Έκθεση με τεφροδόχους στη Σύρο

Έκθεση με τεφροδόχους στη Σύρο

Το ντοκιμαντέρ για την αποτέφρωση «Η Υπόσχεση» βραβεύτηκε στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ηπείρου

ΦΩΤΟ_2_ΕΚΘΕΣΗ_ΜΕ_ΤΕΦΡΟΔΟΧΟΥΣ
Στην αρχαία Eλλάδα οι τεφροδόχοι ήταν σημαντικό στοιχείο των ταφικών εθίμων, όπως αποδεικνύεται και από τα δεκάδες ευρήματα που κοσμούν τα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας μας. Όπως στην αρχαιότητα, έτσι και σήμερα, οι τεφροδόχοι απασχολούν τους καλλιτέχνες. Αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται στη Σύρο μια ενδιαφέρουσα ομαδική έκθεση κεραμικής με τίτλο «Τελετουργικά Δοχεία», με την υποστήριξη της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, η οποία στη συνέχεια θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα.

Επίσης, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου το ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, η «Υπόσχεση», που αφορά τα 23 χρόνια προσπαθειών για την κατασκευή του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Κώστα Πλιάκου, κέρδισε το Βραβείο Πολιτικής και Κοινωνικής Ταινίας στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ηπείρου.

Αναφορικά με την έκθεση «Τελετουργικά Δοχεία», παρουσιάζονται διαφορετικές εκδοχές τεφροδόχων μέσα από παλαιότερες και νέες δημιουργίες σύγχρονων κεραμιστών και κεραμιστριών. Κατά τον χαιρετισμό που απηύθηνε στα εγκαίνια της έκθεσης, ο κ. Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης και του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας, επισήμανε: «Η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης χαιρετίζει την πρώτη σύγχρονη ομαδική έκθεση Κεραμικής με θέμα «ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΑ ΔΟΧΕΙΑ». Τεφροδόχους ανακαλύπτουν οι αρχαιολόγοι σε ταφικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα μιας και η αποτέφρωση των νεκρών ήταν πολύ διαδεδομένη, με χαρακτηριστική την τεφροδόχο λάρνακα του Φιλίππου του Β΄ στη Βεργίνα. Η αποτέφρωση των νεκρών στη χώρα μας ξεκίνησε πάλι μετά από δύο χιλιετίες στο πρώτο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα. Είναι χαρά μας να φιλοξενήσουμε στους χώρους του Αποτεφρωτηρίου στο μέλλον τα εκθέματα και να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τους καλλιτέχνες και τους εκθέτες για αυτή την τόσο σημαντική και τόσο ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία».

ΦΩΤΟ_1_ΒΡΑΒΕΙΟ_ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ_ΚΑΙ_ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ_ΤΑΙΝΙΑΣ
ΦΩΤΟ_2_ΕΚΘΕΣΗ_ΜΕ_ΤΕΦΡΟΔΟΧΟΥΣ
ΦΩΤΟ_3_ΕΚΘΕΣΗ_ΜΕ_ΤΕΦΡΟΔΟΧΟΥΣ
ΦΩΤΟ_4_ΕΚΘΕΣΗ_ΜΕ_ΤΕΦΡΟΔΟΧΟΥΣ
ΦΩΤΟ_5_ΤΕΦΡΟΔΟΧΟΣ
ΦΩΤΟ_6_ΤΕΦΡΟΔΟΧΟΣ
ΦΩΤΟ_7_ΤΕΦΡΟΔΟΧΟΣ
ΦΩΤΟ_8_ΤΕΦΡΟΔΟΧΟΣ
ΦΩΤΟ_9_ΤΕΦΡΟΔΟΧΟΣ


Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 24 Σεπτεμβρίου και φιλοξενείται στο «Χίμαιρα art & craft», Μ.Νόρδεστρομ 10 στην Ερμούπολη της Σύρου. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι Γιάννης Ατσόνιος, Γιώργος Βαβάτσης, Κατερίνα Γιάννακα, Μελίνα Ξενάκη, Έλλη Κανάτα, Σπύρος Καπής, Σταύρος Καρνάκης, Μάρω Κερασιώτη, Χαρούλα Κοροπούλη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Έλενα Μανάλη, Μάνος Μαστοράκης, Λάζαρος Φίλιππος Παπαδόπουλος, Σπύρος Ροκάνας, Μαρία Σανουδάκη, Δήμητρα Σταυρινίδου, Σοφία Τριγώνη, Δώρα Τσιράκογλου, Μανούσος Χαλκιαδάκης, Ηλίας Χριστόπουλος, Yi ceramics, Yfi ceramics, Valentino Marengo, ενώ παρουσιάζονται και έργα μαθητών της σχολής κεραμικής της Σοφίας Τριγώνη.

Κλείσιμο
Τέλος, το ντοκιμαντέρ η «Υπόσχεση» συμμετείχε στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ηπείρου που πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και απέσπασε το το Βραβείο Πολιτικής και Κοινωνικής Ταινίας.

«Η Υπόσχεση» είναι ένα ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης που αφορά τα 23 χρόνια προσπαθειών για την κατασκευή του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Κώστα Πλιάκου, ενώ στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Νίκος Αλιβιζάτος κ.α.

Το ντοκιμαντέρ μπορείτε να το δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Ειδήσεις σήμερα:

Έλενα Χαραλαμπούδη: Η πιο viral μαμά


Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Συμφώνησε να βάλει τέλος στη δικαστική διαμάχη με τον πατέρα της


Η τρομακτική τούμπα του Αμερικανού ράπερ Post Malone στη σκηνή – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης