Honeyland: Οι «άγριες μέλισσες» των Σκοπιανών πάνε για Όσκαρ

Honeyland: Οι «άγριες μέλισσες» των Σκοπιανών πάνε για Όσκαρ

Δεν πρόκειται φυσικά για την ελληνική δημοφιλή τηλεοπτική σειρά αλλά για το ντοκιμαντέρ για τη ζωή των άγριων μελισσών στη γειτονική χώρα, που είναι υποψήφιο για 2 βραβεία

muratov-2
Μπορούν οι «άγριες μέλισσες» να κερδίσουν το Όσκαρ; Στα Σκόπια το πιστεύουν και περιμένουν με εθνική αγωνία τη βραδιά της απονομής των χρυσών αγαλματιδίων στις 9 Φεβρουαρίου. Δεν πρόκειται φυσικά για την ελληνική δημοφιλή τηλεοπτική σειρά αλλά για το ντοκιμαντέρ για την ζωή των άγριων μελισσών στη γειτονική χώρα, που είναι υποψήφιο για 2 Όσκαρ. Η υποψηφιότητα της ταινίας, «Honeyland», (Η Γη του Μέλιτος) όπως είναι ο τίτλος της, χαρακτηρίζεται ως «ιστορική επιτυχία» από τους γείτονες αφού είναι η πρώτη εγχώρια παραγωγή, που διεκδικεί την υψηλότερη διάκριση στην έβδομη τέχνη.

muratov-1


Το ντοκιμαντέρ, που κέρδισε τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, παρουσιάζει την καθημερινότητα της Χατιτζέ Μουράτοβα, μιας μελισσοκόμου τουρκικής καταγωγής, η οποία με πρωτόγονες τεχνικές φροντίζει τις μέλισσες της σε ένα εγκαταλελειμμένο ορεινό χωριό. Η Χατιτζέ ζει σε ένα πλινθόκτιστο σπίτι συλλέγοντας μέλι ακόμα και μέσα από τα βράχια πουλώντας το στη συνέχεια στα Σκόπια για να αγοράσει μπανάνες, μία βεντάλια για τη μάνα της και μία βαφή μαλλιών.

muratov-3


Κλείσιμο
Ο κινηματογραφικός φακός ακολούθησε την Χατιτζέ για 3 ολόκληρα χρόνια συγκεντρώνοντας 400 ώρες υλικού. Η μελισσοκόμος πιάνει τις κυψέλες χωρίς γάντια, καλώντας με τη φωνή της τις μέλισσες. Η ηρεμία της πρωτόγονης ζωή της διαταράσσεται από την άφιξη μιας οικογένειας βοσκών με 7 παιδιά. Ο Χουσεΐν, ο πατριάρχης της οικογένειας, θέλει να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία. Δεν ακολουθεί όμως τις συμβουλές της Χατιτζέ παίρνοντας όλο το μέλι και αφήνοντας τις δικές του μέλισσες να λιμοκτονούν. Καταπατά τον βασικό κανόνα της: «Αφήστε το μισό μέλι για τις μέλισσες».

muratov-4


Honeyland Documentary 2019, Trailer HD
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης