Σεσίλ Μακλόριν Σάλβαντ: Mια μαγική βραδιά στο λόφο της Σάνης

Σεσίλ Μακλόριν Σάλβαντ: Mια μαγική βραδιά στο λόφο της Σάνης

Ακούσαμε τη βραβευμένη με Γκράμι Cecile McLorin Salvant για την οποία γράφουν διθυράμβους οι New York Times και ο Guardian και θεωρείται το νούμερο ένα ανερχόμενο αστέρι στον χώρο της γυναικείας τζαζ

sani-dio
Από τα λίγα φεστιβάλ που θέλεις να επιστρέφεις πάντα είναι το Φεστιβάλ της Σάνης: η ατμόσφαιρα του λόφου, το εμβληματικό φρούριο που λειτουργεί ως το ιδανικό σκηνικό, η ομορφιά του τοπίου, οι άνθρωποι. Και κυρίως οι φωνές, δοκιμασμένες και φορτωμένες με βραβεία, που ακούγονται σαν διαμάντια μέσα στην νύχτα-ως όμορφες αναμνήσεις ενός μοναδικού καλοκαιριού. Χρόνια τώρα το εμβληματικό φεστιβάλ που επιμελείται η καλλιτεχνική διευθύντρια Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη δεν κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα φροντίζοντας να μας συστήσει ονόματα που γράφουν ιστορία στον χώρο της μουσικής.

Κάτι τέτοιο συνέβη και με την Σεσίλ Μακλόριν Σάλβαντ, με αυτή την τρομερή θηλυκή περσόνα της τζαζ για την οποία έκαναν ουρές έξω από το εμβληματικό Village Vanguard στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, τον ιερό ναό της τζαζ για τους ειδήμονες, και την Παρασκευή 13 Ιουλίου έκανε το πέρασμα από τον λόφο της Σάνης χαρίζοντας μας μια βραδιά μαγική. Αρκεί να σημειωθεί ότι το Village Vanguard σπάνια κάνει δεκτές γυναίκες τζαζ ερμηνεύτριες αλλά δεν μπορούσε, καθώς φαίνεται, να αντισταθεί στην νεαρή με την μαγική φωνή την οποία έχουν αποθεώσει οι New York Times και ο Guardian. Παρότι η Σεσίλ πρώτα τραγούδησε και μετά μίλησε-με κλασικές σπουδές πιάνου που ξεκινούν από τα 4 της χρόνια!- έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 2010 και από τότε δεν έχει πάψει να εκπλήσσει κοινό και κριτικούς:μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα απέσπασε τέσσερα Downbeat Critics Poll, μία υποψηφιότητα και τρία Grammy και άλλες τόσες υποψηφιότητες για σπουδαία βραβεία. Γεννημένη στην ηλιόλουστη Φλόριντα, σύντομα υιοθέτησε τα χρώματα στην εμφάνιση και τη φωνή που ταιριάζουν τόσο στον τόπο της: άρχισε να τραγουδάει στο Miami Choral Society από τα οκτώ και σήμερα θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες νέες φωνές στον χώρο της Τζαζ.

Δεν είναι τυχαίο οτι φίλοι άρχισαν να μουν τηλεφωνούν από νωρίς βάζοντας μου να ακούσω εξ αποστάσεως τα μελωδικά της κομμάτια-από τον εμβληματικό δίσκο “For One to Love”, τον βραβευμένο με γκράμι-της Σεσίλ λέγοντας μου πόσο ζηλεύουν που θα τη δω από κοντά. Η φωνή της είναι η απόλυτη μελωδική συνοδεία του καλοκαιριού και δεν είναι τυχαίο ότι ο New Yorker έγραψε πως «Τέτοιος καλλιτέχνης βγαίνει μία ή δύο φορές σε κάθε γενιά». Γλυκιά και προσηνής, με τα χαρακτηριστικά τεράστια κοκάλινα γυαλιά και το ξυρισμένο κεφάλι εμφανίστηκε στη σκηνή του λόφου της Σάνης χαρούμενη που βρίσκεται στη χώρα μας. Η φωνή της αποκαλυπτική καθώς τραγουδούσε με το υποβλητικό τέμπο το “Wives and Lovers” λέγοντας με νόημα “Day after day There are girls at the office And men will always be men Don't send him off with your hair still in curlers You may not see him again For wives should always be lovers too Run to his arms the moment he comes home to you He's almost here”

sani-ena


Δεν την νοιάζει, άλλωστε, να ακουστεί ως η απόλυτα υποταγμένη στον έρωτα, όπως οι παλιές σπουδαίες μαύρες ερμηνεύτριες, ούτε να ομολογήσει ότι “You' re my thrill” με αυτή την αισθαντική ερμηνεία που φέρνει στο νου Μπίλι Χόλιντει. Τα τραγούδια της ακολουθούν τους κανόνες των γυναικών που ερμήνευσαν λόγια της καρδιάς ενώ η φωνή της επαγγέλλεται ένα ηχόχρωμα που γράφει ιστορία. Γι αυτό και τολμάει να αντιπαρατεθεί με σπουδαία τραγούδια, τα οποία κάνει ουσιαστικά δικά της από Κόλ Πόρτερ έως Μπίτλς-τα οποία ακούστηκαν μοναδικά στη Σάνη. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η φωνή της παραπέμπει στις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές της Τζούντι Γκάρλαντ-εξου και ότι φρόντισε να αποτίσει τον δέοντα φόρο τιμής προτρέποντας μας “If you feel like signing, sing”. Αυτή η νεαρή με το ατόφιο χρυσάφι στο λαιμό, τη γλυκύτητα και τη χαρά έχει σπουδαία πράγματα να δώσει και εμείς φύγαμε πιο γεμάτοι και ευτυχείς που ήμασταν εκεί στον μαγικό λόφο της Σάνης και σε ένα Φεστιβάλ όπου όλα είναι δυνατά.

Περισσότερες πληροφορίες για το Sani Festival, το οποίο συνεχίζεται στο Info: http://www.sani-resort.com/en_GB/festivals/sani-festival/programme ή PR/Communications Manager Greece SANI RESORT - IKOS RESORTS T: +30 23740 99510

sani-tessera

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης