Συμβασιούχοι «απειλούν» το Φεστιβάλ Αθηνών: Ζητούν να διευθετηθούν οι αμοιβές τους

Συμβασιούχοι «απειλούν» το Φεστιβάλ Αθηνών: Ζητούν να διευθετηθούν οι αμοιβές τους

Εργάζονται νύχτα και υπερωρίες, ενώ ο ιδρυτικός νόμος του Φεστιβάλ προβλέπει λειτουργία μόνο 9-5 - Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις το περασμένο Σάββατο, λόγω της διαμαρτυρίας

Συμβασιούχοι «απειλούν» το Φεστιβάλ Αθηνών: Ζητούν να διευθετηθούν οι αμοιβές τους
Με νέα στάση εργασίας αύριο Τετάρτη προειδοποιεί το σωματείο των εργαζομένων του Φεστιβάλ Αθηνών, ζητώντας οριστική λύση στο θέμα των αμοιβών. 

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του σωματείου εργαζομένων στο φεστιβάλ με τη διοίκηση του οργανισμού και εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι μπορεί να έλαβαν τη δέσμευση πως προωθείται στη Βουλή τροπολογία που ρυθμίζει ζητήματα λειτουργίας του φορέα, αλλά το μέλλον των κινητοποιήσεών τους θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που πιθανόν να γίνει και σήμερα (σε νομοσχέδιο διαφορετικού υπουργείου), σύμφωνα με την «Καθημερινή». 

Με βάση τις σημερινές εξελίξεις οι εργαζόμενοι του φεστιβάλ θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε νέα στάση εργασίας αύριο, Τετάρτη 5 Ιουλίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά του φεστιβάλ σε περίπτωση που ακυρωθούν κι άλλες παραστάσεις, ενώ στον χορό των κινητοποιήσεων στον πολιτισμό θα μπουν την Πέμπτη 6 Ιουλίου και οι αρχαιοφύλακες με τρίωρη στάση εργασίας.

Κλείσιμο
Η κινητοποίηση του σωματείου ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο με το αιτιολογικό της μη πληρωμής υπερωριών και νυχτερινών αμοιβών από τον οργανισμό. Οπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, το φεστιβάλ φαίνεται εκ του ιδρυτικού του νόμου να λειτουργεί από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. σε αντίθεση με συγγενείς φορείς που έχουν, επίσης, βραδινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Με βάση τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου και του δημόσιου λογιστικού δεν μπορούν να δοθούν νυχτερινές αμοιβές και υπερωρίες σε δημόσιους φορείς που φαίνεται να έχουν 8ωρη και πενθήμερη λειτουργία, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών. Ετσι η λύση, όπως γνωρίζουν όλες οι πλευρές, θα μπορούσε να δοθεί μόνο μέσω νομοθετικής ρύθμισης που θα άλλαζε το καθεστώς λειτουργίας του οργανισμού σε 12ωρη λειτουργία, όπως γίνεται π.χ. με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ και την ΕΛΣ.

Το αίτημα μιας τέτοιας ρύθμισης είχε γίνει προς τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών και μάλιστα, όπως επισημαίνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του φεστιβάλ Πέτρος Σταυριανός, ζητήθηκε να έχει αναδρομική ισχύ (από τον Μάιο του 2017) και κάλυψη από τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης. Μάλιστα, η διοίκηση του φεστιβάλ είχε ζητήσει καταστάσεις υπερωριακής απασχόλησης για να εξετάσει τρόπους να πληρωθούν οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από την προωθούμενη ρύθμιση.

Παρά το συναινετικό κλίμα των τριών συναντήσεων που έγιναν μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών (23, 29, 30/6), το σωματείο προχώρησε σε στάση εργασίας το περασμένο Σάββατο. Η αμήχανη αντίδραση της διοίκησης ως προς την ενημέρωση του κοινού προκάλεσε μόνο την απογοήτευση όσων προσήλθαν εν μέσω καύσωνα και έφυγαν άπρακτοι, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν.

Στην προωθούμενη τροπολογία θα υπάρχει, σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων, πρόβλεψη και για την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μέχρι την προκήρυξη θέσεων εργασίας από το ΑΣΕΠ, μια διαδικασία που σχεδιάζεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης