Οι δεινόσαυροι της Παταγονίας

Το  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης, από 1η Οκτωβρίου 2012 έως 31η  Μαρτίου 2013, παρουσιάζει στην Αθήνα, τους μοναδικούς Δεινόσαυρους της Παταγονίας, σε μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα έκθεση.

Το  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης, από 1η Οκτωβρίου 2012 έως 31η  Μαρτίου 2013, παρουσιάζει στην Αθήνα, τους μοναδικούς Δεινόσαυρους της Παταγονίας, σε μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα έκθεση.

Οι  επιβλητικοί  σκελετοί, καθώς και πιστά προπλάσματα,  «φιλοξενούνται»  στο  Κέντρο Ιππασίας  Γουδή , σε   μια   έκταση   μεγαλύτερη  των 800  τετραγωνικών μέτρων,  (δίπλα   στο Badminton), φιλοδοξώντας  να  κερδίσουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, από όλη την Ελλάδα, που θα περιηγηθούν στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του  κτιρίου.  

Στοιχεία  Έκθεσης  

Ο επισκέπτης  με την είσοδο του στην Έκθεση, θα μείνει πραγματικά έκθαμβος από τα εντυπωσιακά και ογκώδη εκθέματα, ενώ οι σκληρές γραμμές των  σκελετών αποδίδουν στο ακέραιο, το μέγεθος αυτών των γιγάντων-κυρίαρχων της Παταγονίας και οι φυσικές τους αναπαραστάσεις, τη δύναμη και το σφρίγος αυτών των υπερφυσικών όντων.

Στην αίθουσα  προβολής της Έκθεσης, κάθε μία ώρα, θα προβάλλεται σε μορφή HD, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον 40λεπτο ντοκιμαντέρ, για τους Δεινόσαυρους της Παταγονίας.  Όσο για τους “μικρούς” επισκέπτες της Έκθεσης, τα διαδραστικά παιγνίδια στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, παράλληλα με τη γνώση, θα κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον.      

 
Η Έκθεση θα λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας, πρωί και απόγευμα.

Ωράριο  λειτουργίας:  Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 ‐ 20:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00 ‐ 21:00

Τιμή  εισιτηρίου είναι:  7 €  για ενήλικες και 4 € για παιδία, με διάφορα πακέτα ειδικών κατηγοριών (εκπαιδευτικοί, γκρουπ, οικογένειες, πολλαπλές επισκέψεις, φοιτητές κλπ)

Όλοι οι  χώροι είναι πλήρως προσπελάσιμοι  και από άτομα με ειδικές  ανάγκες.

Πληροφορίες για τη λειτουργία της Έκθεσης και για κρατήσεις στο τηλ. 210. 77 01 890

 
Περισσότερες  πληροφορίες:

Το τμήμα  της Παταγονίας που ανήκει στην Αργεντινή, έχει αποδειχθεί ως «η γη της επαγγελίας» για τους επιστήμονες, τους παλαιοντολόγους και τους εραστές εκείνων των γιγάντων οι οποίοι κυριάρχησαν απόλυτα στον πλανήτη μας για μια περίοδο μεγαλύτερη από 180 εκατομμύρια χρόνια. Οι δεινόσαυροι που έχουν βρεθεί στην Αργεντινή ανήκουν στα παλαιότερα γνωστά είδη και γενικά εμφανίζουν πιο ακραία μορφολογικά χαρακτηριστικά από τους περισσότερο γνωστούς βορειοαμερικάνους συγγενείς τους.

Στη σημερινή επικράτεια της Αργεντινής, έχουν αναγνωριστεί περισσότερα από 50 είδη δεινοσαύρων που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών ειδών που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι γίγαντες αυτοί της Αργεντινής, στο πλαίσιο  της περιοδείας τους στις μεγάλες  ευρωπαϊκές πόλεις, έρχονται για να συναρπάσουν το κοινό της Αθήνας.

Εικοσιπέντε (25) δεινόσαυροι ποικίλων διαστάσεων, από  τους πιο μικροσκοπικούς έως τους πλέον γιγάντιους, από τους παλαιότερους έως τους νεότερους, πτηνά του  Κρητιδικού που δεν μπορούσαν να πετάξουν, όπως και δεινόσαυροι που θα μάθαιναν να πετούν, εκτίθενται με τη μορφή πλήρων σκελετών, αλλά και φυσικών αναπαραστάσεων.

Πιο συγκεκριμένα η έκθεση περιλαμβάνει:

 •  έξι (6) μεγαλόσωμους δεινόσαυρους, ανάμεσα τους τον Giganotosaurus   carolinii (εξάδελφο του T. REX), που είναι ο μεγαλύτερος χερσαίος σαρκοφάγος  δεινόσαυρος που βρέθηκε ποτέ, τον πελώριο φυτοφάγο δεινόσαυρο Rebbachisaurus tessonei, με τον πληρέστερο σκελετό, που ξεπερνούσε σε  μήκος τα 18 μέτρα, τον κερασφόρο δεινόσαυρο Carnotaurus sastrei, καθώς  και το Megaraptor namunhuaiquii με το τεράστιο νύχι, αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά παλαιοντολογικά ευρήματα που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

•    μερικούς από τους πιο μικροσκοπικούς, με διαστάσεις σκύλου και

     «χαριτωμένους»  φυτοφάγους δεινόσαυρους, όπως τον Gasparinisaura

     cincosaltensis

•   9 φυσικές αναπαραστάσεις δεινοσαύρων

•   την πληρέστερη φωλιά του «Σαυροποντικού» Mussaurus patagonicus

•   πρώιμα πτηνά, ιχνοαπολιθώματα και ιχθυόσαυρους

•   3‐D αναπαραστάσεις

•   12 σταθμούς με διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Ειδικά  για τις σχολικές μονάδες έχουν  ήδη σχεδιαστεί εκπαιδευτικές περιηγήσεις που εστιάζονται  στην προέλευση και εξέλιξη  των δεινοσαύρων, την κυριαρχία  τους για περίπου 200 εκατομμύρια  χρόνια καθώς και τις θεωρίες για την εξαφάνιση ή τη μετεξέλιξή τους. Παράλληλα διάφορες δραστηριότητες θα υλοποιούνται στους 12 διαδραστικούς εκπαιδευτικούς σταθμούς της έκθεσης.

 

 

 


ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης