Καβάφεια 2019 στην Αίγυπτο: Πρεμιέρα με συναυλία στην όπερα του Καΐρου

Καβάφεια 2019 στην Αίγυπτο: Πρεμιέρα με συναυλία στην όπερα του Καΐρου

Μουσικά δρώμενα και απονομή λογοτεχνικών βραβείων - Ποιοι συγγραφείς κέρδισαν

kavafis
Σε κλίμα που υπογραμμίζει τους μακρόχρονους, σταθερούς δεσμούς του ελληνικού και του αιγυπτιακού λαού πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου η έναρξη των «Καβαφείων 2019» στην Όπερα του Καΐρου.

Το «παρών»Σε έδωσαν η ελληνική ομογένεια του Καΐρου, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αίγυπτο Νίκος Γαρηλίδης, ο υφυπουργός Πολιτισμού για θέματα πολιτιστικών σχέσεων της Αιγύπτου Αμίρ Ναμπίχ, ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης εκ μέρους του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού – το οποίο διοργανώνει τα Καβάφεια – εκπρόσωποι φορέων της Αιγύπτου, νέοι Αιγύπτιοι φιλόμουσοι, εκ των οποίων κάποιοι είναι σπουδαστές της ελληνικής γλώσσας, κ.ά..

Στην τελετή απονεμήθηκαν τα διεθνή λογοτεχνικά βραβεία Καβάφη, στα οποία κατέληξε εφέτος η αρμόδια κριτική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου: ποίησης στον Άχμεντ Μπεχίτ, πεζογραφίας στην Ετιντάλ Οσμάν, δοκιμίου στον Γιούσεφ Ναφάλ.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την ατμοσφαιρική συναυλία μελοποιημένης ελληνικής ποίησης με τους Κώστα Θωμαΐδη, Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Τάκη Φαραζή στο πιάνο ενώ το αιγυπτιακό συγκρότημα του Χάλεντ Σαμς ερμήνευσε για πρώτη φορά μελοποιημένη στα αιγυπτιακά αραβικά την «Ιθάκη» και τις «Φωνές» του Καβάφη.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για τα Καβάφεια 2019 είναι το καθιερωμένο Διεθνές Συμπόσιο το οποίο ξεκινά τις εργασίες του σήμερα 2α Οκτωβρίου στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, με θέμα «Καβάφης: Πόλη, πολιτική, πολιτισμός» όπου συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και πανεπιστημιακοί. Το διήμερο Διεθνές Συμπόσιο για τον γεννημένο στην Αλεξάνδρεια παγκοσμίου απήχησης Έλληνα ποιητή διεξάγεται δύο χρόνια μετά την ιδιαίτερη επιτυχία των Καβαφείων 2017, που επίσης διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη μνήμη της« ψυχής» του θεσμού, Κωστή Μοσκώφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης