Τσικνοπέμπτη: Πού να την γιορτάσετε

Τσικνοπέμπτη: Πού να την γιορτάσετε

Με μουσική, χορό και ψητό  κρέας από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη

Τσικνοπεμπτη_2
Τσικνοπέμπτη σήμερα και η παράδοση προστάζει κρέας, ψησταριές, χορό, τραγούδι και φυσικά καλή παρέα. Η Ελλάδα ολόκληρη, απ΄ άκρη σ΄ άκρη της, θα πλημμυρίσει μυρωδιές, μελωδίες και ρυθμούς. Στις μεγάλες αλλά και στις μικρότερες πόλεις και τα χωριά της χώρας θα στηθούν διάφορες εκδηλώσεις σύμφωνα πάντα με το πνεύμα του εθίμου.  Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του πολύ βαθιά μέσα στο χρόνο καθώς η «Κρεατινή», όπως χαρακτηριστικά λέγεται η Τσικνοπέμτη, φέρεται να σχετίζεται με τις Βακχικές Γιορτές, τις ιεροτελεστίες  που έκαναν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, στις αρχές κάθε άνοιξης, προκειμένου να είναι εύφορη η γη τους.

Δήμος Αθηναίων 
Από ιδιαίτερα πλούσιο φετινό αποκριάτικο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων δεν θα μπορούσε να λείπει ο εορτασμός της Τσικνοπέμπτης. Επίκεντρο των σημερινών εκδηλώσεων είναι η Βαρβάκειος Αγορά όπου το κέφι θα ξεκινήσει από τις 11 το πρωί, με τις μουσικές της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου ενώ ακολουθεί, στις 12 το μεσημέρι, η συναυλία του Μπάμπη Τσέρτου με γνωστά λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια.
gaitanaki_2
To παραδοσιακό γαϊτάνι θα αναβιώσει σήμερα στις γειτονιές της Αθήνας

Στο μεταξύ, στη 1 θα ξεκινήσει από το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» η αποκριάτικη πομπή από μπουλούκια με το παραδοσιακό γαϊτανάκι. Η ομάδα ορχηστρικής τέχνης «Βάκχαι» θα παρουσιάσει εθιμικά δρώμενα και παραδοσιακούς σκωπτικούς χορούς με κιθάρες, μαντολίνα και νταούλια. Την ίδια ώρα από την Πλατεία Ψυρρή θα περνά η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.
τσικνοπεμπτη-στο-αλσος_2
Σαββόπουλος - Μητσιάς καλούν τον κόσμο να τσικνίσουν μαζί απόψε στο «Άλσος»
Κλείσιμο

«Άλσος»
Μια ξέφρενη μουσική αποκριάτικη γιορτή έχει ετοιμάσει για σήμερα το «Άλσος», το ανανεωμένο στέκι ψυχαγωγίας του Πεδίου του Άρεως. Από τις 9 το βράδυ κα στη σκηνή θα βρίσκονται ο Διονύσης Σαββόπουλος  και ο Μανώλης Μητσιάς οι οποίοι θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια όχι μόνον από το ρεπερτόριό τους αλλά και από το παραδοσιακό ρεπερτόριο. Όλα αυτά μαζί με νόστιμα ψητά εδέσματα. 

Μουσείο Μπενάκη
Πιστός θεματοφύλακας της ελληνικής παράδοσης και άξιος συνεχιστής των ελληνικών εθίμων το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει σήμερα, στις 8 το βράδυ, στο κτίριο της οδού Πειραιώς, την δική του γιορτή για την Τσικνοπέμπτη. Θα υπάρχει φαγητό ποτό, δώρα και φυσικά μουσική και χορός όπως επιτάσσει η ημέρα.
1600291_benaki-tsiknopeμπτη_3
Μια όμορφη γιορτή έχει ετοιμάσει για απόψε το Μουσείο Μπενάκη
Δήμος Θεσσαλονίκης
Με πολύ χορό θα γιορτάσει η συμπρωτεύουσα τη φετινή Τσικνοπέμπτη. Ραντεβού με όλους τους Θεσσαλονικείς δίνει ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη την Τσικνοπέμπτη, διοργανώνοντας αποκριάτικες εκδηλώσεις και στήνοντας ένα όμορφο παραδοσιακό γλέντι. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν φέτος στο Πανόραμα και την Πυλαία: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποκριάτικη γιορτή στο μπαλκονάκι του Πέτρινου Πολιτιστικού στην Πυλαία, με dj, χορό, μουσική και κρασί (19.00), παιδικό πάρτι με ξυλοπόδαρους, ψυχαγωγούς, ζωγραφική προσώπου και μουσική από dj, στην αίθουσα ΚΑΠΗ Μαλακοπής (19.00), αποκριάτικο γλέντι με dj, χορό, μουσική και κρασί στο Δημαρχείο Πανοράματος (19.30)
apokries_4

Καλαμαριά
Ένα ολοήμερο αποκριάτικο πάρτι διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς την Τσικνοπέμπτη, σε συνεργασία με τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους. Με επίκεντρο την πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Δημαρχείου). Ο κύκλος των εκδηλώσεων ανοίγει στις 12 το μεσημέρι συναυλία παραδοσιακής μουσικής στη συμβολή των δύο πεζόδρομων Μεταμορφώσεως και Αργυρουπόλεως . Συμμετέχουν οι μουσικοί: Λάκης Χατζούδης, Νίκος Βαρελάς, Μιχάλης Πιπέρκος, Δημήτρης Πανέλας και Ραφαήλ Σαμιγκούλιν.

Στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 12.30 μ.μ. με χιπ χοπ μουσική που θα παίζειμε Dj ενώ θα συμμετάσχουν και χορευτές της Σχολής Χορού «DANCE SOUL»

Λίγο αργότερα, στις 5.30 το απόγευμα, τέσσερα χορωδιακά σχήματα, η Μικτή Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς, του Συλλόγου Κουριωτών «Ο Ταξιάρχης», του Συλλόγου Αρετσούς-Δέρκων και του Συλλόγου Σαμίων, θα ξεκινήσουν τις Καντάδες από διαφορετικά σημεία των οδών Μεταμορφώσεως και Κομνηνών και θα καταλήξουν όλοι μαζί στην πλατεία.
τσικνοπεμπτη-Θεσσαλονικη


Αμέσως μετά, από τις 6 έως τις 7 το απόγευμα, θα υπάρχει ένα ξέφρενο μουσικό-χορευτικό λάτιν πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα στην πλατεία θα συνεχιστεί από τις 8 έως τις 10 το βράδυ με συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τους Αλέκο Ζώρα (στο κλαρίνο) και τον Δρόσο Κουτσοκώστα (στο τραγούδι) και το Τετραμελές μουσικό σχήμα (λαούτο, βιολί, κρουστά και γκάιντα) το οποίο θα παρουσιάσει χορούς και τραγούδια από τη Θράκη και τη Θεσσαλία.

Τις ίδιες ώρες 20.00 – 22.00 στον πεζόδρομο της Κομνηνών και στο ύψος της οδού Τριανταφυλλίδου θα πραγματοποιηθεί συναυλία παραδοσιακής μουσικής από την Πενταμελή Μπάντα Χάλκινων Πνευστών της οικογένειας Ασαρτζή, η οποία θα παρουσιάσει χορούς και τραγούδια της Μακεδονίας. Σε όλες τις βραδινές συναυλίες της παραδοσιακής μουσικής, συμμετέχουν και οι χορευτές του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης