Quiz: Το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Βορίλα

Quiz: Το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Βορίλα

Το Quiz είναι ένα μυθιστόρημα πρωτότυπο και τελείως διαφορετικό που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Υδροπλάνο τον Οκτώβριο από έναν ταλαντούχο πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα.

dimitrios-vorilas
Ο Δημήτρης Βορίλας έχει σπουδάσει φυσικός, εργάστηκε στον κλάδο της ναυτιλίας και τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στη συγγραφή ενώ ταυτόχρονα αρθρογραφεί και στο Max Magazine.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Δημήτριος Βορίλας ήρθε για να μείνει.

Δημήτρη το μυθιστόρημά σου θίγει την επίδραση των social media και των reality shows τη σύγχρονη εποχή. Εσύ ως νέος, τι αντίκτυπο έχει η τεχνολογία πάνω σου;

Τεράστιο. Όπως και σε κάθε άλλο μέσο άνθρωπο του πλανήτη. Αισθάνομαι ο ίδιος εξαρτημένος, βλέποντας όμως το περιβάλλον μου σε μικρότερη, αλλά και μεγαλύτερη κλίμακα, μπορώ να πω πως είναι κοινωνικό φαινόμενο και όχι ατομικό.

Δηλαδή θεωρείς, όπως περιγράφεις και στο βιβλίο σου, πως ο κόσμος μας έχει αλλάξει πρότυπα, αρχές και ιδανικά;

Σίγουρα. Τα πρότυπα έχουν αλλάξει τελείως γιατί εάν δεν είσαι μέρος των social media, της τηλεόρασης και γενικά κομμάτι του θεάματος, δεν λογίζεσαι ως πρότυπο για την πλειοψηφία. Δεν κατηγορώ κάποιον γι’ αυτό το φαινόμενο, καθότι όπως σας είπα και πριν, ακόμα και εγώ ο ίδιος, εάν θέλω να ενημερωθώ για κάποιο άτομο που δεν γνωρίζω, θα πατήσω το όνομά του στο διαδίκτυο και ότι αποτέλεσμα μου βγάλει, θα το εμπιστευτώ ως πρώτη πληροφορία. Υπάρχουν στην κοινωνία μας αμέτρητοι άνθρωποι που δεν επιθυμούν την προβολή. Καταξιωμένοι στον κλάδο τους, που όμως επειδή δεν προβάλουν τη ζωή τους στα μέσα, δεν λαμβάνουν την αναγνώριση που τους αντιστοιχεί πλέον.

Το βιβλίο σου Quiz περιγράφει μια πραγματικότητα, που η ζωή του ήρωά σου ξαφνικά αρχίζει να γίνεται το επίκεντρο της κοινωνίας και μάλιστα δίχως να το γνωρίζει ο ίδιος; Μπορεί ένα τέτοιο παιχνίδι να βρει εφαρμογή και στην πραγματικότητα πιστεύεις;

Κάποιο μυαλό, κάπου, κάποτε θα το σκεφτεί και θα το υλοποιήσει. Η πραγματικότητα δεν απέχει μακριά από τη φαντασία μου. Ο ήρωας όντως γίνεται το επίκεντρο του κόσμου, μιας και άθελά του πρωταγωνιστεί σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι που ονομάζεται Quiz. Το παράδοξο είναι, πως όλοι παρακολουθούν τις κινήσεις του και ο ίδιος δεν το γνωρίζει. Η εταιρία που βρίσκεται πίσω από την διεξαγωγή του παιχνιδιού, έχει φροντίσει να δημιουργήσει ασφαλές περιβάλλον γύρω του, αλλά και έπαθλα για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια στον ήρωά μας και το παιχνίδι – πείραμα να έχει συνέχεια. Στην πραγματική ζωή, από μόνοι μας προβάλουμε την καθημερινότητά μας συνεχώς σε γνωστούς και αγνώστους. Τηλεοπτικά πρόσωπα έχουν χιλιάδες ακολούθους στα social media, που μοιράζονται στιγμές μαζί τους από την καθημερινότητά τους, δίχως να έχουν μαζί τους καμία προσωπική σχέση. Εάν λοιπόν γύρναγα τον χρόνο πίσω και πήγαινα στον παππού μου, 50 χρόνια πριν και του έλεγα, πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε σήμερα, τότε θα με πέρναγε για τρελό. Οπότε μάλλον μια τέτοια πραγματικότητα, δεν απέχει τόσο πολύ από την εφαρμογή, κατά τη γνώμη μου.

Γιατί όμως; Quiz : Μάντεψε την κίνησή μου!

Επειδή είναι ο πιο χαρακτηριστικός τίτλος, που θα μπορούσα να σκεφτώ. Το Quiz στο βιβλίο αντιπροσωπεύει ένα κοινωνικό πείραμα για εμένα. Ο ήρωας ενώ συνεχίζει τη ζωή του αμέριμνος, κουβαλά στην πλάτη του εκατομμύρια κόσμο, που παρακολουθεί τις κινήσεις του μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό, στο τάμπλετ, στην τηλεόραση. Κάθε τρεις και λίγο η εταιρία βάζει και ένα Quiz στους χρήστες του παιχνιδιού για τον ήρωα, που εάν το απαντήσουν σωστά κερδίζουν πόντους. Οι πόντοι όμως εξαργυρώνονται, μονάχα εάν δεν αποκαλυφθεί στον ήρωα η πραγματικότητα. Δηλαδή πως ο ίδιος συμμετέχει σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι και πως η ζωή του παρακολουθείται από όλους, γνωστούς και αγνώστους.

Απ’ ότι καταλαβαίνω έτσι όπως το θέτεις, το Quiz δεν είναι μια δοκιμασία μόνο για τον ήρωα, αλλά και τους χρήστες του παιχνιδιού.

Κλείσιμο
Φυσικά, ίσως και περισσότερο για τους ίδιους. Η τεχνολογία κακά τα ψέματα είναι εθιστική για όλους μας, πόσο μάλλον εάν υπάρχει και το περιθώριο κερδοφορίας μέσω αυτής. Ο συνδυασμός των δυο εάν θες, είναι η επιτυχημένη φόρμουλα, για να έχει ορθή εφαρμογή το παιχνίδι Quiz, εις βάρος του ήρωά μου.

Η ιδέα πως σου ήρθε, από τι εμπνεύστηκες και τι σε παρακίνησε να γράψεις το Quiz.

Για μένα το Quiz ήταν ανάγκη έκφρασης. Νιώθω πως τα τελευταία χρόνια μάζευα υλικό ασυνείδητα, από το περιβάλλον μου και τη χρήση της τεχνολογίας σε αυτό. Αισθάνθηκα πως κάτι θα μπορούσε να γεννηθεί στο σημείο που έχει φθάσει η ζωή μας, με την τόση ανεξέλεγκτη προβολή της. Και να που γεννήθηκε το Quiz.

Να περιμένουμε και άλλο βιβλίο από εσένα σύντομα;

Είναι νωρίς ακόμα, αλλά η αλήθεια είναι πως ήδη έχω ολοκληρώσει το επόμενο μυθιστόρημα. Από την άλλη το Quiz μόλις κυκλοφόρησε και νιώθω πως έχω να πάρω πολλά ακόμα από αυτό, πνευματικά φυσικά.

Λίγα λόγια για το Quiz:

Πόσες φορές σας έχει τύχει είτε επειδή βιάζεστε, είτε επειδή εμπιστεύεστε αυτόν που έχετε απέναντί σας, είτε επειδή δεν δίνεται τη δέουσα προσοχή, να υπογράψετε κάτι δίχως να καταλαβαίνεται ουσιαστικά σε τι ακριβώς συναινείτε; Έτσι και ο ήρωάς μας ο Δημήτρης, ένα ορφανό που βγήκε από το καβούκι του για να κυνηγήσει τους μεγάλους στόχους του, υπέγραψε και την πάτησε. Βρέθηκε μπροστά του η Tech Company, μια εταιρία κολοσσός στην βιομηχανία της τεχνολογίας, που άθελά του τον έκανε πρωταγωνιστή σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι, που όλος ο κόσμος το γνώριζε και το παρακολουθούσε, πλην του άμεσα εμπλεκόμενου, του Δημήτρη. Η ζωή του Δημήτρη με την ακούσια συμμετοχή του στο παιχνίδι Quiz, άλλαξε άρδην. Τον σταματάγανε στον δρόμο και τον φωτογραφίζανε, όλοι γνωρίζανε την καθημερινότητά του και μάλιστα ψηφίζανε διαδικτυακά για την εξέλιξή της. Όλοι θέλανε ο Δημήτρης να χάσει στο παιχνίδι με σκοπό οι ίδιοι οι χρήστες να βγουν κερδισμένοι. Τι γίνεται όμως όταν μια πραγματική φιλία και ένας ανεκμυστήρευτος έρωτας, βρίσκονται εκεί για να σώσουν την παρτίδα και να χρήσουν το αουτσάιντερ σε φαβορί; Η συνέχεια αναμένεται συγκλονιστική στο εσωτερικό του Quiz, που είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης