Παρίσι: Ανοίγει για το κοινό το εργαστήριο του εμβληματικού γλύπτη Αλμπέρτο Τζιακομέτι

Παρίσι: Ανοίγει για το κοινό το εργαστήριο του εμβληματικού γλύπτη Αλμπέρτο Τζιακομέτι

Το Ινστιτούτο Τζιακομέτι περιλαμβάνει δεκάδες έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, διατηρημένα επιμελώς από τη σύζυγό του, μετά τον θάνατό του το 1966

alberto
Πενήντα και πλέον χρόνια από τον θάνατό του, οι λάτρεις της τέχνης θα μπορούν να δουν το εργαστήρι στο Παρίσι του Ελβετού γλύπτη, Αλμπέρτο Τζιακομέτι (1901-1966) ακριβώς όπως το άφησε, με τα μισοτελειωμένα σκίτσα και το σταχτοδοχείο του.

Το Ινστιτούτο Τζιακομέτι, που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στις 26 Ιουνίου, περιλαμβάνει δεκάδες έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, διατηρημένα επιμελώς από τη σύζυγό του, μετά τον θάνατό του το 1966. Στα έργα περιλαμβάνονται εύθραυστα έργα τέχνης από γύψο που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο κοινό.

Το Ινστιτούτο περιλαμβάνει μια πλήρη ανακατασκευή του εργαστηρίου του, ακριβώς λίγο παρακάτω από την αρχική του τοποθεσία, στη γειτονιά του Μονπαρνάς στο Παρίσι, μια περιοχή γνωστή ως ακμάζον καλλιτεχνικό κέντρο στα μέσα στου 20ού αιώνα. Ο ελβετός γλύπτης και ζωγράφος είχε εγκατασταθεί στο Παρίσι το 1922.

Το Ίδρυμα Τζιακομέτι, που έχει στην κατοχή του τα περισσότερα από τα έργα του καλλιτέχνη, αποφάσισε την ανακατασκευή του καλλιτεχνικού στούντιο, και όχι την ίδρυση ενός μουσείου, γιατί ο Τζιακομέτι έδινε πάντα μεγάλη έμφαση στην ισχυρή σχέση μεταξύ του έργου του και του περιβάλλοντος όπου αυτό φιλοτεχνείτο.

«Εξαΰλωσε» το ανθρώπινο σώμα

Ο Τζιακομέτι ανήκει στους σημαντικότερους γλύπτες του 20ού αιώνα. Το έργο του χαρακτηρίζεται από στοιχεία του κυβισμού, του σουρεαλισμού και των φιλοσοφικών αναζητήσεων του υπαρξισμού και της ανθρώπινης φύσης (conditio humana).

Κλείσιμο
1-giacomett
Άνθρωπος που δείχνει (1947)



Το 1935, όταν σταμάτησε να ασχολείται με τον σουρεαλισμό, στράφηκε στο ανθρώπινο σώμα και αφοσιώθηκε στις «Συνθέσεις με Φιγούρες», ενώ γύρω στο 1940 κατέληξε στις διάσημες φιγούρες του, σχεδόν σκελετώδεις, με τα μακριά πόδια, τον περιορισμένο κορμό και το μικρό κεφάλι. Σχεδόν εξαϋλωμένες. «Βυθίζοντας τα δάκτυλά μου στον γύψο, αναζητώ κάτω από το δέρμα τα οστά, το κρανίο, τους σπονδύλους, το ανθρώπινο σώμα αποφλοιωμένο«, έλεγε ο ίδιος.

Ο Αλμπέρτο Τζιακομέτι πέθανε σε ηλικία 65 χρόνων. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Τζιακομέτι θύμιζε όλο και περισσότερο τις πολύ λεπτές, οστεώδεις φιγούρες που σκάλιζε στον πηλό ή στον ορείχαλκο. Έργα του βρίσκονται σε όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

55_1414_ph_web
Γυναίκα - Κουτάλι (1926–1927)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης