Ολονυχτία ανάγνωσης στην Αθήνα για την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης

Ολονυχτία ανάγνωσης στην Αθήνα για την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης

Γνωστοί καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι, επιστήμονες και μελετητές, επιλέγουν το ποίημα που αγαπάνε και το διαβάζουν στον Ιανό

poetry
Την Πέμπτη 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Μέρα Ποίησης, η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο IANOS, διοργανώνουν ένα μεγάλο Αφιέρωμα – Ολονυχτία ποίησης! Γνωστοί καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι, επιστήμονες και μελετητές, επιλέγουν το ποίημα που αγαπούν και το διαβάζουν στο βιβλιοπωλείο IANOS, από τις 18.00 μέχρι τις 23.00. Ο κόσμος που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, μπορεί επίσης να διαβάσει ποιήματα επιλογής του κάθε τελευταίο τέταρτο της ώρας μεταξύ 18.00 - 23.00 ανάμεσα στις προσωπικότητες που προαναφέρθηκαν, αλλά και στη συνέχεια από τις 23.00 έως τη 01.00!

Συμμετέχουν λογοτέχνες, όπως οι: Βασίλης Βασιλικός, Γιάννης Καλπούζος, Ανδρέας Μήτσου, Κατερίνα Αγγελάκη- Ρουκ, Γιώργος Χρονάς, Χρήστος Χωμενίδης, ηθοποιοί όπως οι: Γρηγόρης Βαλτινός, Μάνος Καρατζογιάννης, Στεφανος Ληναίος, Ηλίας Λογοθέτης, Αλέκος Συσσοβίτης, Ρένος Χαραλαμπίδης, Έλλη Φωτίου, Τάκης Χρυσικάκος, μουσικοί όπως οι: Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Στέφανος Κορκολής και Σοφία Μανουσάκη, Νότης Μαυρουδής, Κίτρινα Ποδήλατα, σκηνοθέτες όπως οι: Πέτρος Ζούλιας, Ένκε Φεζολλάρι, Σωτήρης Χατζάκης, εκδότες όπως οι: Νώντας Παπαγεωργίου και Πόπη Γκανά και πολλοί πολλοί ακόμα καλεσμένοι – έκπληξη!

Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ, θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει ο διευθυντής του IANOY Αθήνας, δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Η Εταιρεία Συγγραφέων θέσπισε την Ημέρα Ποίησης το 1998, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου· πρώτη μέρα μετά την εαρινή ισημερία – αρχή της άνοιξης. Το 2001, ύστερα από εισήγηση του τότε προέδρου της Εταιρείας Βασίλη Βασιλικού, η UNESCO υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης» αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό.
Ιστορικό: Η Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική ιδέα ανήκει στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.
Την εισήγησή του υιοθέτησε ο τότε πρόδρος της Εταιρείας Κώστας Στεργιόπουλος και η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, πρώτη ημέρα μετά την εαρινή ισημερία, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά και είχε μεγάλη επιτυχία.
Κλείσιμο
Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.
Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες, καθώς και με τη Φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση»».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης