Εγκαινιάστηκε η έκθεση έργων του Νικόλαου Γύζη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Εγκαινιάστηκε η έκθεση έργων του Νικόλαου Γύζη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου η έκθεση σπάνιων έργων του Νικόλαου Γύζη στο ίδρυμα Θεοχαράκη..

Εγκαινιάστηκε η έκθεση έργων του Νικόλαου Γύζη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Εκατόν έντεκα χρόνια πέρασαν από το θάνατο του μεγάλου εκφραστή της σχολής του Μονάχου Νικόλαου Γύζη και περισσότερα από 120 έργα που αποκαλύπτουν το ρομαντικό και πολυεπίπεδο κόσμο του καλλιτέχνη, βρίσκονται στην έκθεση του Ιδρύματος Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη, την οποία εγκαινίασε επισήμως την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ήδη από τις επτά το απόγευμα, ο χώρος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, απέναντι από την Βουλή των Ελλήνων, ήταν ασφυκτικά γεμάτος. Άνθρωποι του πολιτισμού, πολιτικοί και φιλότεχνοι βρέθηκαν στο κτίριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, για να θαυμάσουν τα έργα ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου, που είναι από τους πιο αγαπητούς Έλληνες ζωγράφους.

Η ιστορία του ξενιτεμένου Γύζη, που είχα πάντοτε το βλέμμα του στραμμένο στην πατρίδα, την δουλειά του οποίου λάτρεψαν οι Γερμανοί σύγχρονοι του, συκγινεί τους επισκέπτες. Ο Γύζης δεν κατάφερε να επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά μέσα από τα έργα του η ελληνική νεότερη ιστορία παραμένει ζωντανή ακόμα και σήμερα, παραστατική και ρεαλιστική.


" Ήταν εξαιρετικά δύσκολο συλλέγουν τόσα πολλά έργα μεγάλης αξίας που είναι διασκορπισμένα σε ολόκληρη την Ελλάδα" ανέφερε κατά την ομιλία του ο ιδρυτής του ιδρύματος, Βασίλης Θεοχαράκης.

Σημαντικές ελαιογραφίες και σπάνια ελαιογραφικά σχέδια, γλυπτά, αφίσες, διπλώματα και ένθετα εφημερίδων του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου του 19ου αιώνα, πορτρέτα και σκηνές από την οικογένεια του ζωγράφου, θρησκευτικά, ηθογραφικά και αλληγορικά θέματα, τοπία και νεκρές φύσεις, ακολουθούν την εξέλιξη της ζωγραφικής του Νικολάου Γύζη.
Κλείσιμο

Βαθύτατα ουμανιστής και θρησκευόμενος, με το έργο του κατέγραψε την αλήθεια του κόσμου μέσα από ένα πλήθος ανθρώπων που η κάθε μορφή καθρεπτίζει την εσωτερικότητά της. Η κάθε φιγούρα του Γύζη κατέχει την προσωπική της θέση στην σύνθεση του κόσμου. "Κύριο μέλημα του ζωγράφου ήταν η ύπαρξη αλλά και η συνύπαρξη, ο άνθρωπος στη σχέση του με τον άλλο στο χρόνο και την ιστορία", όπως εξήγησε ο Τ. Μαυρωτάς.


Ο Νικόλαος Γύζης γεννήθηκε το 1842 στην Τήνο. Μετά τις βασικές σπουδές του στο «Σχολείο των Τεχνών» της Αθήνας πήρε υποτροφία για την Ακαδημία του Μονάχου.Προσέγγισε σπουδαίους δασκάλους, γνώρισε μεγάλους καλλιτέχνες, έχοντας την αμέριστη υποστήριξη του συμπατριώτη και στενού του φίλου, Νικηφόρου Λύτρα. Η ζωγραφική του, μετά τις ηθογραφίες, αναδείχθηκε με το αλληγορικό και θρησκευτικό του έργο. Καταξιώθηκε ως κυρίαρχη μορφή της "Σχολής του Μονάχου" και κατέκτησε σημαντική θέση στη γερμανική ιστορία της τέχνης του 19ου αιώνα.Το όνειρό του να επιστρέψει στην πατρίδα του δεν πραγματοποιήθηκε.
Μετά το θάνατό του το 1901, οργανώθηκε αναδρομική έκθεση των έργων του κατά τη διάρκεια της 8ης Καλλιτεχνικής Έκθεσης στο Glaspalast του Μονάχου.

Η οικογένειά του παρέμεινε στο Μόναχο και μόνο ο γιος του, ο γλύπτης Τηλέμαχος Γύζης, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στα έργα «αστέρια» της έκθεσης είναι το περίφημο «Κρυφό σχολειό» ,τα «Ορφανά» «Παππούς και εγγονός», «Ο Ζαχαροπλάστης», αλληγορικά του έργα όπως η λυρική, ιδεαλιστική «Εαρινή Συμφωνία», «Η αποθέωση της Βαυαρίας» και θρησκευτικά θέματα, όπως «Ιουδήθ και Ολοφέρνης» καθώς, επίσης, πορτρέτα της συζύγου, της μητέρας του και των παιδιών του.

Τα έργα του Νικόλαου Γύζη προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, της Πινακοθήκης Αβέρωφ, των συλλογών της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, ιδιωτικών συλλογών του κυρίου Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, της Μαριάννας Λάτση, από τη δωρεά της οικογένειας Γύζη στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και άλλες ιδιωτικές συλλογές.

Μεταξύ άλλων στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν ο Βασίλης Βασιλικός, Γιάννης Μάνος, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Χρίστος Καρράς, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Σπύρος Καπράλος, Φίλιππος Πετσάλνικος, Ανδρέας Ψυχάρης, Γιώργος Νικιτιάδης κ.α Διάρκεια έκθεσης έως 3/2/2013
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης