Μεγάλη έκθεση ζωγραφικής με έργα των Σπύρου Παπαλουκά και Βασίλη Θεοχαράκη στην Καλαμάτα

Μεγάλη έκθεση ζωγραφικής με έργα των Σπύρου Παπαλουκά και Βασίλη Θεοχαράκη στην Καλαμάτα

Η έκθεση ζωγραφικής  με θέμα  «Άγιον `Όρος»  στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας,  περιλαμβάνει πολύτιμα έργα των δύο σπουδαίων ζωγράφων 

25_Portrait
Με θέμα το «Αγιον `Ορος», εγκαινιάστηκε την Κυριακή 14 Απριλίου από τον Δήμαρχο Καλαμάτας κύριο Παναγιώτη Νίκα μία μοναδική παράλληλη έκθεση που τιμά δάσκαλο και μαθητή.

Ο λόγος για την έκθεση ζωγραφικής που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, με πολύτιμα έργα των δύο σπουδαίων ζωγράφων. Μετά την έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο ακούραστος επιχειρηματίας και καλλιτέχνης Βασίλης Θεοχαράκης δίνει και πάλι το παρόν στην Ελλάδα με έργα που εμπνέονται από το `Αγιο `Ορος. Είναι ευτύχημα να μαζευτούν τόσοι καλλιτέχνες, φιλότεχνοι και άνθρωποι που τον στηρίζουν και τον ακολουθούν στα βήματά του, σε ένα τριήμερο γεμάτο από εξαιρετικές προσλαμβάνουσες παραστάσεις.

Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικούς πίνακες του Σπύρου Παπαλουκά όπως η «`Αποψη των Καρυών» και τα κορυφαία του έργα «Αρσανάς Μεγίστης Λαύρας», «Αρσανάς Μονής Παντοκράτορος», «Μονή Σταυρονικήτα» κα καθώς και μοναδικές εικόνες από την Τράπεζα Μεγίστης Λαύρας, «ο `Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς», «ο `Αγιος Εφραίμ ο Σύρος» και «ο `Αγιος Ιωαννίκιος» μαζί με τα έργα του μαθητή του, Βασίλη Θεοχαράκη.

Ο χώρος του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας μεγάλος και εντυπωσιακός, δέχτηκε χωρισμένος στα δύο τους γόνιμους παραλληλισμούς των δύο ζωγράφων σε μία έκθεση που σέβεται και παρουσιάζει την παράδοση και τις επιρροές της, σε έναν ατέρμονο διάλογο. Ο επιμελητής της έκθεσης και Διευθυντής εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β & Μ, Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτάς, επισημαίνει για το έργο του Σπύρου Παπαλουκά: « Η ζωγραφική για τον Παπαλουκά απαιτούσε μία βιωμένη σχέση. Δεν τον ενδιέφερε η στιγμιαία αποτύπωση ενός χώρου-τοπίου, αλλά η βαθύτερη σημειολογική του διάσταση».
Και συνεχίζει: «Τα μοναστήρια και τα τοπία του Αγίου `Ορους εμφορούνται από την ανάγκη μιας βαθειάς επικοινωνίας με το θείο. Αυτή την «αγιοσύνη» και γαλήνη συναντάμε και στα τοπία του. Κάθε πίνακας αντανακλά την ευαισθησία του, που μας απευθύνεται σαν ένας διάλογος με μουσική αντίστιξη. Ταυτόχρονα, το αίσθημα της συνοχής και της αρμονίας του ρυθμού είναι κυρίαρχο, ορίζοντας πάντα έναν χώρο ανοιχτό. Ο χώρος στο έργο του είναι συνυφασμένος με το χρόνο, δίνοντας αξία σε κάθε χρονική στιγμή, έτσι ώστε να μη χάνεται αυτή η δημιουργική στιγμή στην απεραντοσύνη του χρόνου. Το `Αγιο `Ορος τον απασχόλησε και τα επόμενα χρόνια, περίπου από το 1929 έως και το 1935».

Η πνευματικότητα και η σχέση του ανθρώπου με το θείο σαν μια διάσταση μεταφυσική αγγίζει πρώτα τους δύο καλλιτέχνες και στη συνέχεια έρχεται και ακουμπά στην ψυχή του θεατή σαν ένα θείο δώρο. Η ζωγραφική του Βασίλη Θεοχαράκη δηλαδή η μεταφυσική εξέλιξη της μαθητείας του κοντά στον Σπύρο Παπαλουκά αντανακλά το ελληνικό φώς και μας φανερώνει τη σχέση του και την αγάπη του για το ελληνικό τοπίο και την Ελλάδα. Η μαθητεία του κοντά σε έναν σπουδαίο δάσκαλο τον καθιστά κοινωνό του τοπίου , πάντα όμως μέσα από το δικό του ιδίωμα και τρόπο. Αυτή η μετεξέλιξη είναι που έχει και το ενδιαφέρον. Εδώ είναι και η ουσία της ζωγραφικής του ευφυίας και ταλέντου. Το ελληνικό τοπίο μέσα από την δημιουργική διαδικασία της ζωγραφικής μετουσιώνεται, μετεξελίσσεται και καταφέρνει να διεισδύσει στο μυαλό, στην ψυχή και την καρδιά μας. Μέσα από την ζωγραφική του πορεία αγγίζουμε όλοι την αθανασία.

Κλείσιμο
Η φύση και το ελληνικό τοπίο είναι απλά το έναυσμα για μία, άλλη μία κατάθεση ψυχής. Ο οραματικός κόσμος του καλλιτέχνη απλώνεται με χάρη και ουσιαστική επικοινωνία στο φιλότεχνο κοινό, που μαγεμένο παρακολουθεί αυτό το αέναο ταξίδι που μας κάνει όλους κοινωνούς με το θείο. Ο ρόλος του καλλιτέχνη – δημιουργού έχει επιτελέσει το έργο του. Ο μαθητής γίνεται δάσκαλος και ο δάσκαλος ξαναγίνεται μαθητής σε ένα ζωντανό διαδραστικό παιχνίδι χρωμάτων, ιδεών και μιας ατέρμονης δημιουργικότητας. Τίποτα δεν μένει στη μέση. Το ταξίδι της ζωγραφικής ολοκληρώνεται χώρις όμως να τελειώνει ποτέ. `Αλλωστε, μπροστά στο μεγαλείο της δημιουργίας ξαναγινόμαστε όλοι μαθητές.

`Ετσι είναι και η ζωγραφική του καλλιτέχνη – επιχειρηματία Βασίλη Θεοχαράκη. `Ενα όραμα. `Ενα χαρμόσυνο μήνυμα. Μία μεσιτεία με το θείο, με κοινωνούς όλους εμάς που έχουμε την χαρά και την τιμή να τον γνωρίζουμε από κοντά.

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Επιμέλεια έκθεσης : Τάκης Μαυρωτάς
Διάρκεια έκθεσης : 14 Απριλίου – 2 Μαίου 2019
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης