«La ferita»: Η πληγή του πολιτισμού λόγω της πανδημίας αντανακλάται σε ένα αναμορφικό κολάζ στο Palazzo Strozzi

«La ferita»: Η πληγή του πολιτισμού λόγω της πανδημίας αντανακλάται σε ένα αναμορφικό κολάζ στο Palazzo Strozzi

Το έργο τέχνης συμβολίζει την «πληγή»,  που έχει υποστεί ο πολιτισμός  μας εν μέσω πανδημίας

la_ferita_cover
Το Palazzo Strozzi στη Φλωρεντία αποκάλυψε ένα νέο έργο τέχνης, που κοσμεί πλέον την πρόσοψή του. Πρόκειται για ένα αναμορφικό κολάζ φωτογραφιών με το ιταλικό όνομα «La ferita», που σημαίνει «Η πληγή».

Το μεταλλικό έργο του Γάλλου street artist JR έχει ύψος 28 μέτρα και πλάτος 33 μέτρα. Κατασκευάστηκε 30εκ. μπροστά από την πέτρινη πρόσοψη του αναγεννησιακού Pallazo Strozzi και δίνει στον περαστικό την ευκαιρία να ρίξει μια ματιά στο εσωτερικό του παλατιού, μέσω της ρωγμής, που έχει δημιουργήσει ο καλλιτέχνης και δίνει την αίσθηση ότι το κτίριο σκίζεται στα δύο.  



Το εν λόγω έργο τέχνης αποτελεί μία αντανάκλαση των προβλημάτων, που έχουν προκύψει στον πολιτισμό λόγω της πανδημίας, καθώς όλα τα πολιτιστικά ιδρύματα παραμένουν κλειστά. Το εσωτερικό του παλατιού, το οποίο αποκαλύπτει η "φανταστική" ρωγμή φιλοξενεί τις ασπρόμαυρες αποδόσεις κάποιων εμβληματικών έργων τέχνης, που βρίσκονται στην γκαλερί Uffizi, όπως την «Άνοιξη» και τη «Γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι, καθώς και την «Αρπαγή των Σαβίνων Γυναικών» του Τζαμπολόνια.

Κλείσιμο



Το εντυπωσιακό installation, το οποίο έχει δημιουργηθεί με τη γνωστή τεχνική του JR«trompe l’oeil», δε θα ενσωματωθεί στο εξωτερικό του παλατιού, αλλά θα παραμείνει στο Palazzo Strozzi μέχρι το καλοκαίρι. Παρόμοια έργα του καλλιτέχνη εγκαταστάθηκαν στο πάρκο Domino στο Williamsburg, στο Λούβρο, καθώς  και στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.  

domino
jr-louvre-museum-pyramid-optical-illusion-anniversary-designboom-1
borders_mexico


Ο Arturo Galansino, διευθυντής του μουσείου, μιλώντας στο Artnet News, ανέφερε σχετικά με το πλήγμα που έχουν υποστεί τα πολιτιστικά ιδρύματα λόγω της πανδημίας: «Αυτό το οποίο πολύ ξεκάθαρα μας έχουν δείξει αυτά τα lockdown είναι ότι ο κόσμος πεινά για κουλτούρα. Θέλουν πρόσβαση σε εκθέσεις, μουσεία, βιβλιοθήκες, θέατρα, κινηματογράφους, να έχουν ξανά την κουλτούρα ως βασικό κομμάτι της ζωής τους. Θέλουμε να δουν αυτό το έργο (τη “La Ferita”) ως πρόσκληση να ανακαλύψουν εκ νέου μια άμεση σχέση με την τέχνη και να εξερευνήσουν νέες μορφές μοιράσματος και συμμετοχής – ως έκκληση για δράση για την τέχνη και την κουλτούρα, σ' αυτήν τη δύσκολη στιγμή»



Ειδήσεις σήμερα:

Pfizer: Ασφαλές το εμβόλιο και για παιδιά από 12 ετών

Υπόθεση κατασκοπείας στην Ιταλία: Αντιπλοίαρχος έδωσε σε Ρώσο απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ

Καραμανλής (ΘΕΜΑ 104,6): Επιπλέον 300 λεωφορεία στους δρόμους από τις αρχές Απριλίου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης