Όλα τα σκίτσα του Έντβαρτ Μουνκ διαθέσιμα online

munch

H πλειονότητά τους δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ σε έκθεση

«Η Κραυγή» είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους πίνακες ζωγραφικής σ' όλον τον κόσμο. Τώρα, το Μουσείο Μουνκ στο Όσλο, συγκέντρωσε σε διαδικτυακή πινακοθήκη - η πρόσβαση, ελεύθερη σε όλους - όλα τα σκίτσα του Έντβαρτ Μουνκ. Περίπου 7.500 έργα, συμπεριλαμβανομένων των τετραδίων με σκίτσα από την παιδική του ηλικία, των σπουδών σε εργαλεία, νομίσματα, κλειδιά. Αλλά και τις νερομπογιές του Νορβηγού Συμβολιστή ζωγράφου με θέμα κτίρια της πόλης.

«Το γεγονός ότι ο αριθμός των έργων καθιστούσε πρακτικά αδύνατη μια έκδοση σε χαρτί και αναδείκνυε την online έκδοση ως την προφανή επιλογή, μας επιτρέπει να καταστήσουμε γνωστό το έργο του Μουνκ σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό» εξήγησε ο Magne Bruteig, επικεφαλής επιμελητής Χαρακτικών και Σχεδίων στο Μουσείο Μουνκ του Όσλο. «Πέρα από το ενδιαφέρον που θα έχει για όλων των ειδών τους φιλότεχνους, ελπίζουμε να ενδιαφερθούν περισσότερο οι ειδικοί όλου του κόσμου για αυτή την πλευρά της καλλιτεχνικής παραγωγής του Μουνκ, ώστε τα σκίτσα του να τραβήξουν την προσοχή των ιστορικών τέχνης που τους αρμόζει» πρόσθεσε.

Το 90% των έργων αυτής της διαδικτυακής πινακοθήκης ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου, τα υπόλοιπα προσφέρθηκαν για ψηφιοποίηση από τους ιδιώτες κατόχους του, οι περισσότεροι των οποίων δεν ζήτησαν αμοιβή.

Βοήθησαν πολλοί. Σε μία περίπτωση, «δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ποιο κτίριο απεικονιζόταν στο σκίτσο» είπε ο Bruteig «κατά συνέπεια, πόσταρα φωτογραφία του έργου σε μια ομάδα στο Facebook, που λέγεται "Old photographs from Oslo" και ζήτησα τη συνδρομή τους. Αυτοί μπορούσαν. Ήταν η πίσω πλευρά του Κοινοβουλίου, πριν την επέκταση του κτιρίου» συμπλήρωσε.

Πολλά είναι και τα «παράδοξα», τα οποία θα συναντήσει ο επισκέπτης αυτής της πινακοθήκης: ο Έντβαρτ Μουνκ λάτρευε τα σκυλιά, αλλά είχε έντονες διαμάχες μ' έναν γείτονά του, μ' αφορμή έναν σκύλο, τον Ρόλε, που ήταν στη διπλανή αυλή. Ο Μουνκ απαθανάτισε τον Ρόλε σε πάμπολλες λιθογραφίες και σκίτσα.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε γνωστή και εύκολα προσβάσιμη την τέχνη του Μουνκ σε όσο το δυνατόν περισσότερους» τόνισε ο Magne Bruteig «και μιας και η πλειονότητα των σκίτσων δεν είχε παρουσιαστεί σε έκθεση ή σε κανενός είδους έκδοση, είχε πολύ μεγάλη σημασία για μας να αποκαλύψουμε αυτόν τον "κρυμμένο θησαυρό"».

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να «ξεφυλλίσει» τον κατάλογο «Edvard Munch's Drawings», μέσω του ιστότοπου του Munch Museum.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

.

Δεν είναι μόνο η "Κραυγή", την οποία μάλιστα και ζωγράφισε σε 4 σχεδόν ίδια αντίγραφα. Στην Εθνική Πινακοθήκη στο Όσλο θα δείτε πολλά άλλα έργα του, εξίσου όμορφα με την "Κραυγή".

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

skourtis_main01

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας - Είχε γράψει μυθιστορήματα, σενάρια και στίχους τραγουδιών, ανάμεσά τους  τα «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» και «Φάμπρικα» σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου

5
kefali_arlekinou

Ο πίνακας «Κεφάλι Αρλεκίνου» ήταν στα έργα που αφαιρέθηκαν στην «κλοπή του αιώνα» το 2012 – Όμως η είδηση ότι βρέθηκε κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως «η φάρσα του αιώνα» καθώς ο εντοπισμός του ήταν μέρος μίας... παράστασης αφιερωμένης σε διάσημο πλαστογράφο

MIckey_Maouse

Η πρώτη εμφάνιση του Μίκυ Μάους στον ομιλούντα κινηματογράφο έγινε το 1928 στην επτάλεπτης διάρκειας ταινία «Ατμόπλοιο Γουίλι»

indiana

Πρόκειται για ένα βυζαντινό ψηφιδωτό, το οποίο απεικονίζει τον Άγιο Μάρκο και είχε κλαπεί τη δεκαετία του 1970 από την εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς μετά  την τουρκική εισβολή

18
4239666

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού απαντά στα περί «δολοφονίας χαρακτήρα» που είχε καταγγείλει η κυρία Κοσκινά - «Οι ασάφειες, οι μικροπολιτικοί στόχοι, η απαξίωση, η εξουσιομανία και η προσωποποίηση των προβλημάτων δεν μας αφορούν»