Την Τετάρτη κηδεύεται η γλύπτρια Ναταλία Μελά

Την Τετάρτη κηδεύεται η γλύπτρια Ναταλία Μελά

Επιφανής καλλιτέχνιδα, η Ναταλία Μελά μετείχε σε διεθνείς διοργανώσεις ενώ έκανε και ατομικές εκθέσεις – Εγγονή του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και σύζυγος του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών 

natali_mela
Την Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 2 το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, θα γίνει η κηδεία της γλύπτριας Ναταλίας Μελά, που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 96 ετών.

Καταξιωμένη και επιφανής καλλιτέχνης, η Ναταλία Μελά ήταν εγγονή του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και σύζυγος του αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη.

Το έργο της ήταν αντισυμβατικό και δύσκολο σε τεχνογνωσία, καθώς επέλεγε υλικά όπως το μάρμαρο, την πέτρα και το μέταλλο. Μάλιστα, έμαθε να δουλεύει με οξυγόνο και στράφηκε στη χρήση του μετάλλου, ακολουθώντας την καλλιτεχνική τάση της Δύσης για αφηρημένη τέχνη. Ήταν επίσης γνωστή και για τα σκηνικά που δημιουργούσε για τις ανάγκες παραστάσεων του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν.

Η τέχνη της βρήκε μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Ναταλία μελά παρουσίασε τα έργα της σε ατομικές εκθέσεις, ενώ μετείχε και σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως τη Μπιενάλε του Σάο Πάολο στη Βραζιλία το 1965.

Ιδιαίτερα γνωστές στο ελληνικό κοινό είναι οι υπαίθριες προτομές του Στέφανου Δραγούμη (Ζάπειο), του Γ. Πεσματζόγλου (Αθήνα, ΕΤΕ), του Παύλου Μελά (Θεσσαλονίκη), της Μπουμπουλίνας (Σπέτσες).

Ποια ήταν η Ναταλία Μελά

Γεννημένη το 1923, η Ναταλία Μελά μεγάλωσε σε μεγαλοαστικό περιβάλλον με ιστορικές ρίζες. Είναι εγγονή του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη. Ο πατέρας της ήταν ο Μιχαήλ Μελάς και η μητέρα της ήταν κόρη του Ιωάννη Πεσμαζόγλου, ιδρυτή της Εθνικής Τράπεζας μαζί με το Γεώργιο Σταύρου. Η γιαγιά της, από την πλευρά του πατέρα της, προερχόταν από το γένος Δραγούμη και ήταν αδελφή του Ίωνα Δραγούμη και κόρη του Στέφανου Δραγούμη.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, πέρασε από το ΚΚΕ, απ' όπου και αποχώρησε μετά τον θάνατο του Κίτσου Μαλτέζου που ήταν φίλος της. Στον φιλικό της κύκλο συμπεριλαμβάνονταν ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο Γιάννης Μόραλης. Παντρεύτηκε με τον αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη το 1952.

Η πρώτη της ατομική έκθεση έγινε το 1963 έκανε την πρώτη ατομική της έκθεση. Μετά από πολλές διακρίσεις, το 2008 το Μουσείο Μπενάκη της αφιέρωσε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση. Παρουσίασε έργα της ("Τα Χάρτινα") για τελευταία φορά στη γκαλερί Σκουφά το 2012.

Το 2011 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο της με το Αριστείον Καλών Τεχνών.

Κλείσιμο
12524357
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης