Άγαλμα αφιερωμένο στη Γκρέτα Τούνμπεργκ προκάλεσε αντιδράσεις σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας

Άγαλμα αφιερωμένο στη Γκρέτα Τούνμπεργκ προκάλεσε αντιδράσεις σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας

Το μπρούτζινο έργο της καλλιτέχνιδος  Κριστίν Τσαρλσγουόρθ είναι σε πραγματικό μέγεθος και φέρει ως όνομα τη φράση «Κάνε τη διαφορά»

greta
Ένα άγαλμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ, του 18χρονου κοριτσιού από τη Σουηδία που έγινε γνωστή για τις ακτιβιστικές της δράσεις, αποκαλύφθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Γουίντσεστερ της νότιας Αγγλίας.

Το μπρούτζινο έργο της καλλιτέχνιδος  Κριστίν Τσαρλσγουόρθ σε πραγματικό μέγεθος, φέρει ως όνομα τη φράση «Κάνε τη διαφορά» και φαίνεται να έχει αναστατώσει τους φοιτητές του πανεπιστημίου, καθώς το κόστος του ανέρχεται στις 24.000 λίρες, ένα αξιόλογο ποσό που θα μπορούσε να είχε διατεθεί στην υποστήριξη των φοιτητών. Οι ίδιοι το χαρακτήρισαν «έργο ματαιοδοξίας».

«Ζούμε σε μια χρονιά Covid. Πολλοί φοιτητές δεν έχουν πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη, πολλοί από αυτούς προσπαθούν να σπουδάσουν διαδικτυακά και χρειάζονται πραγματική στήριξη. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αποτελεί φανταστικό πρότυπο για όλους, καθώς είναι κάποια που μιλά δυνατά και περήφανα για σημαντικά παγκόσμια ζητήματα, αλλά ο σύλλογος μας δεν μπορεί να υποστηρίξει το γλυπτό», δήλωσε στο BBC η πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών, Μέγκαν Μπολ. 
greta_cover
Παρόμοιες ήταν και οι αντιδράσεις του σωματείου εργαζομένων του πανεπιστημίου, το οποίο θεωρεί επίσης «αλαζονεία» την ανέγερση του αγάλματος, καθώς το ποσό που διατέθηκε θα μπορούσε να είχε αποτρέψει απολύσεις εργαζομένων και περικοπές μισθών. 

Κλείσιμο
Σε ανακοίνωση του ο αντιπρύτανης Τζόι Κάρτερ, που δηλώνει "υπερήφανος" που το Πανεπιστήμιο τιμά κατ' αυτόν τον τρόπο τη 18χρονη Γκρέτα, αναγνωρίζει ότι η ίδια αποτελεί  «για πολλούς μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα», αλλά προτείνει «ένα συνετό διάλογο και συζητήσεις με κριτική».

Υποστηρίζει μάλιστα, ότι η ανέγερση του αγάλματος δεν πραγματοποιήθηκε μέσω κονδυλίων,  που θα παρέχονταν για τη στήριξη των φοιτητών, αλλά χρηματοδοτήθηκε από κεφάλαια, που μπορούσαν να δαπανηθούν μόνο για έργα του κτιρίου, μπροστά από το οποίο στέκεται.  Το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί νέα εγκατάσταση του πανεπιστημίου, θεωρείται «ένα από τα πιο πράσινα» της πόλης και επιπλέον,διαθέτει σύστημα συλλογής βρόχινου νερού και φωτοβολταϊκά πάνελ. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος σηματοδοτούν και το άνοιγμα του. 
gretaktirio
«Το άγαλμα είναι ένα σύμβολο της δέσμευσής μας να καταπολεμήσουμε την οικολογική και κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την ώθηση της 26ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2021, επίσης γνωστή ως COP26, που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο στη Γλασκόβη (Σκωτία)» υπογραμμίζει το πανεπιστήμιο.

Το 2019, το ίδρυμα κήρυξε οικολογική και κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έθεσε στόχο την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2025.




Ε
Ειδήσεις σήμερα 

Πώς θα προκύψουν οι 200.000 νέες θέσεις εργασίας

Τι αλλάζει στη ζωή μας από το Σάββατο - Όλα τα μέτρα για λιανεμπόριο και μετακινήσεις

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Ο ΟΗΕ φοβάται «εμφύλιο πόλεμο», η Κίνα αποκλείει τις κυρώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης