Πολωνία: Το έργο τέχνης με τις μπανάνες που ξεσήκωσε οργή

Πολωνία: Το έργο τέχνης με τις μπανάνες που ξεσήκωσε οργή

Tο έργο "Consumer Art" της εικαστικού Natalia LL. απεικονίζει μία νεαρή γυναίκα να απολαμβάνει το γευστικό φρούτο - Χαμός στα social media για τη λογοκρισία

bamama
Σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει ένα έργο τέχνης με μπανάνες το οποίο αφαιρέθηκε από το Εθνικό Μουσείο της Πολωνίας ύστερα από απόφαση του υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο, υπό τον τίτλο "Consumer Art", φέρει την υπογραφή της εικαστικού Natalia LL. (χρονολογίας 1973) και απεικονίζει μία νεαρή γυναίκα να απολαμβάνει το γευστικό φρούτο.

Όπως αναφέρει το CNN, κοσμούσε για αρκετά χρόνια στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας, όμως οι αρχές της χώρας αποφάσισαν ξαφνικά ότι έπρεπε να αποσυρθεί έπειτα από παράπονα γονέων που έκαναν λόγο για «ανάρμοστο» έργο τέχνης.

Ωστόσο, πολιτικοί από το χώρο της αντιπολίτευσης, καλλιτέχνες και νεαροί κυρίως πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της Πολωνίας για να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη λογοκρισία στο χώρο της τέχνης. Χθες, έξω από το μουσείο συγκεντρώθηκε χθες πλήθος κόσμου με τους διαδηλωτές να κρατούν μπανάνες τις οποίες και ...έφαγαν έξω από το μουσείο.

000_1G14IN


Το έργο αποσύρθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από παρέμβαση που φέρεται να έγινε στο νέο έφορο του μουσείου, Τζέρζι Μιζιόλεκ, από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με την απομάκρυνση του έργου με τις μπανάνες, δεκάδες Πολωνοί δημοσίευσαν φωτογραφίες τους με μπανάνες στο Facebook και το Twitter χρησιμοποιώντας το hashtag #bananaselfie.

000_1G14II
Κλείσιμο


Ύστερα από σφοδρή κριτική που δέχτηκε ο έφορος του μουσείου , τελικά ανακοίνωσε χθες ότι το έργο τέχνης θα επανέλθει μέχρι τις 5 Μαΐου, καθώς η γκαλερί πρόκειται να αναδιαμορφωθεί και να γίνουν κάποιες χωροταξικές αλλαγές.

Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το γεγονός, ο Μιζιόλεκ έσπευσε να υποστηρίξει ότι οι αλλαγές στη γκαλερί δεν αποτελούσαν σημάδι λογοκρισίας των έργων τέχνης αναγνωρίζοντας παράλληλα το ρόλο της Natalia LL στην πολωνική τέχνη.

O Μιζιόλεκ, ο οποίος διορίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, είχε εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεσή του στην παρουσίαση έργων που θα μπορούσαν να ερεθίσουν τους ευάλωτους νέους.

000_1G14IE
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης