Το «Θέμα» στα εγκαίνια της έκθεσης «The Walking Dead»

Το «Θέμα» στα εγκαίνια της έκθεσης «The Walking Dead»

Στα εγκαίνια της έκθεσης The Walking Dead μπορούσε κανείς να δει όλες αυτές τις εικαστικές ακροβασίες ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο που εμπνέονταν από τη σειρά, αλλά και να χαρεί με την ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το άκρως πρωτότυπο κάλεσμα

Η βραδιά στο Ωδείο Αθηνών δεν ήταν από αυτές που ξεχνάς εύκολα: άλλωστε δεν περιφέρεσαι κάθε μέρα ούτε από ζόμπι-ταλαντούχοι ηθοποιοί του Ωδείου που είχαν αναλάβει με τεράστια πειστικότητα, είναι αλήθεια, αυτόν τον ρόλο-ούτε από εικαστικά έργα που εμπνέονται από μια πετυχημένη τηλεοπτική σειρά-το Walking Dead που προβάλλεται στο κανάλι Fox.

Στα εγκαίνια της έκθεσης The Walking Dead μπορούσε κανείς να δει όλες αυτές τις εικαστικές ακροβασίες ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο που εμπνέονταν από τη σειρά αλλά και να χαρεί με την ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το άκρως πρωτότυπο κάλεσμα. Για τους ελάχιστους που δεν γνωρίζουν το σήριαλ The Walking Dead είναι το πιο ανθεκτικό ποπ κατασκεύασμα της σύγχρονης τηλεόρασης-μια απτή απόδειξη ότι ξεπερνά τον θάνατο;-διανύοντας ήδη τον όγδοο κύκλο-ιδού ένας λόγος για να εμπνευστούν οι αναγνωρισμένοι εικαστικοί που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η εταιρεία «Fox» σε συνεργασία με την «M art». 

Από τους 200 καλλιτέχνες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό επιλέγησαν τελικά οι 54 με βάση όχι μόνο την εικαστική αρτιότητα αλλά και το πορτοφόλιο τους.O Ανδρέας Μανωλιουδάκης της εταιρείας «Μ Art» δήλωνε ενθουσιασμένος στα Εγκαίνια της Έκθεσης-και είναι αλήθεια είχαμε καιρό να δούμε τόσο νεαρόκοσμο και τέτοια ανταπόκριση από τον κόσμο που έδωσε δυναμικά το παρών. 

Όπως σημειώνει και η επιμελήτρια Ευγενία Ι. Μανωλιουδάκη «η έκθεση προέκυψε από το ενδιαφέρον για τη δημιουργία εικαστικών έργων με έμπνευση από τη θεματική της σειράς The Walking Dead, μιας σειράς που ξεπέρασε τα σύνορα της τηλεόρασης για να μεταμορφωθεί σε ένα αληθινό φαινόμενο της ποπ κουλτούρας.τ ο θέμα της έκθεσης θα μπορούσε να περιγραφεί ως η ζωή και ο θάνατος. Η ψυχή και η σάρκα. Το ηθικό και το ανήθικο. Τα όρια του αγώνα για επιβίωση».
Και δεν έχει άδικο. Ανδρέας Μανωλιουδάκης, Φρόσω Λουκοπούλου, Ευγενία Μανωλιουδάκη, Γιώργος ΚρασσακόπουλοςΟι εικαστικοί καλλιτέχνες κατάφεραν να ξεπεράσουν τα παραστατικά όρια και το θέμα της σειράς και να δουν πίσω από τις σκηνές, τις βαθιές αφορμές και τις προσεγγίσεις. Κάπου πέφτει το μάτι μου σε μια φράση του Σαίξπηρ που συνοδεύει το πρωτότυπο έργο της Αντωνίας Μαντζούκα: «Μερικοί ανυψώνονται από την αμαρτία/και μερικοί από τις αρετές πέφτουν» που φαίνεται να ακραγγίζει τα βαθιά διλήμματα που θέτει το θέμα της σειράς. Εντύπωση μου κάνει για παράδειγμα το έργο της Στέλλας Στεργίου με τα μπλε λουλούδια, ένα τρισδιάστατο λιβάδι, βικτοριανής έμπνευσης-και απορώ πως μπορεί να σχετίζεται με τον αιμάτινο κόσμο των Ζωντανών Νεκρών. 

Γιώργος Καμίνης
Όπως, όμως, επισημαίνει η ίδια στο The Walking Dead «αυτό που με κέντριζε ανέκαθεν το ενδιαφέρον είναι η απόδοση και η εξέλιξη αποτυπώνεται μια πληθώρα ανθρώπων. Από την αρχή μου κίνησε την περιέργεια ο χαρακτήρας της Carol. Αρχίζοντας ως μια πειθήνια σύζυγος μέσα σε ένα τοξικό και βίαιο γάμο, είναι εντυπωσιακή η εσωτερική δύναμη που έχει δείξει».

Αλλά και το έργο του Γιώργου Συρίγα έχει παρόμοιες απαρχές «ο φόβος του ανθρώπου μπροστά στο άγνωστο είναι συνήθως και η δύναμή του απέναντι σε διλήμματα ζωτικής σημασίας. Όπως ένα απομονωμένο σπίτι για κάποιον που έχει χάσει το δρόμο του, μπορεί να κρύβει ελπίδα όσο και απειλή».  

Τίνα Μανδηλαρά, Ανδρέας Μανωλιουδάκης, Σοφία ΜπελούκαΕντύπωση προκαλεί και η τεράστια τίγρη του Σπύρου Κοντούλη-ένα ασημένιο, υπερμέγεθες γλυπτό που φαίνεται να διακόπτει-ή μήπως να φυλάει αρμονικά;- τα υπόλοιπα έργα τα οποία είναι στημένα ώστε να εκπλήσσουν, να γοητεύουν-ενίοτε και να τρομάζουν όμορφα-όπως αυτή η αυτο-παραστατική αφήγηση-εκτέλεση του καλλιτέχνη από τον εικαστικό Νικήτα Μπαχάρα. 

Info
The Walking Dead Art
Ωδείον Αθηνών, από 15 έως 18 Μαρτίου
Είσοδος ελεύθερη

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια της Έκθεσης

Ορέστης Ανδρεαδάκης


Χριστίνα Μπόμπα - Μαρίνα ΒερνίκουΜαρίνα ΒερνίκουΤίνα Μανδηλαρά

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oscars

Η μετάδοση όλων των βραβείων θα γίνει κανονικά - Η Ακαδημία  είχε αποφασίσει να  μην μεταδοθούν τηλεοπτικά τα Όσκαρ Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μακιγιάζ και Κομμώσεων, καθώς και Live Action Μικρού Μήκους