Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Λευτέρη Αναστασάκη, «Καινοτομία και βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950 - 1973»

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Λευτέρη Αναστασάκη, «Καινοτομία και βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950 - 1973»

Το κοινό έθεσε προς τους ομιλητές και τον συγγραφέα ιδιαίτερα εύστοχες ερωτήσεις μετά το τέλος των παρουσιάσεων και για μία περίπου ώρα

ΟΤΕ_0398_2
Είναι σπάνιος ο συνδυασμός δύο τέτοιων γεγονότων. Ενός σχεδόν γεμάτου αμφιθέατρου στο ΟΤΕ Αcademy για την παρουσίαση ενός επιστημονικού βιβλίου και η συνύπαρξη στο πάνελ δύο διακεκριμένων Ελλήνων, των οποίων η παρουσία χαρακτήρισε την οικονομική ζωή της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, των κυρίων Γιάννη Στουρνάρα και Παναγή Βουρλούμη.

Η αφορμή ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του Λευτέρη Αναστασάκη «Καινοτομία και βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950 - 1973». Το κοινό, το οποίο ήταν κυρίως στελέχη επιχειρήσεων, αλλά και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, έθεσε προς τους ομιλητές και τον συγγραφέα ιδιαίτερα εύστοχες ερωτήσεις μετά το τέλος των παρουσιάσεων και για μία περίπου ώρα.

Το βιβλίο διδάσκεται ήδη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι δύο ομιλητές μίλησαν με θερμά λόγια για το περιεχόμενό του. Λίγες φράσεις από όσα είπε ο κύριος Στουρνάρας είναι απολύτως ενδεικτικές. «Με την ιδιότητά μου ως ακαδημαϊκός θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα θετικά στοιχεία της έρευνας του Λευτέρη Αναστασάκη.

Πρώτον, η έρευνα είναι όντως πρωτότυπη δεδομένου ότι αφορά έναν κλάδο, την ελληνική μεταπολεμική βιομηχανία, που ελάχιστα έχει διερευνηθεί, πολύ περισσότερο δε από την πλευρά της τεχνολογικής συνιστώσας της.

Δεύτερον, τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως αναφέρω και στον πρόλογο του βιβλίου, έρχονται μάλλον σε αντίθεση με την καθεστηκυία άποψη, που θεωρεί την ελληνική βιομηχανία ήσσονος σημασίας. Πλην όμως η τεκμηρίωση των συμπερασμάτων της έρευνας είναι απολύτως επαρκής τεχνικά και διαθέτει λογικό ειρμό.

Τρίτον, ο συγγραφέας ευθύς εξαρχής θέτει με σαφήνεια το θεματικό πεδίο (τεχνολογική ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας) και το χρονολογικό όριο (1950-1973) της έρευνάς του. Παράλληλα όμως δεν αγνοεί το ευρύτερο πλαίσιο ιστορικό, πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύχθηκε η ελληνική μεταπολεμική βιομηχανία.

Τέταρτον, ο Λευτέρης αναφέρει με σαφήνεια ποια θέματα θα απασχολήσουν την έρευνα και με ποια θέματα δεν θα ασχοληθεί, καθώς και τους λόγους για τους οποίους δεν θα ενσκύψει σε ορισμένα συγγενικά γνωστικά πεδία.

Πέμπτον, τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιεί για να τεκμηριώσει την έρευνα του είναι από αξιόπιστες πήγες όπως ο ΟΟΣΑ, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και τα αρχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Έκτον και σημαντικό για τη συνέχεια της έρευνας, ο ερευνητής αξιοποιεί τραπεζικά και εταιρικά αρχεία, τα οποία μέχρι σήμερα είχαν ελάχιστα ερευνηθεί. Υποδεικνύει μάλιστα σε επόμενους μελετητές την ύπαρξη των αρχείων αυτών και την χρησιμότητα τους.

Τέλος, αν και ο συγγραφέας δηλώνει από την αρχή ότι θα ασχοληθεί μόνον με την τεχνολογική ιστορία και μόνον της ελληνικής μεταπολεμικής βιομηχανίας, καταφέρνει και δίνει το ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών, οικονομικών και τεχνολογικών εξελίξεων που επικράτησαν στην Ευρώπη τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες».


Ειδήσεις σήμερα:

Aπαγορεύεται προσωρινά η διακοπή ρεύματος σε ευάλωτους αν δεν καταβληθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής

Τροχαίο με τρεις νεκρούς στην Καβάλα: «Γινόταν καταδίωξη, το φορτηγό με τα ποτά σηκώθηκε στον αέρα»

Δείτε ζωντανά τους εορτασμούς για τα 70 χρόνια της Ελισάβετ στο θρόνο της Βρετανίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης