Μεγάλη ανακάλυψη: Λίθινα εργαλεία άνω των δύο εκατ. χρόνων στην Αλγερία

algeria

Τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι αρχαιότερα κατά τουλάχιστον 500.000 χρόνια σε σχέση με όσα είχαν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα

Οι αρχαιότερες ενδείξεις λίθινων εργαλείων που έχουν ποτέ βρεθεί στη Βόρεια Αφρική, ανακαλύφθηκαν στην Αλγερία και χρονολογούνται πριν από 1,9 έως 2,4 εκατομμύρια χρόνια, περίπου μισό εκατομμύριο χρόνια αρχαιότερα από αυτά που ήσαν γνωστά μέχρι σήμερα.

Η ανακάλυψη, η οποία παρουσιάσθηκε στο περιοδικό "Science", έγινε στην τοποθεσία Αΐν Μπουσερίτ, στα υψίπεδα της ανατολικής Αλγερίας, από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Μοχάμεντ Σαχνουνί του Εθνικού Κέντρου Ερευνών για την Ανθρώπινη Εξέλιξη (CENIEH) της Ισπανίας.

Οι επιστήμονες από πολλές χώρες (Αλγερία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστραλία), ανακάλυψαν αφενός πρωτόγονα λίθινα εργαλεία και αφετέρου απολιθωμένα οστά ζώων που έφεραν εγκοπές από κοφτερά πέτρινα εργαλεία. Τα εργαλεία ήσαν κυρίως πέτρες με κοφτερές άκρες που οι πρόγονοί μας μάζευαν από τις κοίτες γειτονικών μικρών ποταμών.

Τα οστά προέρχονται από μια μεγάλη ποικιλία ζώων της σαβάνας, όπως μαστόδοντα, ελέφαντες, άλογα, ρινόκερους, ιπποπόταμους, αντιλόπες, χοίρους, ύαινες, κροκόδειλους κ.ά.. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πρόγονοι του ανθρώπου, πέρα από κάθε αμφιβολία, έτρωγαν το μεδούλι και το κρέας από όλα τα ζώα που μπορούσαν να βρουν μπροστά τους. Δεν είναι ακόμη σαφές αν κυνηγούσαν κιόλας ή αν απλώς περιορίζονταν να τρώνε πτώματα.

Η ανακάλυψη δείχνει ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου είχαν επεκταθεί στη βόρεια Αφρική, από την ανατολική Αφρική που θεωρείται η κοιτίδα της ανθρωπότητας, πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι αρχαιολόγοι και οι παλαιοανθρωπολόγοι. Η εναλλακτική εξήγηση είναι ότι η παραγωγή και η χρήση λίθινων εργαλείων είχε αναπτυχθεί παράλληλα στην ανατολική και στη βόρεια Αφρική και δεν επεκτάθηκε από την πρώτη στη δεύτερη.

Η ιστορική πρώτη ανακάλυψη ευρημάτων ηλικίας 1,8 εκατ. ετών στην ανατολική Αφρική είχε γίνει πριν από 50 περίπου χρόνια από τον παλαιοανθρωπολόγο Μ. Λίκι στην περιοχή Ολντουβάι της Τανζανίας. Στη συνέχεια ανακαλύφθηκαν άλλα ευρήματα στην Αιθιοπία και στην Κένυα, με πιο διάσημη τη «Λούσι» στην αιθιοπική περιοχή Αφάρ. Πιο πρόσφατα έχουν γίνει παρόμοιες ανακαλύψεις στη νότια Αφρική και μόλις τώρα γίνεται κάτι ανάλογο στη βόρεια Αφρική.

Τα αρχαιότερα οστά ζώων με σημάδια πάνω τους από λίθινα εργαλεία, τα οποία έχουν βρεθεί στην ανατολική Αφρική, στην περιοχή Γκόνα της Αιθιοπίας, χρονολογούνται προ περίπου 2,6 εκατομμυρίων ετών. Συνεπώς τα ευρήματα της Αλγερίας είναι σχεδόν εξίσου παλαιά με τα αιθιοπικά.

«Τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Αΐν Μπουσερίτ, τα οποία είναι τεχνολογικά παρόμοια με εκείνα στη Γκόνα, δείχνουν ότι οι πρόγονοί μας είχαν εξαπλωθεί σε όλες τις γωνιές της Αφρικής και όχι μόνο στην ανατολική Αφρική. Τα στοιχεία από την Αλγερία αλλάζουν πλέον την προηγούμενη αντίληψη ότι η ανατολική Αφρική υπήρξε το λίκνο της ανθρωπότητας. Στην πραγματικότητα, όλη η Αφρική ήταν το λίκνο», δήλωσε ο δρ Σαχνούνι.

Όπως είπε, το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι ποιός κατασκεύασε τα λίθινα εργαλεία του Αΐν Μπουσερίτ, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί στη βόρεια Αφρική τα απολιθώματα κάποιου τόσο παλαιού προγόνου του ανθρώπου, μέλους του ευρύτερου γένους Homo. Όμως στο Τσαντ, στη νότια Σαχάρα, σε απόσταση 3.000 χιλιομέτρων από την ανατολική Αφρική, έχουν ανακαλυφθεί απολιθώματα ενός Αυστραλοπίθηκου ηλικίας 3,3 εκατομμυρίων ετών, περίπου συνομήλικου της «Λούσι» (3,2 εκατ. έτη).

Σύμφωνα με τον Σαχνούνι, «πιθανώς αυτοί οι Αυστραλοπίθηκοι περιπλανούνταν στη Σαχάρα και οι απόγονοί τους ίσως είναι αυτοί που άφησαν τις αρχαιολογικές 'υπογραφές' που τώρα ανακαλύφθηκαν στην Αλγερία, ηλικίας 2,4 εκατ. ετών, σχεδόν σύγχρονες με εκείνες της ανατολικής Αφρικής».

Οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό ότι η Σαχάρα αποτελεί ένα πλούσιο «αποθετήριο» απολιθωμάτων, αλλά η τεράστια και αφιλόξενη έκτασή της έχει εμποδίσει τη συστηματική μελέτη της μέχρι σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ (24)

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΕΤΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΚΑΤΙ ΧΑΡΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΣΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΨΑΧΝΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΤΡΑΔΑΚΙ ΗΤΑΝ ΤΑΧΑΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΩΝ... (ΕΛΑΤΕ ΣΤΟ ΝΤΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΚΩ ΚΑΝΑ ΤΟΝΟ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ''ΕΡΓΑΛΕΙΑ'')....

χαϊλάντερ

α εκεί είναι και τα έψαχνα.

ΕΘΝΙΚΙ

Ελληνικα ειναι, ετσι?Μεχρι την Αλγερια φτασαμε και μετα μας ξεριζωσαν οι αραβες μουσουλμανοι.

Aksios

Simfono

an-axios

simfono των... Πρεσπών???

ΑΧ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ

Διιάβασα τον τίτλο αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέροντος άρθρου , είδα 1 σχόλιο και ήμουν σίγουρος πως ένας νεο ελληνάρας αριστεριστής θα πέταγε την πολιτικοποιημένη κοτσάνα του. Είναι ξεφτίλα και ένδειξη βάναυσου φασισμού το να αρνείσαι τον θάνατο και την φυσική και πολιτιστική γενοκτονία λαών. Οι Τούρκοι γενοκτόνησαν εκατομμύρια Ελλήνων ανά τους αιώνες σε όλη την σημερινή Τουρκία η οποία πριν την γενοκτονία(1400-1900 μΧ) ήταν αμιγώς ελληνική. Οι Άραβες τζιχαντιστές το 600 μΧ με το βάρβαρο και μισαλλόδοξο ισλαμικό δόγμα της εξολόθρευσης όλων των απίστων , γενοκτόνησαν 1. τους Πέρσες 2. Τους Ασσυρίους και τους Αραμαίους 3. Τους Εβραίους 4. Τους Αιγυπτίους(κόπτες) 5. Τους Έλληνες της Κυρηναϊκής, της Παλαιστίνης και της βόρειας Συρίας. Άμα αρνείσαι αυτά τα ιστορικά εγκλήματα τότε σημαίνει πως είσαι ένας κυνικός φασίστας. Άστις ειρωνίες και τους εξυπνακισμούς λοιπόν ψευτοδιανοούμενε φασιστάκο. Έχεις νοημοσύνη φυτού αλλά δεν το συνειδητοποιείς .

ανδρέας

Ξέρεις εκείνες τις εποχές ο εθνικός προσδιορισμός ήταν ανύπαρκτος. Αμιγώς ελληνική (μάλλον Ιωνική) ήταν η Μ. Ασία έως τους πρώτους αιώνες μ.Χ. Ύστερα οι λαοί, με τις συνεχείς μετακινήσεις από τους αυτοκράτορες (κυρίως στην Μ. Ασία) ανέπτυξαν τις δικές τους ταυτότητες, θρησκείες και συνήθειες σίγουρα επηρρεασμένοι από τα Μακεδονικές εποχές και τις ελληνικές διοικήσεις . Η χριστιανική Ρωμανία αποτέλεσε ένα κράμα λαών, πολιτισμών και γλωσσών. Περίοπτη θέσει κατέκτησε η ελληνική παιδεία μετά τον 8ο αιώνα, ώς αντίβαρο στην ανερχόμενη Δυτική και την δύναμη των μουσουλμάνων. Η ιστορία απαιτεί πολύ μελέτη, ψυχραιμία, οξυδέρκεια και διασταύρωση πηγών. Πράγμα απαιτητικό. Αρά οι απολυτότητες δεν χωρούν. Π.χ. πρέπει να λαμβάνεις υπόψη και τις αντίστοιχες "γενοκτονίες" (όπως αναφέρεις) που έκαναν αρχικά οι Ρωμαίοι και ύστερα οι Βυζαντινοί. Τον 7ο αιώνα οι Άραβες εξαπλώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, παίρνοντας τις θέσεις που κατείχαν οι Βυζαντινοί. Ε, πως νομίζεις οτι βρέθηκαν εκεί οι Βυζαντινοί; με διαβουλεύσεις και συμφωνίες;

Αλέξανδρος

Εκείνες τις εποχές ο εθνικός προσδιορισμός δεν ήταν ανύπαρκτος. Απλά είτε είχε διαφορετική ορολογία (πχ Ρωμιός αντί Έλλην) , είτε η ιδεολογία του εθνισμού και των εθνικών κρατών δεν είχε διατυπωθεί θεωρητικά και φιλοσοφικά (Διαφωτισμός). Αλλά το γεγονός ότι μια πραγματικότητα δεν είχε καταγραφεί ή συστηματοποιηθεί νομικά δεν σημαίνει πως δεν υπήρχε. Οι Βέσσοι ονομάζονταν Βέσσοι , οι Ιλλυριοί , Ιλλυριοί , οι Πέρσες , Πέρσες κτλπ. Δεύτερον δεν θέλω να σε προσβάλλω γιατί δείχνεις σαν ένα άτομο πρόθυμο να κάνει διάλογο αλλά το σχόλιο σου σε ορισμένα σημεία προδίδει βαθιά απαιδευσία ή έλλειψη κριτική σκέψης; Δεν ξέρω εσύ θα μου πεις. Γιατί για να αντικρούσεις το επιχείρημά μου ότι η Μικρά Ασία ήταν αμιγώς ελληνική , αναφέρεις ότι δεν ήταν ελληνική αλλά ιωνική; Και οι Ίωνες τι ήταν αγαπητέ Ανδρέα μου; Γερμανοί; Έπειτα νομίζεις ότι συγχέω την γενοκτονία με την κατάκτηση. Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος! Κατακτήσεις έχουν γίνει πολλές στην ιστορία της ανθρωπότητας , αλλά γενοκτονίες λιγότερες , συνήθως από πολύ βάρβαρους λαούς με μισαλλόδοξα δόγματα. Μιλάς για οξυδέρκεια όταν εσύ αναφέρεις ότι οι Ίωνες δεν ήταν Έλληνες και ότι οι Βυζαντινοί γενοκτόνησαν την περιοχή. Μάλιστα διερωτάσαι πως βρέθηκαν εκεί;. Αγαπητέ οι Βυζαντινοί γνωρίζεις τι ήταν; Μου φαίνεται έχεις μια αυτόματη απλοποιητική λογική δίχως κριτική σκέψη. Οι Βυζαντινοί δεν κατέκτησαν την περιοχή εν μια νυκτί. Ήταν οι απόγονοι των ελληνικών αποικιών στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου από τα Μυκηναϊκά χρόνια εώς τις μεγάλες αποικίες της ελληνιστικής εποχής. Αποίκησαν την περιοχή απο παλιά , και με τον υψηλό πολιτισμό τους ενώθηκαν και συγκεράστηκαν με τους κατατόπους ιθαγενείς λαούς οι οποίοι εθελούσια εξελληνίστηκαν για να απολαύσουν τα οικονομικά ,υλικά και πνευματικά αγαθά του ελληνικού πολιτισμού (Σικανοί, Έλυμοι στην Σικελία, Λούβιοι Λυδοί στην νοτιοανατολική Μικρά Ασία). Επιπλέον το μεγαλύτερο μέρος της ενδοχώρας της Μικράς Ασίας κατοικούνταν από έναν λαό συγγενικό με τους Έλληνες , τους Φρύγες. Οι Φρύγες σύμφωνα με τους επιστήμονες ομιλούσαν μια ελληνοειδή γλώσσα πάρα πολύ κοντινή με την αρχαία ελληνική (ειδικά με την μυκηναϊκή μορφή της ). Τα αρχαία ελληνικά και τα φρυγικά είχαν μια σχέση παρόμοια με τα ισπανικά και τα ιταλικά και ίσως ακόμα πιο κοντινή. Οι Φρύγες εξελληνίστηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι Βυζαντινοί λοιπόν ήταν οι Έλληνες απόγονοι όλων αυτών , στην ύστερη αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα. Ούτε κατέκτησαν ουτε γενοκτόνησαν τον ίδιο τους τον εαυτό!

