Βίντεο: Ανακάλυψαν άλογο που πέτρωσε η λάβα του Βεζούβιου στην Πομπηία

horse

 Το λείψανο του ζώου βρέθηκε σε στάβλο βίλας έξω από τα τείχη της πόλης, νότια του Αρχαιολογικού Πάρκου της πόλης

Ένα εντυπωσιακό εύρημα έφεραν στο φως αρχαιολόγοι στην Πομπηία. Πρόκειται για ένα άλογο το οποίο έχει καλύψει η λάβα, μετά την έκρηξη του Βεζούβιου, πριν από περίπου 2000 χρόνια.

Η εκπληκτική -όπως χαρακτηρίστηκε- ανακάλυψη ήρθε όταν η αστυνομία ειδοποιήθηκε για παράνομες ανασκαφές από μία ομάδα τυμβωρύχων κοντά στην ιταλική πόλη, όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας.

Το άλογο, που «τσιμεντώθηκε» από την καυτή λάβα, είχε ακόμη τα χαλινάρια του. Το λείψανο του ζώου βρέθηκε σε στάβλο βίλας έξω από τα τείχη της πόλης, νότια του Αρχαιολογικού Πάρκου, σε μία περιοχή που ονομάζεται Civita Giuliana.

Το ζώο φαίνεται αρκετά μεγάλο και πιθανώς ανήκε σε μία ευκατάστατη οικογένεια, λένε οι ειδικοί. Η πόλη της Πομπηίας θάφτηκε κυριολεκτικά κάτω από τη λάβα και τη στάχτη, όταν το 79 μ.Χ. εξερράγη ο Βεζούβιος.

Ένα τεράστιο κύμα από στάχτη έθαψε τα πάντα, μέσα σε λίγες ώρες, την εύθυμη, σπάταλη και πανέμορφη ρωμαϊκή πόλη. Στην αρχή σηκώθηκε ένα φοβερό σύννεφο από στάχτη, η οποία σκέπασε την πόλη σε ύψος ενός μέτρου.

Οι αναφορές λένε ότι η Πομπηία ανακαλύφθηκε εκατοντάδες χρόνια μετά, το 1748. Κάτω από ένα στρώμα συντριμμιών, βρέθηκαν σχεδόν ανέπαφα κτίρια, τεχνουργήματα, και σκελετοί.

Όλος ο οικισμός ήταν άριστα διατηρημένος και οι ανασκαφείς εξεπλάγησαν σε τέτοιο σημείο που θέλησαν να βρουν έναν τρόπο για να καταφέρουν να «παγώσουν» τον χρόνο οριστικά γύρω του.

Το 1997 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

erot

Η παράσταση, με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, έχει στον κεντρικό της άξονα μια ερωτική ιστορία, ωστόσο αποτελεί και έναν εξαίσιο «φόρο τιμής» προς το ίδιο το θέατρο και τους ανθρώπους που το αγαπούν και το υποστηρίζουν και παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο την εποχή του Σαίξπηρ και την ακμή του αγγλικού θεάτρου

Ithaca_Our_Odyssey02__Elizabeth_Carecchio_p

Η Κριστιάν Ζαταΐ, το νέο αστέρι της γαλλικής σκηνής, παρουσιάζει ένα τολμηρό multimedia θέαμα για τη μετανάστευση. Σινεμά, θέατρο και νέες τεχνολογίες για μια ιστορία που είναι, συγχρόνως, παρόν και παρελθόν

Ray_and_Liz_1

Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος έλαβε η ταινία "Όλα καλά" της Εύα Τρόμπις από τη Γερμανία - Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον Δανό ηθοποιό Γιάκομπ Σιντεργκρέν - Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας οι: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και Ένε Σουάρτς