Βρέθηκε μνημειώδης μυκηναϊκός τάφος του 14ου αιώνα πΧ στον Ορχομενό

Βρέθηκε μνημειώδης μυκηναϊκός τάφος του 14ου αιώνα πΧ στον Ορχομενό

Στο δάπεδο του θαλάμου βρέθηκε ένας άνδρας, 40-50 ετών, τον οποίο συνόδευαν προσεκτικά επιλεγμένα αντικείμενα. Εντοπίστηκαν επικασσιτερωμένα αγγεία, εξαρτήματα τόξου, βέλη, περόνες, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα

Ένας από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς λαξευτούς τάφους που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ήρθε στο φως στο Προσήλιο του Δήμου Λεβαδέων, κοντά στον Ορχομενό. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον ένατο σε μέγεθος θαλαμοειδή τάφο, από τους περίπου 4.000 που έχουν ανασκαφεί τα τελευταία 150 χρόνια». 

Το εύρημα ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του πενταετούς προγράμματος συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και της Βρετανικής Σχολής Αθηνών/Πανεπιστήμιο του Cambridge.Η κατασκευή, που είναι μνημειώδης και μαρτυρά την ιδιαίτερη φροντίδα που καταβλήθηκε για τη δημιουργία της, αποτελείται από έναν νεκρικό θάλαμο, στον οποίο οδηγεί λαξευτός δρόμος, μήκους 20 μ., ο οποίος απολήγει σε εντυπωσιακή αίθουσα επιφάνειας 42 τμ. 

«Τις τέσσερις πλευρές της αίθουσας περιτρέχει λαξευτό θρανίο (πεζούλι) καλυμμένο με πηλοκονίαμα. Το αρχικό ύψος της οροφής, η οποία είχε σχήμα δίρριχτης στέγης, υπολογίζεται στα 3.5 μ. Ωστόσο, η αρχική στέγη άρχισε να καταρρέει ήδη από την αρχαιότητα, ίσως μάλιστα ακόμη και στη μυκηναϊκή εποχή, δίνοντας στο εσωτερικό του θαλάμου σπηλαιώδη όψη, συνολικού ύψους 6.5 μ.

Το υπουργείο Πολιτισμού  σημειώνει σε ανακοίνωση του ότι «η κατάρρευση της οροφής διατάραξε σε κάποιο βαθμό τη θέση του νεκρού και των αντικειμένων του, παράλληλα όμως κάλυψε και προστάτεψε το ταφικό στρώμα από μεταγενέστερες επεμβάσεις. Στο δάπεδο του θαλάμου βρέθηκε ένας άνδρας, 40-50 χρονών, τον οποίο συνόδευαν προσεκτικά επιλεγμένα αντικείμενα. Εντοπίστηκαν πάνω από δέκα επικασσιτερωμένα αγγεία, ζεύγος στομίδων (τμήματα από χαλινάρια αλόγων), εξαρτήματα τόξου, βέλη, περόνες, κοσμήματα από διάφορα υλικά, κτένια, ένας σφραγιδόλιθος και ένα σφραγιστικό δαχτυλίδι».Σύμφωνα με το υπουργείο, «η κατασκευή του τάφου χρονολογείται περίπου στα μέσα του 14ου αι. π.Χ. και η αξία του έγκειται στο ότι απέδωσε ένα από τα καλύτερα μέχρι σήμερα τεκμηριωμένα ταφικά σύνολα της ανακτορικής περιόδου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεμονωμένες ταφές με σημαντικά ευρήματα σώζονται εξαιρετικά σπάνια σε μνημειακούς μυκηναϊκούς θαλαμωτούς τάφους, καθώς αυτοί χρησιμοποιούνται συνήθως για πολλαπλές ταφές και για πολλές γενιές, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται ή να υφαρπάζονται τα κτερίσματά τους. Συνεπώς, το σημαντικό στην περίπτωση του τάφου του Προσηλίου είναι ότι όλα τα αντικείμενα που βρέθηκαν συσχετίζονται με τον μοναδικό νεκρό που ενταφιάστηκε εκεί».


Το ανασκαφικό πρόγραμμα του Προσηλίου διεξήχθη κατόπιν άδειας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τη διεύθυνση της ανασκαφής και του διεπιστημονικού πενταετούς προγράμματος στο Προσήλιο ασκούν η δρ. Αλεξάνδρα Χαραμή, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και ο δρ. Γιάννης Γαλανάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge. Τους υπεύθυνους πλαισιώνουν -από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας- η αρχαιολόγος Κ. Καλλιγά, ενώ η ομάδα της Βρετανικής Σχολής συμπληρώνεται από τον γεωαρχαιολόγο Π. Καρκάνα, διευθυντή του εργαστηρίου Wiener της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και την Ιω. Μουτάφη, υπεύθυνη της οστεοαρχαιολογικής μελέτης.
ΣΧΟΛΙΑ (13)

σσσ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΙΡΕΤΙΚΑ!!!! ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ

νηρέας

Οδύσσεια ...Νεκυία .

@

Είχες δεν είχες την είπες την μπούρδα σου

"φασιστας", η μετεξελιξη του "μαλακας"

ο νεο-νεοελληνικος τροπος προσφωνησης....σε αρθρο για αρχαιολογικη ανακαλυψη οι νεοεληνες αυτοαποκαλουνται φασιστες...θα το συνιθισουμε στο τελος...π.χ. το "παμε ρε μαλακα για κανα καφε", θα γινει σιγα σιγα -"παμε ρε φασιστα για κανα καφε"..."παμε ρε αντιφα"..-"τσακιστε τον φασισμο ναουμ ουγκ ουγκ"..υ.γ. οι "αντιφα" ειναι 2,5 φορες ποιο ουγκ απο αυτους που αποκαλουν "φα", αλλα τι ψαχνεις τωρα στη γελαδα του 2017...λεμε και καμια "φασιστεια" να περναει η ωρα

@

well said

νηρέας

Μνημειώδες μυκηναϊκός τάφος -- Πολιτισμός της Ελλάδος δεν είναι μόνο η Ακρόπολη. Μέχρι την εμφάνιση της( κλασικής ) τέχνης .Από την νεολιθική ,πρωτοχαλκή , μεσοχαλκή εποχή που παρουσιάζετε με διαύγεια και πληρότητα . Στην Μυκηναϊκή . Μινωική εποχή .Από της ελάσσονες τέχνες στην αχαϊκή περίοδο πόσα δεν οφείλει η τέχνη της μεταγενέστερης Ελλάδος .

Αρχαίος Ρομά

Συγγενής μου ήταν. Κατω τα χέρια από τα ντωρα

Π+Φ

Του ... Αλέξαντρου, θα είναι! Άντε ρε ΦΑΣΙΣΤΕΣ, τρέξτε!..

Gredis_ken

Του 14ου π.χ αιώνα; Αγράμματε φασιστα

geo

@16.03 . ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΜΕ ΕΥΚΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ''ΠΕΙΡΑΞΕΤΕ'' ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΕΤΕ Η'ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ !

@Π+Φ

Ζηλεύεις ρε "αντιφασίστα" (υποθέτω ότι είσαι από τα γραφόμενά σου...), το ΑΙΩΝΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και χλευάζεις ??? Αν δεν σου αρέσει ρε η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, μπορείς να μαζέψεις τα μπογαλάκια σου και να πας σε άλλη χώρα. Έχεις σκεφτεί επί παραδείγματι, να πας να μείνεις στην Αλβανία, στο Κόσσοβο, στη FYROM ή στη Τουρκία ??? Βέβαια θα μπορούσες να ζήσεις τον μύθο σου και σε άλλες χώρες όπου ενδεχομένως δεν υπάρχουν "φασίστες", για παράδειγμα στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία ή στο Σουδάν...

Διαπιστωση

Π+Φ: πως βγαζουν μεροκαματο οι μετακλητοι...

ΔΓ / ΔΑ

Του Αλεξαντρου οπως λέμε του Αλέξανδρου;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

scorpions_main01

Μια μεγάλη ροκ βραδιά που θα μείνει στην ιστορία! Δευτέρα 16 Ιουλίου - Καλλιμάρμαρο. Συμμετέχει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

2
Synenteuxi_typou_Andreas_Simopoulos

Το αφιέρωμα που διοργανώνεται από τις 5 έως τις 8 Ιουλίου, περιλαμβάνει διεθνές συμπόσιο, εργαστήριο σχετικό με τη μέθοδο του, φωτογραφική και ηχητική εγκατάσταση, καθώς και τις παραστάσεις των «Τρωάδων» του Ευριπίδη, σε δική του σκηνοθεσία