ανδρέας

μάλιστα, χαίρομαι για την απάντηση. Προφανώς λέγεσαι Αλέξανδρος και όχι το ψευδώνυμο περί των αριστερών που παραθέτεις ή απλά δεν έχεις σχέση με αυτόν. Συμπάθα με αλλά η ταύτιση των πληθυσμών της Ρωμανίας με τους έλληνες είναι υπερβολική και σε κανένα ακαδημαϊκό βιβλίο της ιστορίας δεν επιβεβαιώνεται (αν έχεις διαφορετική πληροφόρηση παρακαλώ πες μου να το ψάξω). Το κράτος διοικούνταν από Ρωμαίους οι οποίοι επέβαλαν την κυριαρχία τους στους υπάρχοντες λαούς της Μεσογείου και όχι μόνο και λογικά δεν πρέπει να τους χρεώσουμε (στους περισσότερους) την ελληνική ταυτότητα. Απόγονοι των Ιώνων θα ήταν μερικοί λαοί για την ακρίβεια, αλλά η μειονότητα των λαών της περιοχής. Δεν βγαίνει αριθμητικά να είναι η πλειοψηφία απόγονοι των ελλήνων ( ή των Ιώνων). Οι Καπαδόκες, οι Φρύγες, οι Αρμένιοι, οι Λυδοί δεν χρεώνονται ως έλληνες. Τις επιδράσεις από το παρελθόν τις είχαν σίγουρα ( και ήταν καίριες ως προς την παιδεία, τις τέχνες κ.α). Άλλοι λαοί υπάγονταν στους Ρωμαίους αυτοκράτορες ήδη και άλλοι τους κατέκτησε ο Κων/νος και οι διάδοχοι του, με το σπαθί, την βία και τους φόρους. Και με τον θρησκευτικό φανατισμό που δεν αναφέρεις καθόλου (δεν ήταν προνόμιο μόνο των Αράβων αυτός...).Εσύ λες οτι αυτό δεν ήταν γενοκτονία αλλά με απλή επικράτηση / κατάκτηση. Από που απορρέει τόση σιγουριά; Ακόμα και τα ιστορικά βιβλία ξέρεις κρατούν επιφυλάξεις σε ότι δεν είναι απόλυτο. Και τα περισσότερα δεν είναι. Και οι χριστιανοί βάναυσοι ήταν απορώ πως δεν το υπολογίζεις αυτό. Ειδικότερα οι βασιλείς ήταν βίαιοι ηγεμόνες, απόλυτοι που λάτρευαν τις μάχες και τις σφαγές Π.χ, γνωρίζεις περί των νικών του Ηράκλειου με τους Πέρσες που ήταν ολοκληρωτικές και δεν κατάφεραν να συνέλθουν ποτέ ξανά; Και τα εδάφη τους συμπεριλήφθηκαν έπειτα στη Ρωμανία, ξέρεις δηλαδή με τι τρόπο έγινε αυτό;Δηλαδή έχεις πληροφόρηση οτι αυτές δεν ήταν γενοκτονίες ενώ των Αράβων οι αντίστοιχες ήταν; Ενδιαφέρον έχει οτι αναφέρεις τις βιαιότητες των Αράβων στην αίγυπτο και δεν αναφέρεις τον σκοταδισμό των εβραίων κατά των αρχαιοελληνικών εστίων πολιτισμού και των ελλήνων. Λές για την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας την στιγμή που την πρώτη και μεγαλύτερη καταστροφή την έκανε ο Ιούλιος Καίσαρας ( έστω και άθελα του). Φυσικά ξεχνάς την καταστροφή της Κορίνθου από τους Ρωμαίους και τονίζεις μόνο αυτών των αράβων. Τα συμβάντα είναι αναρίθμητα για να βάζουμε εμείς ταμπέλες και να ήμαστε τόσο σίγουροι. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να υπερασπιζόμαστε τους χριστιανούς και τους εβραίους. Μελετητές της ιστορίας ήμαστε και όχι οπαδοί.

Aλέξανδρος

Βεβαίως είμαστε μελετητές και όχι οπαδοί. Αυτό να το πεις στον από πάνω είρωνα με το ψευδώνυμο "ΕΘΝΙΚΙ". Εσύ προφανώς λέγεσαι Ανδρέας και δεν έχεις καμία σχέση με αυτόν. Και βεβαίως εγώ ήμουν με το ψευδώνυμο περί ακροαριστεράς. Είμαι κεντρώος και κατά των άκρων. Και όπως στο παρελθόν μου έχουν απαντήσει ή έχω δει να απαντάνε σε ποικίλους σχολιαστές στο πρώτο θέμα και στο διαδίκτυο γενικότερα , άμα μιλήσουν υπέρ της Ελλάδος και κατά του εθνομηδενισμού έτσι απαντάω και γω ( αν πρόκειται περί τρολλ). Οι πληθυσμοί της Ρωμανίας μπορούν να ταυτιστούν με τους Έλληνες. Ας ορίσουμε ποια ήταν η "Ρωμανία" όμως πρώτα. Η Ρωμανία ήταν το πολυεθνικό κράτος που 'ιδρύθηκε' επίσημα στις 11 Μαίου 330 μΧ με τα επίσημα εγκαίνια της νέας πρωτεύουσας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από τον Μ. Κωνσταντίνο. Η Ρωμανία είναι λοιπόν το πολυεθνικό κράτος που προέκυψε από την μεταφορά της ρωμαϊκής πρωτεύουσας από την λατινική Ρώμη , στην ελληνική (πληθυσμιακά) νέα Ρώμη (Κωνσταντινούπολη) , από τον οριστικό διαχωρισμό της δυτικής από την ανατολική αυτοκρατορία μετά τον θάνατο του Θεοδοσίου Α' το 395 μΧ και από την κατάλυση του δυτικού κράτους από τον Οδόακρο στις 4 Σεπτεμβρίου 476 μΧ. Άρα ως Ρωμανία(=Βυζάντιο όπως ονομάστηκε από την δυτική ιστορική οπτική του Διαφωτισμού ακριβώς επειδή δεν είχε καμία σχέση με τους λατίνους Ρωμαίους) ορίζεται το ανατολικό ελληνικό χριστιανικό κράτος που προέκυψε de facto από την κατάρρευση της λατινικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Αυτό το κράτος ήταν de facto ελληνικό , απτην στιγμή που μετέφερε την πρωτεύουσα ο Μ. Κωνσταντίνος στο Βυζάντιο. Ήταν de facto ελληνικό διότι από την στιγμή της κατάρρευσης της δυτικής αυτοκρατορίας , το ανατολικό κράτος που παρέμεινε , ασκούσε την εξουσία του επί ελληνικών πληθυσμών στην πλειονότητά τους. Και αυτήν την πραγματικότητα την εκφράζουν όλοι οι "mainstream" ιστορικοί του εξωτερικού όπως και του εσωτερικού (Παπαρρηγόπουλος) . Οι συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί της Ρωμανίας εκτείνονταν από την νότια Ιταλία έως την Σικελία , από την βόρεια σημερινή Βουλγαρία έως την Κρήτη και από το Βυζάντιο έως την βόρειο Συρία. Αυτοί οι πληθυσμοί ήταν αμιγώς ελληνικοί. Όλοι οι ιθαγενείς λαοί που αναφέρεις είχαν πάψει να υπάρχουν. Συγκεκριμένα οι Λούβιοι μια ινδοευρωπαϊκή εθνότητα που είχε κυριαρχήσει στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας από την εποχή των Χετταίων είχαν πάψει να υπάρχουν. Μετά τους ασσυριοχεττιτικούς πολέμους και τις επιδρομές των λαών της θάλασσας στην Μικρά Ασία λούβιοι υπήρχαν μόνο σε νησίδες. Μία νησίδα ήταν οι Λυδοί στα

ανδρέας

λυπάμαι, αλλά διαφωνώ. Οι περιοχές των εδαφών του Βυζαντίου (ας το λέμε έτσι αν και είναι ιστορικά ανυπόστατο ως ονομασία της αυτοκρατορίας) δεν αποτελούνταν στην πλειοψηφία τους από έλληνες. Τέτοιοι πληθυσμοί υπήρχαν κυρίως στον ηπειρωτικό ελλαδικό- σήμερα- χώρο. Βέβαια, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο οτι πολλούς από αυτούς τους μετακινούσε ο αυτοκράτορας κυρίως προς τα ανατολικά εδάφη. Αρά είναι επισφαλές να ορίζουμε σήμερα μια γεωγραφική περιοχή του παρελθόντος ως αμιγώς ελληνική. Η αλήθεια είναι οτι συχνά, λόγω της ανωτερότητας της ελληνικής παιδείας και του φιλοσοφικού στοχασμού, που ευτυχώς κατάφερε να διασωθεί μέσα από τον ολοκληρωτισμό της χριστιανικής λατρείας, συναντάμε αριστοκράτες (τους λεγόμενους "δυνατούς") , πλούσιους εμπόρους και μορφωμένους ιερείς που ασπάζονται τα αρχαιοελληνικά ιδεώδη ( τα λεγόμενα "εθνικά", τα οποία πολλοί αυτοκράτορες απαγόρευσαν, με πρώτο τον Θεοδόσιο τον Μέγα). Αυτοί οι πυλώνες τα διέδωσαν και τα έσωσαν από τον φανατισμό της χριστιανοσύνης που ήταν τεράστιος απέναντι σε οτιδήποτε αρχαίο (ως ειδωλολατρικό) Αυτό τουλάχιστον έχω διδαχτεί στα ακαδημαϊκά βιβλία της ειδικότητας μου. Ο Παπαρρηγόπουλος εξέδωσε ένα μνημειώδες έργο ανεκτίμητης αξίας το οποίο είχε ως κύριο σκοπό (όπως και ο Ζαμπέλιος άλλωστε) να συνδέσει την ελληνικότητα των αιώνων, έτσι ώστε να υπάρχει μια συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως την απελευθέρωση. Ήταν σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής, όταν η νέα χώρα αναζητούσε την πολιτισμική της ταυτότητα και τους συγγενικούς δεσμούς με το αρχαίο μεγαλείο. Τότε, όπως θα γνωρίζεις , αυτή η σύνδεση δεν ήταν de facto. Έτσι ίσως υπερέβαλε ως προς την ελληνικότητα των βυζαντινών εδαφών. Και φυσικά δεν είχαν εκλείψει οι λαοί που ανέφερα. Μάλιστα, μετά την μακεδονική δυναστεία, όταν ο λαός "βαρέθηκε" να πολεμά, ο αυτοκράτορας ψάρευε στρατό από αυτούς τους λαούς (κυρίως Καππαδόκες και Αρμένιους) που φημίζονταν για την ικανότητα τους στις πολεμικές επιχειρήσεις. Επίτρεψε μου να πω οτι διακρίνω μια απολυτότητα που δεν συμβαδίζει με τα ιστορικά δεδομένα που υπάρχουν.

Αλέξανδρος

Ποια απολυτότητα ρε Ανδρέα μου.... Έχω ξοδέψει 2 ώρες από την ημέρα μου πιάνοντας πρόταση πρόταση τις απόψεις σου και απαντώντας με επιχειρήματα σε ότι διαφωνώ. Αντί να αντικρούσεις τα επιχειρήματά μου και συ ένα-ένα , λες παπαγαλικά την άποψή σου χωρίς να μπένεις καν στην βάσανο της επεξεργασίας. Θα πω μόνο αυτό ως κατακλείδα. Πράγματι το Βυζάντιο σε καμία περίπτωση δεν φτάνει την λάμψη και τα επίπεδα πνευματικότητας και επιστημοσύνης του ελληνιστικού πολιτισμού. Αλλά και πάλι πρόκειται για έναν υψηλότατο πολιτισμό που οποιοδήποτε άλλο έθνος ή λαός της εποχής του (Βυζαντίου) θα ήθελε να τον διαθέτει. Το Βυζάντιο διέθετε πανεπιστήμια , φιλοσοφία , φαρμακεία ( βρέθηκαν στην τουρκια) , αρχιτεκτονική , τεχνολογία (υγρόν πυρ), ποίηση , μουσική , την πιο εξελιγμένη κρατική οργάνωση. Ήταν το πιο προηγμένο κράτος και έθνος της εποχής του , ο μόνος φορέας του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού. Οι δυτικοί κατάφεραν να "φθάσουν" πολιτισμικά το Βυζάντιο μόλις στα 1400-1500 μΧ με την Αναγέννηση και να το ξεπεράσουν στα 1700-1800 μΧ με την βιομηχανική επανάσταση και τον Διαφωτισμό.... Είναι να απορείς τι σας διδάσκουν ή σας δίδαξαν εκεί στην σχολή. Ότι οι Ίωνες δεν ήταν Ελληνες , οι βυζαντινοι γενοκτόνησαν τον εαυτό τους και ότι ο Ηράκλειος κατέκτησε την Περσία; Δεν απορώ λοιπόν πως η Μακεδονία "έγινε" σλαβική.....Εγώ είμαι των θετικών επιστημών. Αλλά απορώ , πως γίνεται η Γαλλία , η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξυμνούν τον "πολιτισμό" των Φράγκων και του Καρλομάγνου που ήταν ομολογουμένως ένας βαρβαρικός πολιτισμός 3 επίπεδα κάτω από τον Βυζαντινό και να καθιερώνουν βραβεία Καρλομάγνος ενώ εδώ να έχουμε μια τέτοια βυζαντινο και ελληνοφοβία γενικότερα..... Δεν απορώ για την κατάντια μας συνεπώς

Αλέξανδρος

Οι Ρωμαίοι δεν εξεστράτευσαν στην Ελλάδα επ παραδειγματι με στόχο να εξολοθρεύσουν όλους τους Έλληνες και να λεηλατήσουν όλες τις ελληνικές πόλεις όπως έκαναν οι άραβες τζιχαντιστές και οι τούρκοι σε όλους τους λαούς που σου προανέφερα συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων. Πρέπει να καταλάβεις ότι δεν αποδίδω αυτή την βαρβαρότητα και την εξολοθρευτική διάθεση στην εθνικότητα ή στην φυλή των Αράβων ή οποιουδήποτε άλλου λαού που έχει προβεί σε παρόμοια εγκλήματα. Αλλά στον τρόπο σκέψης και στην ιδεολογία. Η ισλαμική ιδεολογία της εποχής ήταν αυτή . Της εξολόθρευσης όλων των απίστων και του " Ιερού Πολέμου". Σχετικά με τον Ηράκλειο φαίνεσαι σαν να μην γνωρίζεις με ακρίβεια την ιστορία. Ο Ηράκλειος δεν εξεστράτευσε ιμπεριαλιστικά κατά της Περσίας , ούτε κατέκτησε κανένα Περσικό έδαφος ! Κάνεις λάθος . Δεν ισχύει ιστορικά! Οι Πέρσες εισέβαλλαν στην Βυζαντινή αυτοκρατορία ! Έσφαξαν 60.000 Έλληνες χριστιανούς της Παλαιστίνης και έφτασαν μέχρι τον Βόσπορο σχεδόν καταλαμβάνοντας την Μικρά Ασία , την Αρμενία και την Συρία και φτάνοντας μια ανάσα από την κατάλυση του ελληνικού κράτους. Κατηγορείς αυτόν τον σπουδαίο αυτοκράτορα, τον Ηράκλειο ο οποίος διεξάντοντας ιδιοφυή αμυντικό πόλεμο διέσωσε τον ελληνικό και τον χριστιανικό πολιτισμό από τον αφανισμό και απώθησε τον περσικό στρατό πίσω στην Περσία; Αυτό και αν ακούγεται οπαδικό και μέσα από παραμορφωτικούς φακούς κάποιας ιδεολογίας.... Και αφού τους απώθησε , ο Ηράκλειος πήγε τον πόλεμο μέσα στην Περσία όπου νίκησε τους Πέρσες αποφασιστικά ( ενώ οι Κωνσταντινοπολίτες αντιμετώπιζαν νικηφόρα άλλους εισβολείς τους Αβαροσλάβους). Όταν ο Ηράκλειος νίκησε τους Πέρσες δεν κατέλαβε τα εδάφη τους! Δεν γνωρίζεις τα γεγονότα. Τοποθέτησε έναν Πέρση αυτοκράτορα μαριονέτα της Κωνσταντινούπολης , γιατί ήθελε την ύπαρξη της περσικής αυτοκρατορίας ως παράγοντος σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και ανάχωμα στους προ ισλαμικούς άραβες επιδρομείς ( που έκαναν στην βυζαντινοπερσική μεθόριο επιδρομές προς λεηλασία τις λεγόμενες Ράτζια) και στους τουρκικούς ή μογγολικούς νομάδες. Τέλος το να εξισώνεις τα χριστιανικά εγκλήματα που οπωσδήποτε έγιναν κυρίως από τους δυτικούς σταυροφόρους με τις ισλαμικές γενοκτονίες είναι εξωφρενικό. Πρώτον οι δυτικοευρωπαίοι σταυροφόροι ήταν πολύ μικρότεροι σε αριθμό και είχαν στόχο να απελευθερώσουν τους Αγίους Τόπους για να έχουν πρόσβαση οι χριστιανοί. Αλλά δεν γενοκτόνησαν ούτε τους Έλληνες ούτε τους Ασσυρίους, ούτε τους Εβραίους ούτε τους Αιγυπτίους όπως έκαναν οι τζιχαντιστές.

ανδρεας

περί Ηρακλείου το ιδιο λέμε: νικησε και τα προσάρτησε στην αυτοκρατορία. Τωρα τι διοικηση επελεξε εγκειται στα ιδεωδη και συμφεροντα του. Ανθρωπιστες βασιλεις σο μεσαιωνα ελαχιστους μπορουμε να συναντησουμε.Όσο για αυτό περί δικαίου πολέμου αναλογισου οτι τα εδαφη αυτά τα είχε κατακτησει νωρίτερα προηγούμενος βυζαντινος αυτοκράτορας. Τι νόημα έχει να λεμε ποιανού ηταν τα εδαφη σε ιστορικη προσέγγιση;. Οι σταυροφόροι νεμεν ξεκινησανμε την αφορμή που λες αλλά τα αισχη που έκαναν στην Ιερουσαλήμ δεν συγκρίνονταν με προηγούμενα. Ο ΣΑλλαδινος δε αργότερα έδειξε μεγαλο ή κοθος όταν έδιωξε του δυτικούς. Μελετώντας την ατέλειωτη ιστορία οι συγκρίσεις πενιχρουν. Σκέψου οτι ο πόλεμος και οι κατακτήσεις ηταν στα must των βασιλιάδων. Το οτι εμφανίστηκαν οι ομολογουμένως χαμηλότερης πολιτιστικής υπό στάθμης Σελτζουκοι και αρχισαν τις εκστρατείες δεν προκαλει καμια εντύπωση για αυτό την εποχή εκείνη.Δες τις αυξομειώσεις στην επίκρατειας του βυζαντιου. κτήσειςν κάτω απο δίκαιο πόλεμο;. Και στο ζητημα του θρησκευτικου φανατισμου εβαλαν και οι βυζαντινοι το μακρυ χερακι του. ΟΚ, οι Σελτζούκοι υστερούσαν σε πολιτισμο αλλά τέτοια. Πραγματα είναι ο κανόνας στο μεσαίωνα. Π καλυτερα δεν ηταν τα πραγματα στη πλειοψηφεία του πληθυσμού. Τ ι νομίζεις οτι μορφώνονταν ο απλός κόσμος;μονο οι έχοντες. Νομιζω οτι ποιο σοβαρό είναι να διδαχτουμε απο το πίσω γύρισμα της νόησης και της παιδείας την εποχή του μεσαίωνα παρά να ασχολούμαστε με τ ποιος έκανε τα χειρότερα και ποιος το ξεκίνησε κτλ

Αλέξανδρος

Ούτε δημιούργησαν την Οθωμανική αυτοκρατορία που άσκησε τυραννική κατοχή επί χριστιανικών λαών , επί 4 και πλέον αιώνων. Άρα είναι επιστημονικά άτοπο και αστείο να συγκρίνεις και να ταυτίζεις τις σταυροφορικές εκστρατείες μερικών "πλιατσικολόγων" και τυχοδιωκτών φανατικών χριστιανών δυτικοευρωπαίων με τις τεράστιες αυτοκρατορίες των χαλίφηδων και των οθωμανών που άσκησαν τυραννική εξουσία επί όσων απίστων κατάφεραν να επιβιώσουν της φυσικής ή πολιτιστικής γενοκτονίας. Είναι επίσης ιστορικά άτοπο και αντιεπιστημονικό το να χαρακτηρίζεις τον Ηράκλειο ακραίο χριστιανό και γενοκτόνο εγκληματία μόνο και μόνο επειδή έκανε αμυντικό πόλεμο κατά 3 εισβολέων και έσωσε την πατρίδα του από τον αφανισμό...

Αλέξανδρος

Ξέχασα να αναφέρω στο πρώτο μου σχόλιο ότι οι μόνοι λαοί της Ρωμανίας-Βυζαντινής αυτοκρατορίας που δεν ήταν Έλληνες , ήταν οι Αιγύπτιοι , οι Εβραίοι στο Ισραήλ και οι Αρμένιοι στην ανατολία. Αλλά ο έλεγχος των πρώτων 2 αυτών περιοχών απολέσθηκε γρήγορα από το Βυζάντιο κατά τον 7 μΧ αιώνα και τις αραβικές επιδρομές οπότε και η αυτοκρατορία συνέχισε την ζωή της επί 8 αιώνες χωρίς αυτές. Μάλιστα ο Ηράκλειος πέθανε στεναχωρημένος γιατί παρ'όλη την τιτάνια προσπάθεια του να αποκρούσει τους Πέρσες και τους Αβαροσλάβους εισβολείς είδε τελικά την αυτοκρατορία του να διαμελίζεται από τις τζιχαντιστικές στρατιές των απογόνων του Μωάμεθ. Η Αρμενία είχε καθεστώς αυτονομίας και ουδέποτε ενσωματώθηκε πλήρως στην βυζαντινή αυτοκρατορία αλλά μάλλον στην σασσανιδική. Συγγνώμη άμα σε κούρασα αλλά άνοιξες πολλά θέματα

Αλέξανδρος

Έπειτα αναφέρεις τους Ρωμαίους. Αγαπητέ μου. Έχεις κάνει 2 λογικά σφάλματα. Ταύτησες τους Βυζαντινούς και τους Ρωμαίους με τους Άραβες. Δήλωσες ότι οι Βυζαντινοί(=Έλληνες) γενοκτόνησαν τον εαυτό τους και ότι οι Ρωμαίοι γενοκτόνησαν άλλους λαούς. Κάνεις λάθος . Οι Ρωμαίοι μπορεί να κατέκτησαν αλλά δεν γενοκτόνησαν. Οι Ρωμαίοι σεβάστηκαν σε μεγάλο βαθμό τον ελληνικό πολιτισμό , τον υιοθέτησαν , τον προώθησαν , σε πολλές περιπτώσεις ευεργέτησαν την Ελλάδα. Έχτισαν νέες μεγαλουπόλεις στον ελληνικό χώρο ( πχ Αδριανούπολη κ.α) έκαναν εγγειοβελτιωτικά έργα , θέατρα , βιβλιοθήκες κτλπ. Παρ'όλο που μας στέρησαν την ανεξαρτησία και μας ρήμαξαν αρχικώς ,εν τέλει ο ελληνικός πολιτισμός διαδώθηκε έως την δυτική Ευρώπη χάρη σε αυτούς. Οι ελληνικές χώρες είχαν τεράστια οικονομική και πολιτιστική επιρροή στην ΡωμαΪκή αυτοκρατορία. Η σχέση Ρώμης-Ελλάδας θα λέγαμε πως ήταν κάπως σαν την σημερινή σχέση ΗΠΑ-Γερμανίας. Δεν είναι τυχαίο πως κατά την εποχή των ρωμαϊκών εμφυλίων πολλοί ρωμαίοι αυτοκράτορες μετέφεραν την πρωτεύουσα και την βάση τους σε ελληνικές πόλεις της ανατολής όπως και ο Μ. Κωνσταντίνος. Οι Ρωμαίοι λοιπόν κατέκτησαν αλλά δεν γενοκτόνησαν , ούτε φυσικά , ούτε πολιτιστικά τους κατακτημένους λαούς. Οι Κέλτες και οι Ίβηρες της δυτικής ευρώπης εκλατινίστηκαν εθελούσια επειδή συνάντησαν έναν ανώτερο πολιτισμό , ακριβώς όπως και οι ιθαγενείς της σικελίας και της μικράς ασίας εξελληνίστηκαν. Όχι δια της τρομοκρατίας , της βίας και της σφαγής. Οι Άραβες τζιχαντιστές του 6 μΧ αιώνα ήταν εγκληματίες χειρότεροι από τους ναζί του Χίτλερ. Είναι κρίμα και ντροπή να τους υπερασπίζεσαι και δείχνει έλλεψη ενδοβάθους αντίληψης της Ιστορίας. Οι τζιχαντιστές επέβαλλαν με την βία έναν κατώτερο , συντηρητικό και μισαλλόδοξο πολιτισμό σε ευημερούσες κοινωνίες με ανώτερους ανθρωπιστικούς , επιστημονικούς και προοδευτικούς πολιτισμούς. Συγκεκριμένα γενοκτόνησαν φυσικά και πολιτιστικά (=βίαιοι εξισλαμισμοί) τους Αιγυπτίους χριστιανούς( κόπτες) σφάζοντας χιλιάδες , καταστρέφοντας τις εκκλησίες , καταστρέφοντας την σημαντικότερη βιβλιοθήκη του κόσμου , την βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας , στέλνοντας σε όλα τα θερμά λουτρά της πόλης τους παπύρους για να καούν και να καταστραφούν διότι "το Κοράνι έχει όλη την γνώση του κόσμου" φράση που υπόθηκε από αυτούς ακριβώς κατά αυτό το γεγονός. Οι Κόπτες Αιγύπτιοι που σήμερα υπολογίζονται στα 20 εκατ. πληθυσμού διώκονται ακόμη μετά απο 14 αιώνες από τους Άραβες της Αιγύπτου! Θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας! Δεν τους επιτρέπεται να χτίζουν

Αλέξανδρος

να χτίζουν εκκλησίες , δέχονται τρομοκρατικές επιθέσεις , πολιτική και κοινωνική καταπίεση. Οι Ασσύριοι και οι Βαβυλώνιοι της Μεσοποταμίας αν και είχαν χάσει την παλιά τους αίγλη και την ανεξαρτησία τους εξακολουθούσαν να υπάρχουν στην Μεσοποταμία τον 6ο μΧ αιώνα. Γενοκτονήθηκαν αλύπητα από τους Άραβες τζιχαντιστές και έκτοτε η Μεσοποταμία είναι γνωστή ως Ιράκ. Οι Εβραίοι το ίδιο . Σφαγιάστηκαν αρχικώς όλοι οι Εβραίοι της Μεδίνας στην αραβική χερσόνησο και ακολούθως πολλοί στο Ισραήλ. Οι Αραμαίοι της Συρίας γενοκτονήθηκαν επίσης , και έκτοτε η Συρία είναι αραβική. Η Περσία το ίδιο. Όλες οι βιβλιοθήκες και οι ζωραστρικοί ναοί ρημάχθηκαν και έκτοτε αποτελεί μια ισλαμική μπανανία. Η Κυρηναϊκή , η Παλαιστίνη και η βόρεια Συρία περιοχές από παλιά ελληνικές με πλούσιες προοδευτικές και ευημερούσες μεγαλουπόλεις που γέννησαν φιλοσόφους όπως η Κυρήνεια , η Αντιόχεια κ.α γενοκτονήθηκαν αλύπητα . Η σημαντικότερη μεγαλούπολη της Ευρώπης και του κόσμου εκείνη την εποχή , η Κωνσταντινούπολη γενοκτονήθηκε αλύπητα όπως και 60 μεγαλουπόλεις του Βυζαντίου καταστράφηκαν 2 φορές από τους Τούρκους και πάνω απο 1000 κωμοπόλεις. Όποιος αρνείται τέτοια στυγερά και απάνθρωπα ιστορικά εγκλήματα είναι σαν να τα εγκρίνει και να τα αποδέχεται σιωπηλά. Η ιστορία είναι περίπλοκη και γράφετε πάνω στο αίμα των λαών. Η μελέτη της απαιτεί σοβαρότητα και αντικειμενικότητα και όχι παραμορφωτικούς φακούς ιδεοληψίας ή ιδεολογίας. Όταν μελετάς Ιστορία η μόνη ιδεολογία που πρέπει να έχεις για να την κρίνεις , είναι ο ανθρωπισμός.

Αλέξανδρος

Το πρώτο θέμα δεν ανέβασε ένα σχόλιο μου , κρίμα... Έτσι δεν μπορεί να γίνει διάλογος

GREDIS

Keppra να αγοράσεις και να πίνεις πρωι βραδυ μπας και γλιτώσεις τίποτα

Μπα

Θα κάνω ψυχανάλυση , αυτά είναι για τις βαριές περιπτώσεις όπως εσύ

Εθνίκια και Εθνομηδενιστές

Αφού διαβάζεις τις Πολιτισμικές αναρτήσεις του Πρώτου Θέματος θα πήρε το μάτι σου και την διπλανή ανάρτηση για την αποκρυπτογράφηση της επιγραφής του χάλκινου δακτυλιδιού που είχε βρεθεί πριν 50 χρόνια σε ανασκαφή των Εβραίων στην περιοχή της Βηθλεέμ και πιθανολογείται ότι ήταν του Πιλάτου λόγω του ότι η επιγραφή ήταν το όνομα "Πιλάτος γραμμένο στην Γλώσσα που ομιλούσε ο Φίλιππος ο Βασιλέας των Μακεδόνων, στην Γλώσσα που δίδασκε ο Αριστοτέλης, στην Γλώσσα που ο Αλέξανδρος ο Μέγας ο Μακεδόνας διέδωσε σε όλο τον τότε γνωστό Κόσμο, στοιχεία της οποίας συναντάμε σήμερα, δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά στην φυλή των Καλάς στα Ιμαλάια. Στην Αλγερία που αναφέρεις, βεβαίως και δεν μιλούσαν Ελληνικά αλλά να είσαι σίγουρος ότι και Κρητικά ιερογλυφικά διάβαζαν και σε Γραμμική Α συνεννοούνταν με τους Μινωίτες οι οποίοι ήταν οι αδιαμφισβήτητοι κυρίαρχοι της Μεσογείου και αποτελούν όπως και οι Μακεδόνες μέρος του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού (Ancient Greek Culture). Οι Άραβες Μουσουλμάνοι εμφανίστηκαν στην Αλγερία τον έβδομο αιώνα μετά Χριστού οπότε το ειρωνικό σου σχόλιο μάλλον πέφτει στο μεγάλο χρονικό κενό που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο αν επεκταθούμε έως την πρόσφατη πρόταση συμφωνίας του Τσίπρα στις Πρέσπες για την ονομασία του νεότευκτου Κράτους των Σκοπίων που ψάχνει απεγνωσμένα τους... πρόγονους της "χθεσινής" του σύλληψης (με παρθενογένεση σε δοκιμαστικό σωλήνα) στα βάθη των αιώνων. Όπως και να έχει, και επειδή οι Ιστορικοί και οι Αρχαιολόγοι είναι Επιστήμονες και δεν τους ενδιαφέρει το τι έταξε ο Τσίπρας στην Μέρκελ και προφανώς δεν είναι "Εθνίκια", δες μήπως εσύ είσαι ένα ανθρωπάκι που προσπαθείς να σερβίρεις Εθνομηδενισμό με ανιστόρητες και υπο-αμειβόμενες (και ίσως γι΄αυτό τηλεγραφικές) αναρτήσεις. Η διαφορά του Εθνικισμού με τον Εθνομηδενισμό είναι ακριβώς σαν αυτή του δεξιόστροφου με τον αριστερόστροφο Φασισμό, δηλαδή δεν υπάρχει διαφορά καμία και τα αποτελέσματα είναι το ίδιο καταστροφικά για τον Πολιτισμό του Ανθρώπου.

Ιστορικός του Μέλλοντος

Πολύ σωστό σχόλιο!

Σωστός αλλά...

Κάπου ξεφεύγεις... Σωστή η αναφορά σου περί ακραίων εθνικιστών και εθνομηδενιστών. Είναι τα δύο άκρα . Εμείς πρέπει να είμαστε όλοι εθνιστές , δηλαδή γνήσιοι πατριώτες. Ο εθνομηδενισμός μας έχει καταστρέψει και είναι μια ακραία και απορριπτέα ιδεολογία. Σωστή η τοποθέτηση σου αλλά πρόσεχε μη ξεφεύγεις σε ορισμένα σημεία και τους δίνεις δικαιώματα και ψευτοεπιχειρήματα. Για παράδειγμα άμα βγει τώρα ένας ιδεοληπτικός και σου πει πως η άποψη σου περι Ιμαλαϊων είναι γραφική , θα έχει δίκιο. Τι σχέση έχουν οι Καλάς με τον ελληνισμό φίλε μου;.... Καμία..... Είναι μια ινδική φυλή ιθαγενών στα βουνά που ομιλεί μια ινδοευρωπαϊκή γλώσσα που δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά... 1 ακραίο σου σφάλμα είναι αυτό. Το δεύτερο σφάλμα σου είναι για τους Αλγερινούς. Οι Αλγερινοί προ ισλαμικής κατάκτησης ήταν βερβερίνοι. Οι Βερβερίνοι ή Βέρβεροι είναι μια εθνότητα που κατοικούσε και κατοικεί κατά μήκος της βόρειας Αφρικής , η οποία ομιλεί μια αφροασιατική γλώσσα συγγενική με την κοπτική - αιγυπτιακή. Για τους Μινωίτες δεν γνωρίζουμε δυστυχώς πολλά διότι δεν έχει καταφέρει να αποκρυπτογραφηθεί η Γραμμική Α Γραφή και οι πινακίδες της. Αλλά οπωσδήποτε ανήκουν στην ελληνική ιστορία και στον Ελληνικό Πολιτισμό γιατί από κει ξεκίνησε ο ελληνικός πολιτισμός. Οι Μινωίτες ακόμα και αν δεν μιλούσαν ελληνικά , μιλούσαν μια ξεχωριστή , απομονωμένη αιγαιακή γλώσσα που δεν έχει σχέση με καμία γνωστή γλώσσα και γλωσσικά κατάλοιπα της οποίας υπάρχουν μόνο στην ελληνική γλώσσα μετά την ένωση με τους μυκηναίους. Πιθανολογείται για παράδειγμα από τους γλωσσολόγους ότι λέξεις όπως "μαλλί" και "όλον" στην ελληνική γλώσσα έχουν μινωίτικη προέλευση. Αλλά απτήν άλλη μπορεί να μιλούσαν ελληνικά. Δεν το ξέρουμε πρέπει να περιμένουμε την επιστήμη. Όπως και να χει σωστή η τοποθέτησή σου κατά του εθνομηδενισμού και εύγε σου αλλά προσπάθησε από δω και πέρα να είσαι επιστημονικά ακριβής αλλιώς τροφοδοτείς τους ιδεοληπτικούς και τους αριστεριστές με επιχειρήματα και δεν σε παίρνουν στα σοβαρά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tainies_dan

Πολλές, ως συνήθως, οι νέες αφίξεις.  Αναμεσά τους  δύο  τρισχαριτωμένα  κινούμενα   σχέδια καθώς και κινεζική πρωτοπορία από   29χρονο  σκηνοθέτη που έθεσε τέλος στη ζωή του μετά  την ολοκλήρωση  της μοναδικής του  μεγάλου μήκους  ταινίας!

cannes_presentation

Το 72ο Φεστιβάλ των Καννών θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου – Στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα θα μετέχουν Αλμοδόβαρ, Ντεπλεσέν, Λόουτς και οι αδελφοί Νταρντέν – Δεν είναι έτοιμη η ταινία του Ταραντίνο