Άρωμα από την Περσία

Άρωμα από την Περσία

Όταν η ιστορία, η τέχνη και το εμπόριο αντιμετωπίζονται ως βασικοί πυλώνες του πολιτισμού και της κοινωνικής εξέλιξης, τότε οι λαοί διαμορφώνουν εκτός από εθνική συνείδηση και μια κοσμοπολίτικη αντίληψη, που οδηγεί στην έννοια πρόο;δος.

Άρωμα από την Περσία

Του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου

Όταν η ιστορία, η τέχνη και το εμπόριο αντιμετωπίζονται ως βασικοί πυλώνες του πολιτισμού και της κοινωνικής εξέλιξης, τότε οι λαοί διαμορφώνουν εκτός από εθνική συνείδηση και μια κοσμοπολίτικη αντίληψη, που οδηγεί στην έννοια πρόοδος.

Προφανώς αυτό σκέφθηκε ένας δικός μας άνθρωπος, ο Πέρσης Δαρείος Νταρβίς που ζει στην Ελλάδα πάνω από τριάντα χρόνια με ελληνική υπηκοότητα και έχει τεράστια προσφορά στο πολιτισμικό «γίγνεσθαι» της χώρας μας, καθώς αποφάσισε να μας κάνει κοινωνούς μιας προσωπικής του καλλιτεχνικής έκφρασης. Κάθε 14η  Φεβρουαρίου,  επί δεκαετίες, ο επίσημος εκπρόσωπος του ιρανικού κρατικού οργανισμού περσικού χαλιού για την Ελλάδα την Κύπρο και τα Βαλκάνια, Δαρείος Νταρβίς, πραγματοποιούσε πριβέ εκδήλωση με φίλους και εκλεκτούς πελάτες και τους προσέφερε μαγικές βραδιές με μουσική από τη χώρα του σπουδαιότερου χαλιού στον κόσμο. Από φέτος, αποφάσισε να ανοίξει την πόρτα της «μυσταγωγικής» του  έμπνευσης σε όλους τους Έλληνες. Ορίστηκε λοιπόν η 14η Φεβρουαρίου, εκτός από ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να σηματοδοτεί και την ημερομηνία που θα φλερτάρουν οι Έλληνες, με την αυθεντική περσική μουσική και με την ιστορία του μοναδικού περσικού χαλιού. Η σύναξη πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο «Athens Plaza» της πλατείας Συντάγματος, εκεί που λίγες ώρες πριν οι φωτιές και τα ασφυξιογόνα είχαν κάνει τη ζωή των πολιτών κόλαση. Και όμως, δίπλα στα αποκαΐδια, ο Ελληνοπέρσης επιχειρηματίας  προσέφερε  μια όαση ελπίδας και ομορφιάς απέναντι στη μιζέρια και το φόβο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης παραβρέθηκαν στη γιορτή του Δαρείου Νταρβίς ο οποίος μαζί με την Ελληνίδα σύζυγό του Γιώτα, την κόρη του Αριάνα, τη συνεργάτιδά του Αλεξάνδρα  και όλο το υπαλληλικό προσωπικό, υποδεχόταν τους καλεσμένους του στην μαγική βραδιά με τίτλο «Άρωμα από την Περσία». Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας του Ιράν κος Πακραβάν. Πολιτικοί, υπουργοί, ποιητές, ζωγράφοι, επιχειρηματίες, πρόεδροι κοινωνικών συλλόγων και απλοί πολίτες που αγαπούν την περσική μουσική παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα με το συγκρότημα «Φερεϊντούνι» που είχε έρθει από την Τεχεράνη, ειδικά γι αυτή τη βραδιά. Στο τέλος κληρώθηκε ένα αυθεντικό περσικό χαλί το οποίο κέρδισε μια τυχερή κυρία και ακολούθησε δεξίωση με μπουφέ όπου Έλληνες και Πέρσες δημιούργησαν μια ωραία ατμόσφαιρα καλλιτεχνικής και εμπορικής επικοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Προεδρικό Μέγαρο, έχει ντυθεί με τα περσικά χαλιά του Δαρείου Νταρβίς όπως και πολλά σπίτια πρεσβευτών, υπουργών και πρωθυπουργών.

Συζητώντας μαζί του, σε άπταιστα ελληνικά, μας μίλησε μεταξύ άλλων και για την ιδέα του αυτή, να συγκεντρώνει κάθε 14η Φεβρουαρίου, τους φίλους του και όσους το επιθυμούν για να φλερτάρουν με τη μουσική και την καλλιτεχνική παράδοση της Περσίας:

Κλείσιμο

«Η τέχνη και η κουλτούρα είναι παγκόσμια και δεν ανήκει σε κανένα λαό αλλά στην ανθρωπότητα. Όμως η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και οι δυο μας λαοί, ο ελληνικός και ο περσικός, έχουν πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ τους που τους κάνει να θεωρούνται αδελφοί λαοί. Άλλωστε ποιος μπορεί να ξεχάσει τις μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ τους στην ιστορία, που στην ουσία δεν ήταν μίσος ή έχθρα, αλλά αλληλεπίδραση πολιτισμών. Από τον Πέρση και το Μήδο της ελληνικής μυθολογίας προήλθαν οι Πέρσες και οι Μήδοι. Αν κάποιος επισκεφθεί την  περσική γη, θα νιώσει σαν να βρίσκεται στην Ελλάδα αφού αρκεί μόνο η φράση «Γιουνάν» για να ανοίξουν όλες οι πόρτες των σπιτιών. Εγώ νιώθω πως έχω δυο πατρίδες, τη χώρα που με γέννησε και τη χώρα πο ζω χρόνια τώρα και έχω κάνει οικογένεια και φίλους. Γι αυτό επιθυμώ να συγκεντρωνόμαστε κάθε 14η Φεβρουαρίου εδώ στο Athens Plaza και να ζουμε όμορφες μαγευτικές μουσικές από την Περσία».

Όση ώρα μιλά το χαμόγελο είναι μονίμως σχηματισμένο στο πρόσωπό του. Αλλά και καθ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης δεν έπαψε να είναι χαμογελαστός. Τον ρωτώ αν το εύθυμο ύφος του οφείλεται στην ευτυχισμένη ζωή του ή έτσι είναι το στυλ του. Προλαβαίνει και το λόγο παίρνει η σύζυγός του Γιώτα, μια ευχάριστη και ευγενέστατη γυναίκα η οποία αποτελεί το στήριγμα της οικογένειας του Δαρείου Νταρβίς: «Ουδέποτε θα τον δείτε σκυθρωπό. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές του, το χαμόγελο δε φεύγει από τα χείλη του. Είναι αυτοδημιούργητος, ενώ ο έντιμος και καθαρός αγώνας του για πρόοδο, όπως και η αγάπη του για τη ζωή, δεν του επιτρέπουν να αισθανθεί ούτε για ένα λεπτό μίζερα και απαισιόδοξα. Είναι πολύ  αισιόδοξος και αγαπά τους ανθρώπους και κάθε τι ωραίο» μας λέει και καταλαβαίνουμε γιατί τελικά ισχύει η πασίγνωστη ρήση, πως “πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα κρύβεται μια σπουδαία γυναίκα”.

Το λόγο ξαναπαίρνει ο Δαρείος Νταρβίς: «Η παρουσία μας στο περσικό χαλί δεν έχει να κάνει μόνο με λόγους οικονομικούς και εμπορικούς αλλά και με την αγάπη που τρέφουμε για την τέχνη. Η δημιουργία ενός χαλιού είναι επίπονη και μέσα από το αποτέλεσμά της θα συναντήσεις όλους τους μύθους, τα παραμύθια και την ιστορία της χώρας μου. Δεν είναι απλά μια κατασκευή. Όσοι έχουν μυηθεί σ αυτή την τέχνη, καταλαβαίνουν πως είναι εξίσου σημαντική, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική και οποιαδήποτε άλλη καλλιτεχνική έκφραση. Δεν είναι τυχαίο ότι κρατικοί οργανισμοί, προεδρικά μέγαρα, κοινοβούλια, σπίτια πλουσίων και φτωχών ανθρώπων, παλάτια, αλλά και ταπεινοί χώροι έχουν ντυθεί στο περσικό χαλί. Φαντασθείτε ότι διαθέτουμε κομμάτια διακοσίων και τριακοσίων ετών. Αυτό τα λέει όλα, για τη συλλεκτική αξία τους και την ιστορική τους προέλευση. Θέλουμε λοιπόν εκτός από τη μουσική μας παράδοση να γνωρίσουμε στους συμπατριώτες μας Έλληνες και την υφαντική μας δημιουργία».

Δίπλα μας, κάποιος κατασκευαστής περσικού χαλιού δημιουργεί στον ιδιότυπο περσικό αργαλειό ένα χρωματιστό χαλάκι για να δουν οι  προσκεκλημένοι τον τρόπο και τον χρόνο που απαιτείται για τη κατασκευή ενός χαλιού. Κόσμος μαζεύεται τριγύρω του και οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν. Ακούω το Δαρείο Νταρβίς, να λέει σε έναν δημοσιογράφο κάποιου καναλιού, που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική βραδιά:

«Αν οι άνθρωποι προβάλλαμε αυτά που μας ενώνουν και κυρίως τον πολιτισμό τις τέχνες και τα γράμματα, η κοινωνία μας θα ήταν καλύτερη. Προσωπικά πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα μόνο όταν τα υποστηρίζουμε με τις πράξεις μας και τη δράση μας. Τίποτε δεν δημιουργείται δίχως μόχθο, μεράκι κα φροντίδα. Για μένα οι δυο πολιτισμοί που έχω δεχθεί, ο περσικός και ο ελληνικός, θεωρώ πως με εντάσσουν στους τυχερούς ανθρώπους, μιας και η κουλτούρα αυτών των δύο λαών έχει να επιδείξει τόσα πολλά θετικά και μοναδικά στοιχεία. Θα ήμουν αγνώμων απέναντι σ αυτές τις δυο μου πατρίδες, αν δεν έκανα κάθε προσπάθεια για να τις φέρω πιο κοντά».

Ρωτώντας τον για το κατάστημά του που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο “President”, μας απαντά με μια νέα πρόσκληση: «Στη Λεωφόρο Κηφισίας 44-46, όπου επί δεκαετίες εδρεύει το κατάστημά μας, η πόρτα του είναι ανοιχτή για όλο τον κόσμο να πιει ένα τσάι και να συζητήσει μαζί μας για οτιδήποτε μπορούμε να τον ενημερώσουμε σε ότι αφορά  το αυθεντικό περσικό χαλί. Σας περιμένουμε λοιπόν. Όλα μας τα είδη, με πιστοποιητικό τελωνείου θα τα βρείτε στους χώρους μας. Είναι πραγματικά κομψοτεχνήματα για βαλάντια όλων των ειδών, πλουσίων και φτωχών, καθότι διαθέτουμε τη λύση για κάθε πελάτη μας που αναζητεί το χαλί της αρεσκείας του και των δυνατοτήτων του. Σήμερα όμως δεν θα ήθελα να μιλήσω για την εμπορική πλευρά της ζωής μου, αλλά για την καθαρά καλλιτεχνική, καθώς αυτό το υπέροχο συγκρότημα «Φερεϊντούνι» που ήρθε αποκλειστικά για την εκδήλωσή μας, δημιουργεί συναισθήματα, μνήμες και όμορφες σκέψεις για την επικοινωνία των αδελφών λαών του ελληνικού και του περσικού».

Η πανέμορφη κόρη του Αριάνα, μαθήτρια Β΄ Λυκείου, κλείνει τη συζήτηση με μια προτροπή: «Σας παρακαλώ μην ξεχάσουμε πως ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές και μεταφραστές της Περσίας και της Ελλάδας, ο Φερεϋντούν Φαριάντ που πέθανε πρόσφατα, έχει μυήσει τον περσικό λαό, στο Ρίτσο, τον Ελύτη, το Σαμαράκη, τον Πατρίκιο, τη Δημουλά, και όλους τους μεγάλους Έλληνες ποιητές και συγγραφείς. Υπήρξε δάσκαλός μου και μου έμαθε, πόσο βαριά κληρονομία είναι το να φέρνεις πάνω σου δυο μεγάλους πολιτισμούς

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης