Ο ελληνικός πολιτισμός ταξιδεύει στην Αυστραλία μέσα από μια έκθεση

Ο ελληνικός πολιτισμός ταξιδεύει στην Αυστραλία μέσα από μια έκθεση

 Θα εγκαινιαστεί από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

__Χρυσο_αβαθες_κυπελλο_με_αναγλυφη_διακοσμηση
Στη μακρινή Αυστραλία αναβιώνει η λαμπρή ιστορία του ελληνικού πολιτισμού μέσα από την εντυπωσιακή έκθεση με τίτλο «Ανοικτοί Ορίζοντες. Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές» που θα φιλοξενείται, από τις 23 Απριλίου έως τις 14 Αυγούστου, στο Μουσείο της Μελβούρνης. Αποτελεί προϊόν δημιουργικής συνέργειας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μουσείο της Μελβούρνης και θα εγκαινιαστεί από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Ekthesi_Melvoyrni_1

Μέσα από 44 εμβληματικά έργα τέχνης του μεγαλύτερου μουσείου της Ελλάδας, που καλύπτουν μία χρονική περίοδο τεσσάρων χιλιετιών, ο επισκέπτης πλοηγείται σε καινούργιες θάλασσες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Το νοητό νήμα που διαπερνά την έκθεση αφορά στο πώς τα ταξίδια και οι επαφές με άλλους λαούς και πολιτισμούς ζωογόνησαν το πνεύμα και επέδρασαν στο αρχαιοελληνικό γίγνεσθαι. Τα εκθέματα εικονογραφούν την ελληνική εμπορική διασπορά αλλά και τις πολεμικές αναταράξεις, τις ακμάζουσες ελληνικές αποικίες αλλά και τις παροικίες ξένων στον ελλαδικό χώρο, τις εγχώριες θρησκευτικές αντιλήψεις αλλά και την ενσωμάτωση νέων λατρευτικών στοιχείων. Είναι ένα εκκρεμές που αέναα κινείται ανάμεσα στην αρχαιοελληνική ιδιοσυγκρασία και σε διαμορφωτικές εμπειρίες μέσα από την επικοινωνία. Μέσα από την ώσμωση προέκυψε η ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Σήμερα, στην Αυστραλία ζει μία από τις πολυπληθέστερες ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως. Η περιφέρεια της Βικτώριας θεωρείται ο πυρήνας της ελληνοαυστραλιανής παροικίας. Η διαρκής ανάγκη των ανθρώπων για ταξίδια και εξερευνήσεις δεν θα πάψει ποτέ. Είναι και θα είναι πάντοτε μία εμπειρία για τους ανοικτούς ορίζοντες του μυαλού και της ψυχής.

Ekthesi_Melvoyrni_2
Κλείσιμο

«Σε όλες τις περιόδους της ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι Έλληνες ταξιδεύουν σε κάθε άκρη του κόσμου ακολουθώντας και εξερευνώντας τους ανοιχτούς ορίζοντες των θαλασσών. Τα στοιχεία που έφεραν, όπου κι αν έφτασαν, είναι ο κοσμοπολιτισμός και η εξωστρέφεια, μαζί με τη δυνατότητα της προσαρμογής, της δημιουργικής αξιοποίησης των ξένων επιρροών. Αυτά τα αναπόσπαστα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού, φέρουν οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο, φέρουν και οι Έλληνες της Αυστραλίας» σημειώνει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και προσθέτει: «Η έκθεση «Ανοικτοί Ορίζοντες. Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές» αποτελεί έναν οφειλόμενο φόρο τιμής, τόσο στην πολυάριθμη ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης και της Αυστραλίας, που εδώ και δεκαετίες διατηρεί ισχυρό το ελληνικό πνεύμα παρά τη μεγάλη απόσταση από την πατρίδα, όσο και στην Αυστραλία, μια μεγάλη χώρα, που τους υποδέχθηκε φιλόξενα και με γενναιοδωρία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης