Ο αρχαιολογικός θησαυρός που βρέθηκε στην Ιεράπετρα μπορεί να κρύβει και άλλες... εκπλήξεις!

Ο αρχαιολογικός θησαυρός που βρέθηκε στην Ιεράπετρα μπορεί να κρύβει και άλλες... εκπλήξεις!

Υπάρχει πιθανότητα ύπαρξης και τρίτης σαρκοφάγου της μινωικής εποχής

arxaia-ierapetra
Μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών αποτελεί ο αρχαιολογικός θησαυρός που ήρθε στο φως χθες στο Κεντρί της Ιεράπετρας Λασιθίου και αφορά σαρκοφάγους της υστερομινωικής εποχής.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού της Ιεράπετρας, Αργύρη Πανταζή, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να υπάρχει και τρίτη σαρκοφάγος.

«Ένα από τα πολλά θετικά που έχει η συγκεκριμένη υπόθεση είναι πως από μία έρευνα που κάναμε στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται πως λίγα μέτρα πιο πέρα από το σημείο που ανακαλύφθηκαν οι λάρνακες υπάρχει μία ακόμα τρύπα. Μάλιστα, αυτή η τρύπα δημιουργήθηκε ακριβώς όπως η πρώτη, με εντελώς τυχαίο τρόπο. Εξαιτίας ποτίσματος των ελαιοδέντρων και από μία αρδευτική σωλήνα που έσπασε και προκάλεσε μερική υποχώρηση του εδάφους. Σε αυτήν την δεύτερη τρύπα ίσως υπάρχουν και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα. Προσωπικά, εκτιμώ – έτσι όπως έριξα μία ματιά – πως υπάρχει τουλάχιστον μία σαρκοφάγος μέσα. Αυτό όμως θα το βεβαιώσουν οι αρχαιολόγοι που βρίσκονται στο σημείο και πραγματοποιούν έρευνες», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost ο κ. Πανταζής.

arxaia-ierapetra-2


Τα ευρήματα που ήδη έχουν βγει στο «φως»

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost χθες ανακαλύφθηκαν σε χωράφι στο Κεντρί της Ιεράπετρας δύο λάρνακες της υστερομινωικής εποχής μεγάλων διαστάσεων και με ανάγλυφες απεικονίσεις που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.

Κλείσιμο
Μάλιστα, μέσα σε αυτές υπάρχουν δύο σκελετοί, 24 περίπου αγγεία με έγχρωμα ανάγλυφα και απεικονίσεις.

«Το θετικό είναι πως οι τάφοι δεν έχουν συληθεί κι αυτό θα βοηθήσει τους αρχαιολόγους να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία. Πρόκειται για μία μεγάλη ημέρα για την Ιεράπετρα. Όταν βλέπεις πως σ’ ένα λαγούμι 4 μέτρων βρίσκονται τέτοιες σοβαρές αρχαιότητες σε πιάνει δέος», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο αντιδήμαρχος Τοπικών Κοινοτήτων, Αγροτικών και Τουρισμού Ιεράπετρας, Αργύρης Πανταζής.

arxaia-ierapetra-3


Τυχαία ήρθε στο «φως»

Με εντελώς τυχαίο τρόπο ήρθε στο… φως το σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό εύρημα.

Πρωταγωνιστής είναι ένας αγρότης ο οποίος επιχείρησε να παρκάρει το όχημά του στην περιοχή και υποχώρησε το έδαφος αναδεικνύοντας τον αρχαιολογικό πλούτο που ήταν κρυμμένος στην περιοχή.

«Η υποχώρηση του εδάφους ήταν αποτέλεσμα του ποτίσματος των ελαιοδέντρων που υπάρχουν στην περιοχή καθώς και από μία αρδευτική σωλήνα που έσπασε. Το έδαφος είχε υποχωρήσει μερικώς κι όταν ο αγρότης προσπάθησε να παρκάρει στην σκιά της ελιάς τότε υποχώρησε εντελώς. Αμέσως στο σημείο κλήθηκε η αρχαιολογία και με την διορατικότητα της προϊσταμένης της Εφορίας κ. Σοφιανού αλλά και του κ. Παπαδάκου Ιωάννη διαπιστώθηκε πως πρόκειται για ένα σοβαρό αρχαιολογικό εύρημα», επεσήμανε σχετικά ο κ. Πανταζής.

Πηγή: cretapost.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης