«Πορφυρό Δίκτυο»: Προδημοσίευση από το θρίλερ της Κάρμεν Μόλα

«Πορφυρό Δίκτυο»: Προδημοσίευση από το θρίλερ της Κάρμεν Μόλα

Από τις εκδόσεις Κλειθάριθμος

ΠΟΡΦΥΡΟ_ΔΙΚΤΥΟ_FRONT__1_
Στη Μαδρίτη η βία έχει τη μορφή ενός σκοτεινού δικτύου από επικίνδυνες οθόνες.

Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, η αστυνόμος Έλενα Μπλάνκο, επικεφαλής του Τμήματος Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων, εισβάλλει με την ομάδα της στη βίλα μιας ευκατάστατης οικογένειας και ορμάει στο δωμάτιο του έφηβου γιου. Στην οθόνη του υπολογιστή του επιβεβαιώνεται αυτό που φοβόντουσαν: το αγόρι παρακολουθεί σε ζωντανή μετάδοση δύο κουκουλοφόρους να βασανίζουν ένα κορίτσι μέχρι θανάτου. Οι αστυνομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το σαδιστικό θέαμα, ανίκανοι να αντιδράσουν. Πόσα κορίτσια σαν κι αυτό έχουν πέσει θύματα του Πορφυρού Δικτύου;

Τα μέλη του ΤΑΥ διερευνούν από καιρό τη δράση αυτής της σκοτεινής οργάνωσης και συλλέγουν πληροφορίες για τα σκληρά, ακραία βίντεο που διακινούνται στο Deep Web, το σκοτεινό πρόσωπο του διαδικτύου. Όλο αυτό το διάστημα, η Έλενα Μπλάνκο έχει κρατήσει κρυφό από την ομάδα της εκείνο που υποψιάζεται και φοβάται: ότι η εξαφάνιση του γιου της, Λούκας, όταν ήταν παιδί, μάλλον σχετίζεται με το ανατριχιαστικό Πορφυρό Δίκτυο. Πού βρίσκεται τώρα ο Λούκας; Ποιος είναι πραγματικά; Και ποια είναι τα όρια που η αστυνόμος είναι διατεθειμένη να υπερβεί προκειμένου να φτάσει στην αλήθεια;

ΠΟΡΦΥΡΟ_ΔΙΚΤΥΟ_FRONT__1_


Το protothema.gr προδημοσιεύει ένα απόσπασμα:

Η Έλενα περιμένει στην αίθουσα όταν ένας πράκτορας κάνει νόημα στον Κάστο Βέιλερ να περάσει. Όταν ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο, ο Βέιλερ της σκάει ένα αμυδρό χαμόγελο και σηκώνει τους καρπούς του ανεπαίσθητα. Η Έλενα γνέφει στον πράκτορα να του αφαιρέσει τις χειροπέδες και να την αφήσει μόνη μαζί του.

«Ήμουν πολύ ήρεμος στο κελί, έκανα διαλογισμό και ξαφνικά με βγάζουν έξω με σπρωξιές. Ελπίζω να έχετε έναν καλό λόγο.»

«Σιωπή», λέει αυταρχικά η Έλενα, πριν συνεχίσει πιο ευγενικά: «Θα μιλάτε όταν σας ρωτάω.»

Η αστυνόμος ρίχνει μια ακόμη ματιά στα στοιχεία που της έστειλε η Μαριάχο: η χάκερ κατάφερε να βρει ακόμη και μια φωτογραφία και των δύο μαζί, του Ναχίν και του Γιάρουμ, όταν ήταν δεκαπέντε ετών. Βρίσκονται σε μια δημοτική πισίνα. Ο Γιάρουμ είναι ψηλότερος και, ακόμη και στη φωτογραφία, φαίνεται σαν να είναι αυτός ο αρχηγός.

Η Έλενα δεν βιάζεται, χρειάζεται χρόνο για να τα αφομοιώσει όλα αυτά και να σκεφτεί· στο μεταξύ, ο Κάστο Βέιλερ συγκρατεί την περιέργειά του, αν και έχει ένα ύφος ανυπομονησίας. Η Έλενα σηκώνει το κεφάλι εντέλει και τα μάτια τους συναντιούνται.

«Χθες ήμουν στη φυλακή με τον Χοσέ Ραμόν Ολίβα. Ναχίν, Γιάρουμ... Κανένας ο ένας· κανένας κι ο άλλος. Τι πνευματώδες!»
«Και λοιπόν;» ο Κάστο προσπαθεί να κρύψει την έκπληξή του και το πετυχαίνει.

«Του ταιριάζει να είναι ηγέτης αίρεσης. Αναμφίβολα ερμηνεύει μια χαρά τον χαρακτήρα του: τα μαλλιά, αυτό το διερευνητικό βλέμμα, η απόκοσμη φωνή... Ένα πράγμα μόνο δεν μου κολλάει: αυτά που λέει. Είναι κάπως απλοϊκά.»

«Δεν καταλαβαίνω γιατί μου τα λέτε όλα αυτά.»

«Ξέρετε κάτι, Κάστο; Δεν νομίζω ότι έπεισε όλους εκείνους τους τύπους ότι ο έρωτας και το ελεύθερο σεξ θα απελευθέρωναν την ψυχή τους κι ότι έπρεπε να επιδοθούνε σε όργια όταν αποφάσιζε αυτός... Τα κορίτσια αυτά ζούσαν σε συνοικίες όπως οι Σαλαμάνκα, Τσαμπερί, Βίσο... Στα σπίτια τους είχανε οικιακή βοηθό και οι γονείς τους ήταν δικηγόροι, δικαστές, επιχειρηματίες, ακόμη και υπουργοί... Σίγουρα οι μητέρες τους τις πήγαιναν για ψώνια στην οδό Σεράνο ή την Ορτέγκα ι Γκασέτ, για να τους χαρίσουν ό,τι ήθελαν, και τις έστελναν στα καλύτερα σχολεία. Παρ’ όλα αυτά δεν δίστασαν να γαμηθούν με όποιον έβαζε μπροστά τους ο Ναχίν;

Όχι, δεν το πιστεύω.»

«Μπορεί ο Ναχίν να είναι πιο πειστικός από ό,τι νομίζετε.»

«Όχι», απαντά η αστυνόμος, «νομίζω ότι ο Ναχίν, όπως υπονοεί και το όνομά του, ήταν ο κανένας. Ότι υπήρχε κάποιο άλλο άτομο, που οραματίστηκε τα πάντα και άφησε τον Χοσέ Ραμόν να χρησιμοποιήσει τις υποκριτικές ικανότητες που αναμφίβολα διαθέτει.»

«Θα σας πω κάτι που μάλλον θα σας εκπλήξει. Ο Ναχίν είναι ένα από τα πιο ανόητα άτομα που γνώρισα ποτέ στη ζωή μου.»

«Αλήθεια;» προσπαθεί να ακουστεί σαρκαστική.

«Ξέρω ότι δεν είναι σωστό να μιλάς έτσι για έναν φίλο.

Αλλά και ποιος δεν το κάνει πού και πού;»

«Τόσο ανόητος ώστε να υποδυθεί εσάς και να φάει τόσα χρόνια στη φυλακή;»

«Υπάρχει και κάποια ανταμοιβή στη θυσία, αλλά αυτό εσείς δεν θα το καταλάβετε. Έχετε μια βαθιά πληγή, που σας εμποδίζει να προσεγγίσετε εις βάθος κάποια ζητήματα.

Μια πληγή που σας σκοτώνει λίγο λίγο και δεν θα θεραπευτεί ποτέ.»

Η Έλενα έχει μείνει εμβρόντητη. Δεν περίμενε τέτοια εξέλιξη.

«Υπάρχουν εγχειρίδια που σας μαθαίνουν πώς να αραδιάζετε αυτές τις μπαρούφες; Μου θυμίζετε τις χαρτορίχτρες στο Ρετίρο, που ανακαλύπτουν πάντα τα βάσανα του πελάτη», τον ειρωνεύεται η αστυνόμος.

«Πιθανόν. Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας. Εμένα το μόνο μου μέλημα είναι πότε θα με αφήσετε ελεύθερο. Σας διαβεβαιώνω ότι το σπίτι μου είναι πιο άνετο από τις εγκαταστάσεις σας.»

«Αυτά είναι τα μειονεκτήματα μιας σύλληψης. Προς το παρόν, σκοπεύουμε να σας κατηγορήσουμε για εκμετάλλευση ανηλίκου, εν προκειμένω του Ντανιέλ, για εμπόριο βίντεο snuff και για φοροδιαφυγή, λόγω μαύρου χρήματος... Και μιας κι έχω άπλετο χρόνο στη διάθεσή μου μέχρι να σας παραπέμψω στη δικαιοσύνη, σίγουρα θα σκεφτώ κι άλλα εγκλήματα.»

Η Έλενα συνεχίζει να αραδιάζει τις θεωρίες της στον Κάστο.

Δεν τον κατηγορεί απλά ότι είναι ο ιθύνων νους και ότι άφησε τον Ναχίν στο Σότο ντελ Ρεάλ να φορτωθεί τα πάντα, αλλά και ότι χρησιμοποίησε τα πορνογραφικά βίντεο που γυρίστηκαν στη σέκτα για να εξασφαλίσει πρόσβαση στο Πορφυρό Δίκτυο.

«Τι βαρβαρότητα!» καγχάζει ο Κάστο Βέιλερ. «Το Πορφυρό Δίκτυο, μόνο αυτό μου έλειπε.»

«Εσείς είστε εκείνος που πουλάει συνδέσμους για τα θεάματά του.»

«Μα σας είπα. Πουλάω συνδέσμους για οτιδήποτε μου αποφέρει κάποια προμήθεια. Είναι το μόνο στοιχείο που έχετε εναντίον μου. Θα δεχτώ τις κατηγορίες ενώπιον του δικαστή, θα μου ορίσει ένα πρόστιμο που δεν θα μπορώ να πληρώσω, γιατί ήδη γνωρίζετε ότι δεν έχω μετρητά, παρά την εξωτερική μου εμφάνιση. Οπότε, ίσως χρειαστεί να περάσω μερικούς μήνες στη φυλακή κι αυτό είναι όλο.»

«Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, Κάστο. Θα φροντίσω εγώ προσωπικά να κατηγορηθείτε μέχρι και για τον θάνατο του Τζον Λένον.»

«Ας είμαστε λογικοί, αστυνόμε Μπλάνκο. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε, θα υπάρχει κάτι που θέλετε για αντάλλαγμα ώστε να μου φερθείτε μ’ έναν πιο επιεική τρόπο.»

«Τον Ντίμας. Θέλω τον Ντίμας, αυτόν με τη μάσκα του παλαιστή.»

«Δεν ξέρω για ποιον μου μιλάτε.»

«Θα σας αφήσω να το σκεφτείτε. Ίσως η μνήμη σας επανέλθει.»


Κριτικές του βιβλίου

«Ένα απίστευτο θρίλερ… Δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Αυτή τη φορά, οι χειρότεροι εφιάλτες της αστυνόμου Μπλάνκο επιβεβαιώνονται. Το Πορφυρό Δίκτυο είναι ένα ταξίδι στην κόλαση».
–Manuel Rodriguez Rivero, El Pais (Babelia)

«Ένα μυθιστόρημα που σε αγγίζει με πρωτόγνωρο τρόπο. Η πλοκή σε καθηλώνει από την πρώτη κιόλας σελίδα. Η Κάρμεν Μόλα, όποια κι αν είναι, κάνει τη διαφορά…»
–Lorenzo Silva, επικεφαλής του Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Getafe Negro

Ποια είναι η συγγραφέας

H Κάρμεν Μόλα είναι η αινιγματική συγγραφέας που αρνείται να αποκαλύψει την ταυτότητά της -το μεγαλύτερο εκδοτικό φαινόμενο των τελευταίων ετών στο ισπανικό μυθιστόρημα νουάρ, με διεθνή απήχηση. Μετά την επιτυχία της Κόκκινης Μαδρίτης, η συγγραφέας επανέρχεται με μια νέα υπόθεση, το Πορφυρό Δίκτυο, όπου πρωταγωνιστεί η αστυνόμος Έλενα Μπλάνκο. Η σειρά βιβλίων της Κάρμεν Μόλα αποτέλεσε εκδοτικό φαινόμενο στην Ισπανία και μεταφράστηκε σε δέκα γλώσσες, ενώ σύντομα οι Viacom International Studios και Diagonal TV ξεκινούν γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς που θα βασίζεται στην Κόκκινη Μαδρίτη και τα επόμενα βιβλία της σειράς.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ομοσπονδία Ξιφασκίας: Ο Ιωάννης Λιγνός έτοιμος να την οδηγήσει στην επόμενη μέρα

Απαγόρευση κυκλοφορίας όλο το 24ωρο στη Λέρο - Έρχονται μέτρα για Μύκονο και Καστοριά

Τροχαίο στη Βουλή: Δώρο ζωής τα νεφρά του Ιάσονα σε δύο γυναίκες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης