Πεθαίνουν τα δέντρα που ζωγράφισε ο Ματίς στο κανάλι του Midi

Πεθαίνουν τα δέντρα που ζωγράφισε ο Ματίς στο κανάλι του Midi

Πρόκειται για τεχνολογικό επίτευγμα, αλλά και για μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Πεθαίνουν τα δέντρα που ζωγράφισε ο Ματίς στο κανάλι του Midi
Το Canal du Midi, στη νότια Γαλλία, γνωστό και ως κανάλι του Midi, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης σε ποιητές, συγγραφείς και ζωγράφους. Όμως το πανέμορφο αυτό τοπίο κινδυνεύει με αφανισμό.

Το τοπίο είναι μαγικό. Τα δέντρα αντανακλώνται στα νερά του ποταμού, μαγεύοντας τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους. Οι ήχοι και οι μυρωδιές ενέπνευσαν τον κορυφαίο συγγραφέα Ζορζ Σιμενόν. Τον 17ο αιώνα θεωρήθηκε εξαιρετικά σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα, καθώς συνέδεε τη Μεσόγειο με τον Ατλαντικό. Όμως το 1898 έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, καθώς ο Ανρί Ματίς το απεικόνισε με τον δικό του μοναδικό τρόπο, σε έναν από τους πιο γνωστούς του πίνακες.

Για τους παραπάνω, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους το Canal du Midi  ανακηρύχθηκε Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Όμως αυτό το μνημείο απειλείται από έναν παρασιτικό μύκητα που έχει επεκταθεί σε περισσότερα από 42.000 πλατάνια, κατά μήκος του καναλιού.

Το ένα μετά το άλλο τα δέντρα πεθαίνουν, ενώ φέτος οι αρχές αναγκάστηκαν να ξεριζώσουν περίπου 4.000 δέντρα. Οι βοτανολόγοι κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν τα αιωνόβια δέντρα που εκτείνονται σε μήκος 240 χιλιομέτρων.
Κλείσιμο

Όμως απόφασίστηκε να γίνει αναδάσωση, η οποία θα κοστίσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Γαλλίας. Το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση θα καλύψουν τα 2/3 του ποσού, ενώ αναζητούνται άλλα 60 εκατ. ευρώ.

Το Canal du Midi συνδέει το κανάλι του ποταμού Γκαρόν με την λιμνοθάλασσα του Τω στην ακτή της Μεσογείου και μαζί με το κανάλι του Γκαρόν σχηματίζουν το Κανάλι των Δύο Θαλασσών (Canal des Deux Mers), το οποίο συνδέει την Μεσόγειο με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το κανάλι του Midi ξεκινά από την λιμνοθάλασσα Τω και καταλήγει στην Τουλούζη. Σχεδιάστηκε τον 17ο αιώνα από τον μηχανικό Πιέρ-Πωλ Ρικέ και η κατασκευή είχε ως αρχιμηχανικό τον Ζαν-Πολυκάρπ Μαγκέ.

Ο πίνακας του Ματίς:


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης