεί, να έχει έναν επίγειο παράδεισο απολαμβάνοντας πλούτο, αγαθά, ευτυχία;»

        Έχει όμως και πολλές παράπλευρες ιδέες και ερεθίσματα. Μέσα από έναν ολόκληρο κόσμο που ζει, δρα, κινείται και περιστρέφεται γύρω από τον κεντρικό άξονα της άκοπης ζωής προβάλλουν οι έννοιες εργασία, αγάπη, αλληλεγγύη, αγαθά, χαρά, πλούτος, ευημερία, ευτυχία. Επίσης: πολλά ερωτήματα και σημαντικά θέματα της εποχής, όπως το θέμα της αβεβαιότητας, της απογοήτευσης, της ευτυχίας, της δυστυχίας, της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, της βίας, του πολέμου και της καταστροφής, της θείας πρόνοιας ή αλλιώς του από μηχανής θεού, της δικαιοσύνης, αλλά και αυτό της ίδιας της ζωής.

       «Ο λόγος της Πεταλούδας» είναι ένα βιβλίο στο οποίο δομείται η συνύπαρξη φαντασίας και πραγματικότητας σε μεταβαλλόμενα ποσοστά. Έχει λόγο ποιητικό που γοητεύει και ροή που κρατάει τον αναγνώστη σε μια διαρκή εγρήγορση, συναισθηματική και νοητική. Περιέχει λεξιλόγιο και σύνταξη που ξεφεύγει από την λεξιπενία και τα φτωχά και επαναλαμβανόμενα στερεότυπα της εποχής. Υπάρχουν μέσα στο βιβλίο λέξεις και σχήματα λόγου που το απογειώνουν εκφραστικά.

Κλείσιμο
        Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο βλέπουμε ότι είναι γεμάτο από όμορφες ζωγραφιές, λεζάντες και κείμενα που δένουν άψογα μεταξύ τους και περνούν αβίαστα τα μηνύματα στον αναγνώστη, καθιστούν το βιβλίο ευχάριστο και ευανάγνωστο. Η δομή του δίνει την δυνατότητα στον αναγνώστη να το διαβάσει όπως αυτός θέλει ή του είναι πιο λειτουργικό. Μπορεί δηλαδή να διαβάσει πρώτα τις λεζάντες με τις ζωγραφιές και να προσπαθήσει να καταλάβει το νόημα και μετά να διαβάσει το κείμενο. Μπορεί όμως να κάνει το αντίθετο ή να ακολουθήσει μεικτή ανάγνωση.
Εξωφυλλο_1


        «Ο λόγος της Πεταλούδας» προκαλεί ανάγκη διαλόγου και συζητήσεων στα θέματα που θίγει. Σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους.

         Έχουμε να κάνουμε με μια φανταστική ιστορία γεμάτη από τις αλήθειες της πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας με όλες τις διακυμάνσεις της, δηλαδή την προσπάθεια, την ακάματη εργασία, το όραμα, τον θρίαμβο, την πτώση, την ματαίωση, την λύτρωση. Για να απολαύσεις όλα τ’ αγαθά χρειάζεται να εργαστείς. Για να εργαστείς χρειάζεται να ακολουθήσεις κάποιους κανόνες. Δηλαδή να ενταχθείς στο κοινωνικό σύνολο, τη συλλογική εργασία, να ασπαστείς την συνεργασία.

         Με το πόνημα αυτό ο συγγραφέας δημιουργεί υπέροχες λεκτικές εικόνες ζωής που για να έχει ποιότητα και μέλλον χρειάζεται ένα βασικό συστατικό, την ελπίδα ! Η ελπίδα στην ζωή του ανθρώπου, παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και είναι κάτι παραπάνω από μια αισιόδοξη άποψη, ότι όλα θα πάνε καλά. Οι άνθρωποι που έχουν έντονα την ελπίδα ως ριζωμένη πίστη, έχουν τόση μεγάλη θέληση στην επιδίωξη του στόχου τους, που μπορούν, όποιος και να είναι να τον πετυχαίνουν. Ελπίδα λοιπόν σημαίνει ζωή, επιτυχία – επίτευξη στόχων.

         Μέσα από αυτό το φανταστικό έργο, ο συγγραφέας Κώστας Πατούρης, με τον πεζό και ποιητικό του λόγο, μας προτρέπει να μην παρασυρόμαστε, να μην απογοητευόμαστε από τυχόν προβλήματα, αποτυχίες ή αναποδιές που συναντάμε στο διάβα της ζωής μας. Με την εργατικότητα των μυρμηγκιών μας τονίζει έντονα το συναίσθημα της ευθύνης και της υπευθυνότητας και συνιστά σε όλους, μικρούς και μεγάλους, να έχουμε πρωτίστως θέληση, αλλά και πίστη στις ικανότητές μας. Μας λέει δηλαδή, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, πως ό,τι κι αν συμβεί στην ζωή μας μπορούμε, με συνέπεια, υπομονή και επιμονή, αλλά κυρίως με ελπίδα, να τα καταφέρουμε!

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Σπύρος Παππάς, καθηγητής, πρώην άμισθος σύμβουλος σε θέματα Παιδείας του Δήμου Μαραθώνος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης