Το Φεστιβάλ Αθηνών ανοίγει τις πύλες του με το εντυπωσιακό “Ναμπούκο” του Βέρντι

Το Φεστιβάλ Αθηνών ανοίγει τις πύλες του με το εντυπωσιακό “Ναμπούκο” του Βέρντι

Ιδανική συγκυρία φέτος για την επίσημη πρώτη του Φεστιβάλ Αθηνών με μια νέα, εντυπωσιακή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ηρώδειο

nobouko-2-new
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συγκυρία για το άνοιγμα του Φεστιβάλ Αθηνών από την ανανεωμένη Λυρική Σκηνή-που φέτος διάγει μια από τις καλύτερες περιόδους των τελευταίων χρόνων-από την όπερα Ναμπούκο του Βέρντι σε νέα εντυπωσιακή παραγωγή, σε μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν, σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο και φυσικά με τον διεθνώς αναγνωρισμένο, κορυφαίο Έλληνα βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά στον ομώνυμο ρόλο. Δεν είναι μόνο ότι ο Ναμπούκο συνιστά την πιο φημισμένη και σπουδαία όπερα του Βέρντι αλλά ότι τα κορυφαία ονόματα που έχουν τιμηθεί και έχουν τιμήσει τα πιο φημισμένα λυρικά θέατρα του κόσμου-όπως ο Μσουκάτο, ο Πλατανιάς και ο Ωγκέν- συναντώνται όλοι μαζί στο Ηρώδειο. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η ιστορική βαρύτητα του έργου καθώς μετατράπηκε όχι μόνο στη σημαντικότερη όπερα του Βέρντι αλλά και στο κατεξοχήν σύμβολο του αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας. Ο Ναμπούκο έκανε πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου στις 9 Μαρτίου του 1842 ενώ το ελληνικό κοινό την πρωτοάκουσε στην Κέρκυρα, στο θέατρο Σαν Τζάκομο στις 28 Σεπτεμβρίου του 1844. Στο ρεπερτόριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία ιδρύθηκε το 1939, η Όπερα συμπεριλήφθηκε στις 25 Ιουνίου 1959-και το συγκεκριμένο ανέβασμα αναμένεται να είναι από τα διασημότερα της.

Η υπόθεση αφορά την αιχμαλωσία των Εβραίων από τον βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα. Όταν, στην αλαζονεία του, εκείνος ζητά απ’ όλους να τον προσκυνήσουν ως θεό, τον πλήττει κεραυνός. Όταν αναγνωρίζει ως μόνο αληθινό θεό τον Ιεχωβά, βρίσκει πάλι τα λογικά του, απελευθερώνει τους Εβραίους και συναινεί στη σχέση της πραγματικής κόρης του, της Φενένας, με τον Ισμαήλ, ανιψιό του βασιλιά της Ιερουσαλήμ. Στον Ιεχωβά στρέφεται στο τέλος και η Αμπιγκαΐλε, που σφετερίστηκε την εξουσία του Ναμπούκκο. Τη σκηνοθεσία της νέας παραγωγής του Ναμπούκκο υπογράφει ο Λέο Μουσκάτο, στην πρώτη του συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο Μουσκάτο είναι ένας από τους δυναμικά ανερχόμενους Ιταλούς σκηνοθέτες της όπερας, που έχει διακριθεί σε έργα Βέρντι και Πουτσίνι, και έχει παρουσιάσει μεγάλες επιτυχίες σε κορυφαία ιταλικά λυρικά θέατρα (Ρώμη, Βενετία, Φλωρεντία, Τορίνο κ.α.). Ο σκηνοθέτης σημειώνει: "Η νέα παραγωγή για την Εθνική Λυρική Σκηνή έχει δραματική γεύση και η ιστορία γίνεται πιο ωμή. Με την επιλογή ενός περιβάλλοντος πιο κοντά στις μέρες μας η τραγωδία των Εβραίων που απελάθηκαν και εξαναγκάστηκαν σε καταναγκαστική εργασία από τους Βαβυλώνιους θυμίζει κάπως το Ολοκαύτωμα που σημάδεψε το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Δεν υπάρχει επιθυμία για συμμόρφωση με την ιστορική ακρίβεια: η αισθητική ταυτότητα των σκηνικών και των κοστουμιών έχει στόχο την απόδοση ενός αφηρημένου τόπου και χρόνου, ώστε να εστιάσει την προσοχή στην ουσία. Για να αναπλάσουμε περιβάλλοντα διαφορετικά και απομακρυσμένα, χρησιμοποιούμε ένα σταθερό σύστημα σκηνικών: ένα πάτωμα, πέντε εισόδους, μερικά σκηνικά αντικείμενα και προβολές βίντεο στους τρεις τοίχους του θεάτρου.

nobouko-1-new


Αξίζει να σημειωθεί πως ο Βέρντι έγινε το σύμβολο του πολιτικού αγώνα και η ενασχόλησή του με την πολιτική τον ανάδειξε σε εθνικό σύμβολο της Ιταλίας. Ως ακροστιχίδα το σύνθημα «Viva, Verdi» σήμαινε «Ζήτω ο Βίκτωρ Εμμανουήλ, βασιλιάς της Ιταλίας» – «Viva, Vittorio Emanuele, Re d’Italia». Με τη μουσική του ο Βέρντι εξέφρασε σε αισθητικό επίπεδο το πνεύμα του ώριμου ρομαντισμού και σε πολιτικό επίπεδο την επιθυμία των συμπατριωτών του να δουν την Ιταλία ελεύθερη και ενωμένη. Στις ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες του 19ου αιώνα ο Βέρντι υπήρξε ο συνθέτης που συνέβαλε στη δημιουργία εκείνης της μοναδικής στιγμής στην ιστορία της μουσικής κατά την οποία η υψηλή τέχνη έγινε ταυτόχρονα λαϊκή.

Κλείσιμο
Ίνφο: Ναμπούκο του Τζουζέπε Βέρντι, στις 1, 3, 6 και 8 Ιουνίου του 2018, ώρα έναρξης: 21:00 στο Ηρώδειο-εισιτήρια προπωλούνται στο www.viva.gr και www.greekfestival.gr τηλέφωνα Κέντρου Φεστιβάλ Αθηνών-viva 210327200 ή στα Ταμεία ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ τηλεφωνικό κέντρο 213-885700
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης