Μεγάλο Jazz Φεστιβάλ στην Πάτρα

Μεγάλο Jazz Φεστιβάλ στην Πάτρα

Σπουδαία ονόματα της τζαζ όπως ο Mathias Eick Quintet δίνουν το παρών σε ένα φεστιβάλ που έχει γίνει πια θεσμός 

matias-jazz
Στην πόλη όπου ο πολιτισμός είναι καθημερινή ιστορία έχει καθιερωθεί ένας εξαίσιος πολιτιστικός θεσμός-αυτός του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας που λαμβάνει χώρα με το τζαζ τριήμερο του «Jazz+Πράξεις 2019» που διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων. Συνεχίζοντας την μακρόχρονη παρουσία του το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε έναν ιδανικό χώρο όπως είναι αυτός του Αιθρίου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου την Πέμπτη 6, την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019. Κορυφαία ονόματα ξένοι και Έλληνες που έχουν γράψει ιστορία στη μουσική αλλά και διαφορετικά σχήματα θα χαρίσουν μοναδική τζαζ ατμόσφαιρα σε μια ιδανική τζαζ συνθήκη. Όπως μαθαίνουμε μάλιστα, σε περίπτωση που ο καιρός δεν είναι καλός έχει προβλεφθεί το φεστιβάλ να γίνει στην «Αίγλη» στη Veso Mare.



Η φετινή διοργάνωση συγκεντρώνει 10 μουσικούς υψηλού καλλιτεχνικού διαμετρήματος από την Ελλάδα και 6 διάσημους καλλιτέχνες από το εξωτερικό αναδεικνύοντας τις διαφορετικές εκδοχές του είδους από την κλασική τζαζ, τον αυτοσχεδιασμό με παραδοσιακές επιρροές έως την σύγχρονη ευρωπαϊκή, την bebop και τον ευρωπαϊκό ατμοσφαιρικό τζαζ λυρισμό. Βασικό συστατικό αυτών των εκδηλώσεων είναι οι συμπράξεις με τη συμμετοχή 6 σπουδαίων Ελλήνων μουσικών που θα μας παρουσιάσουν τις σπουδαίες δημιουργίες του κορυφαίου συνθέτη Κυριάκου Σφέτσα, η συνύπαρξη επί σκηνής του διάσημου σαξοφωνίστα, συνθέτη, λογοτέχνη Gilad Atzmon με ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά τζαζ σχήματα, το Next Step Quartet. Άκρως σημαντική η παρουσία του Mathias Eick Quintet που φέρνει το φεστιβάλ στην πρώτη γραμμή.



Αναλυτικά πρόγραμμα του «Jazz+Πράξεις 2019» έχει ως εξής:


Πέμπτη 6 Ιουνίου, ώρα 21.30
Κυριάκος Σφέτσας - Greek Fusion Orchestra

Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες συνθέτες συμφωνικής, κινηματογραφικής και θεατρικής μουσικής, μουσικής για μπαλέτο, για σύνολα δωματίου και για σόλο όργανα, ηλεκτρονικής μουσικής, τζαζ κ.α. Δημιούργησε την Greek Fusion Orchestra το 1976, ένα χρόνο μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία στην Ελλάδα, με την πτώση της δικτατορίας. Ήταν η περίοδος που προσκλήθηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι, για να δουλέψει ως εξωτερικός παραγωγός στο Γ’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ενώ στη συνέχεια, διετέλεσε διευθυντής του Γ’ Προγράμματος, την περίοδο 1982-1993. Συνιστά έναν αδιαμφισβήτητα ολοκληρωμένο μουσικό.

Παρασκευή 7 Ιουνίου, ώρα 21.30

Gilad Atzmon & Next Step Quartet

Εδώ σίγουρα πρόκειται για μια σύμπραξη κορυφής. Ο διάσημος Βρετανός, γεννημένος στο Τελ Αβίβ, σαξοφωνίστας, συνθέτης, συγγραφέας και ακτιβιστής Gilad Atzmon, με συνεργασίες με πρωτοκλασάτα ονόματα του διεθνούς χώρου, συμπράττει με ένα από τα σπουδαιότερα ελληνικά συγκροτήματα, τους Next Step Quartet επί σκηνής ενώνοντας τις δυνάμεις τους, την ανεξίτηλη φαντασία, την σπάνια ευαισθησία και λυρισμό, τον εκρηκτικό δυναμισμό τους, την απαράμιλλη δεξιοτεχνία τους με σκοπό να μας προσφέρουν μια ανεπανάληπτη μουσική βραδιά. Θα παρουσιαστούν παλιές και νέες συνθέσεις του Gilad Atzmon, στάνταρ της τζαζ και συνθέσεις του Next Step Quartet, παλαιότερες και νέες. Όλοι μαζί φτιάχνουν ένα μείγμα με όλα τα στοιχεία που κάνουν την μουσική αυτό που πρέπει να είναι, με κοινό γνώμονα την υψηλή συνθετική και αυτοσχεδιαστική αίσθηση και την καθηλωτική ενέργεια. Οι εν λόγω μουσικοί θα συνεργαστούν και θα δείξουν ότι στην μουσική δεν υπάρχουν σύνορα

Σάββατο 8 Ιουνίου, ώρα 21.30
Κλείσιμο
Mathias Eick Quintet
*Με την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας



Ο πολύ γνωστός και διεθνώς αναγνωρισμένος Mathias Eick είναι Νορβηγός τζαζ μουσικός και ένα από τα χρυσά ονόματα της περίφημης ECM Records, η οποία φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια λαμπρής δημιουργικής πορείας δίνοντας το στίγμα, ειδικά στον χώρο της τζαζ μουσικής. Το κύριο όργανο του είναι η τρομπέτα, αλλά παίζει και κοντραμπάσο, βιμπράφωνο, πιάνο και κιθάρα και έχει ηχογραφήσει για περισσότερα από 100 άλμπουμ.

Έχει συνεργαστεί με πολλά συγκροτήματα και κορυφαίους και μουσικούς όπως Chick Corea, Pat Metheny, Manu Katché, Lars Danielsson, Iro Haarla, Jacob Young, Mike Stern, Jon Balke, Mats Eilertsen, την εκρηκτική Jazz Trondheim Orchestra, το δημοφιλές jazz-ambient-rock συγκρότημα Jaga Jazzist, την εκλεκτή ψυχεδελική ροκ μπάντα Motorpsycho, το Jan Gunnar Hoff Group και πολλούς άλλους. Είναι γνωστός και για τη συνεργασία του με τον Νορβηγό τραγουδιστή-τραγουδοποιό Thomas Dybdahl, και ηχογραφήσεις με τις Νορβηγικές μπάντες Turboneger, Dum Dum Boys, D'Sound και Bigbang. Έχει παίξει στους μεγαλύτερους χώρους του κόσμου, ενώ φέτος η συναυλιακή δραστηριότητα φέρνει το κουιντέτο του στα σπουδαιότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ όπως της Jazzahead της Βρέμης και Jazz Baltica.

Ο Eick έχει στο ενεργητικό του σπουδαία βραβεία και διακρίσεις. Μεταξύ αυτών το 2007 κέρδισε το πολύ σημαντικό διεθνές βραβείο Jazz Educators 'Jazz International for Young Talent που του απονεμήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Φεστιβάλ Τζαζ που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, κέρδισε την Υποτροφία Statoil το 2009, αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη υποτροφία στη Νορβηγία, ενώ έχει διακριθεί με πλήθος σημαντικών βραβείων.

Όσο για το συγκρότημα Μathias Eick Quintet αποτελείται από πέντε εκπληκτικούς μουσικούς, από τους καλύτερους της Ευρώπης: Andreas Ulvo (πιάνο), Torstein Lofthus (τύμπανα), Audun Erlien (μπάσο) και Håkon Aase (βιολί). Η εξαιρετική πρωτότυπη, ατμοσφαιρική και αισθαντική μουσική του Mathias Eick αποτίει φόρο τιμής τόσο στο πραγματικά μοναδικό σκανδιναβικό ηχοτοπίο, όσο και στον λυρισμό και τη μελαγχολία του Καναδού ογκόλιθου της τζαζ Kenny Wheeler


Τιμές εισιτηρίων
10 ευρώ ανά βραδιά
22 ευρώ (ενιαίο και για τις τρεις βραδιές).

MATHIAS_EICK
Mathias Eick Quintet
sfetsas-12
Κυριάκος Σφέτσας


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης