Εθνικό Μουσείο Τσεχίας: Τα πολύτιμα διαμάντια ήταν απλώς... γυαλί

Εθνικό Μουσείο Τσεχίας: Τα πολύτιμα διαμάντια ήταν απλώς... γυαλί

Σε έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι ένα διαμάντι 5 καρατίων ήταν απλώς γυαλί και ένα ζαφείρι ήταν συνθετικό – Οι αρμόδιοι καλούνται να εντοπίσουν τι συνέβη

Αιφνιδιασμό, αμηχανία και σύγχυση προκάλεσε στους αρμόδιους του Εθνικού Μουσείου της Τσεχίας στην Πράγα η ανακάλυψη ότι οι πολύτιμοι λίθοι τους, που θεωρούνταν αμύθητης αξίας ήταν ψεύτικα. 

Όλα ξεκίνησαν σε έναν έλεγχο που έγινε στα διαμάντια και τα ζαφείρια, που θεωρούνταν στολίδια του μουσείου. 

Ένα διαμάντι πέντε καρατίων αποκαλύφθηκε ότι ήταν απλά γυαλί, ενώ ένα ζαφείρι 19 καρατίων απεδείχθη ότι ήταν μια φθηνή απομίμηση. Την ίδια ώρα, η μισή συλλογή από ρουμπίνια δεν ήταν τίποτε άλλο από συνθετικές πέτρες. 

Μέχρι στιγμής άγνωστο παραμένει αν οι άνθρωποι του μουσείου αγόρασαν εξ αρχής ψεύτικους πολύτιμους λίθους και υπήρξε αμέλεια ως προς τον έλεγχό τους ή εάν κάποιοι εγκληματίες αντάλλαξαν τα πραγματικά με τα ψεύτικα. 

Κατά τον έλεγχο εξετάστηκαν 5.000 πολύτιμα αντικείμενα. 

«Αυτό που έχουμε εξακολουθεί να είναι ζαφείρι, αλλά δεν είναι από φυσική πέτρα, όπως αναφέρεται όταν το μουσείο το απέκτησε, τη δεκαετία του 1970» δήλωσε σε ραδιόφωνο της Πράγας ο επικεφαλής του τμήματος πολύτιμων λίθων, Ίβο Μασέκ. Το ζαφείρι δημιουργήθηκε συνθετικά, οπότε δεν έχει την αξία που θεωρούσαν. 

Την ίδια ώρα, ένα διαμάντι πέντε καρατίων ήταν απλώς ένα κομμάτι γυαλί, που είχε κόψιμο διαμαντιού. 

Το μουσείο δεν γνωρίζει πώς οι «μαϊμούδες» περιήλθαν στη συλλογή του και διεξάγει έρευνα. Με τα μέχρι στιγμής ευρήματα, πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι λίθοι που αποκτήθηκαν τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. 

Άγνωστο παραμένει επίσης αν κατά το χρόνο κτήσης των αντικειμένων, το προσωπικό του μουσείου είχε την τεχνογνωσία για να αντιληφθεί την πλαστότητα, ή εάν οι λίθοι αντικαταστάθηκαν στη συνέχεια από κλέφτες. 

Πάντως, οι υπεύθυνοι του μουσείου, αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα που δημιουργείται προσπάθησαν να διασκεδάσουν τα ευρήματα, λέγοντας ότι αποτελούν ένα μέρος της τεράστιας συλλογής που διαθέτουν. 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mellon

Το βιβλίο « Χρονικά από το Μέλλον»  ξετυλίγει μια αξιοσημείωτη ιστορία για ένα παράξενο και απίστευτο γεγονός που βιώνεται από τον Paul Amadeus Dienach, τον συγγραφέα, ο οποίος έζησε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, στην κεντρική Ευρώπη

1
VESTIVALL

Ένα τριήμερο γεμάτο δρώμενα, με πολλή μουσική και χορό, νησιώτικη αύρα και μερόνυχτα που θα αποτελέσουν αφορμή για τη δημιουργία έντονων αναμνήσεων από το νησί της Σύρου

Alkistis_Protopsalti

Η «Καλλιτέχνης για την ΕΛΠΙΔΑ» Άλκηστις Πρωτοψάλτη θα ερμηνεύσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τραγούδια στα Κινέζικα, τα Σουαχίλι, τα Αρμένικα, τα Γαλλικά αλλά και τα Ισπανικά, τα Αγγλικά και τα Ιταλικά χαρίζοντάς μας μοναδικές στιγμές ευαισθησίας, δύναμης και αισιοδοξίας με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο.

leonard-cohen

Στις 21 Σεπτεμβρίου η εύθραυστη αθωότητα της Nalyssa Green, το βαθύ εκφραστικό ηχόχρωμα της Sugahspank! και η καλλιεργημένη και ευέλικτη φωνή της Lou δημιουργούν μια μοναδική ζωντανή σύμπραξη προς τιμήν του Leonard Cohen