Κανονικά θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Κανονικά θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Με αυξημένα υγειονομικά μέτρα το ανανεωμένο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να υποδεχτεί μεγάλα ονόματα-όπως τον πιο σπουδαίο πολεμικό ανταποκριτή στον κόσμο Ρόμπερτ Φισκ-και πολλές εκπλήξεις για ένα ολόκληρο δεκαήμερο από τις 5 έως τις 15 Μαρτίου.

thess-fest
Με πολλές εκπλήξεις, μεγάλα ονόματα και ένα πλήρες πρόγραμμα με τη γνωστή κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει τις επιλεγμένες ταινίες ετοιμάζεται να υποδεχθεί το 22 ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τους αμέτρητους φαν του. Τόσο ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης όσο και η Γενική Διευθύντρια Ελίζ Σαλαντό δήλωσαν έτοιμοι να υποδεχτούν τον κόσμο-καθώς και τα κορυφαία ονόματα που όπως είπαν “για την ώρα δεν έχουν δηλώσει ακυρώσεις και θα παραβρεθούν στο φεστιβάλ, όπως ο κορυφαίος πολεμικός ανταποκριτής Ρόμπερτ Φισκ, ο οποίος θα φτάσει στο φεστιβάλ γιατην προβολή του ντοκιμαντέρ του αλλά και για μια συνομιλία με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Πολιτάκη”. Κανονικά θα γίνει επίσης και η εμφάνιση των Χειμερινών Κολυμβητών όπως και τα απρόσμενα δρώμενα που έχουν ετοιμάσει για εμάς οι διοργανωτές. Η αρχή του φεστιβάλ ήδη λοιπόν σήμανε δυναμικά στη συνέντευξη τύπου με τις πανέμορφες αφίσες του 22ου Φεστιβάλ που εμπνεύστηκε ο desinger Σάκης Στριτσίδης και το επίσημο τρέιλερ που επιμελήθηκε ο Φιλίπ Σαρμπεντιέ.

Αυξημένα τα υγειονομικά μέτρα
Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές δεν χρειάζεται να δείχνουμε πανικό γιατί ίσως αυτός είναι χειρότερος από τον κορονοιό: “Το Φεστιβάλ έχει αυξήσει φέτος τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία των θεατών από τις λοιμώξεις. Θα υπάρχουν παντού απολυμαντικά χεριών για όλους, θα γίνεται καθημερινή ειδική απολύμανση σε όλους τους χώρους υγιεινής, ενώ θα υπάρχει σε επιφυλακή στην Αποθήκη Γ εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, και έχουμε σχέδια για κάθε ενδεχόμενο. Κυρίως όμως συνιστούμε ψυχραιμία και υπομονή. Ο πανικός είναι πολύ πιο επικίνδυνος από κάθε ιό.

¨Στο φεστιβάλ θα δούμε 189 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 74 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, την Αγορά Ντοκιμαντέρ, πρωτότυπα αφιερώματα και μια σειρά από ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις. Όλα αυτά θα γίνουν στους γνωστούς χώρους όπως το Ολύμπιον και την αίθουσα Παύλος Ζάννας στην πλατεία Αριστοτέλους, στις αίθουσες Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Σταύρος Τορνές, Τζον Κασσαβέτης και Τάκης Κανελλόπουλος το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο κινηματογράφος Μακεδονικόν, το Δημοτικό Θέατρο τουΚέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» ο Δήμος Παύλου Μελά και το Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών του Δήμου Νεάπολης - Συκεών.

Ταινίες έναρξης-λήξης
Η αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη 5 Μαρτίου το συγκινητικό ντοκιμαντέρ, Τι μου έμαθε ένα χταπόδι των Πίπα Έρλις και Τζέιμς Ριντ που πραγματοποιεί παγκόσμια πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Το βραβευμένο με Όσκαρ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Μαθαίνοντας να κάνεις σκέιτ σε εμπόλεμη ζώνη (αν είσαι κορίτσι) της Κάρολ Ντάισινγκερ θα είναι η ταινία λήξης του 22 ου ΦΝΘ, την Κυριακή 15 Μαρτίου. Επίσης, φέτος, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει τέσσερα διαγωνιστικά διεθνή τμήματα: Μεγάλου Μήκους ντοκιμαντέρ, Newcomers με πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών, >>Film Forward και VR. Δυναμικό παρών δηλώνει και φέτος το ελληνικό ντοκιμαντέρ, το οποίο εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Συνολικά, 78 ελληνικές παραγωγές θα προβληθούν στο 22 ο ΦΝΘ, ενώ το ελληνικό ντοκιμαντέρ ενισχύεται μέσα από όλες τις δράσεις του
Φεστιβάλ, διαγωνίζεται στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα και συμμετέχει στα αναπτυξιακά. Ανάμεσα στις μεγάλες εκπλήξεις ξεχωρίζουμε την προβολή των εμπνευσμένων από τα διάφορα κοινωνικά κινήματα με τη διαφορετική ματιά ντοκιμαντέρ-όπως την αποκάλυψη του καταλυτικού ρόλου που διαδραμάτισε η αμερικανίδα δημιουργός και σκηνοθέτις Λόρεν Γκρίνφιλντ. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να μυηθούμε στον κόσμο της avant-garde Γαλλοκολομβιανής Λάουρα Ουέρτας Μιγιάν αλλά και να γνωρίσουμε τον κόσμο των memes με ωραία, εύστοχα και αιχμηρά ντοκιμαντέρ.
Εννοείται ότι η συνέντευξη δεν θα μπορούσε να κλείσει παρά με το γνωστό ποίημα του Ορέστη Ανδρεαδάκη που φέτος είχε την υπογραφή της Κατερίνας Αγγελάκη που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης