LIVE

Κορωνοϊός

Τα Ιωάννινα τιμούν τη Σοφία Στάικου για το Μουσείο Αργυροτεχνίας

Κυρίως λόγω της επιτυχίας του Μουσείου Αργυροτεχνίας ο Δήμος Ιωαννιτών ευγνωμονεί την πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς - Κόσμημα που περιέχει κοσμήματα χαρακτήρισε το Μουσείο ο Κώστας Τασούλας - Υπογράφηκε Μνημόνιο για περαιτέρω ενίσχυση των σχεδίων του Δήμου από το ΠΙΟΠ

«Ιδιαίτερα χαρούμενη και πάρα πολύ συγκινημένη» δήλωσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, κυρία Σοφία Στάικου, για την τιμή που της περιποιήθηκε ο Δήμος Ιωαννιτών το απόγευμα της Τρίτης 28 Μαρτίου. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας ανακήρυξε την κυρία Στάικου επίτιμο πολίτη της πόλης και της απένειμε αργυρό μετάλλιο, εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης για την προσφορά της. Στο τέλος της εκδήλωσης που έγινε στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, η πρόεδρος του ΠΙΟΠ και ο δήμαρχος υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο προβλέπει κοινές δράσεις του τοπικού δήμου και του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς για την ενίσχυση των προσπαθειών ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης των Ιωαννίνων.


Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας απονέμει στην Σοφία Στάικου το αργυρό μετάλλιο της πόλης εις ένδειξιν αναγνώρισης της προσφοράς της

Στο πλαίσιο της ομιλίας της και χαιρετίζοντας την εξαιρετικά τιμητική χειρονομία του Δήμου Ιωαννιτών, η κυρία Στάικου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μοναδικό -και μάλιστα από πολλές απόψεις- Μουσείο Αργυροτεχνίας που ιδρύθηκε από το ΠΙΟΠ στο Κάστρο, στο παλιό, παραλίμνιο και περιτειχισμένο τμήμα των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, η Σοφία Στάικου τόνισε ότι «το θετικό πρόσημο του Μουσείου ήδη καταγράφεται: Από τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν και άρχισε να λειτουργεί, έως σήμερα, από το Μουσείο Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ έχουν περάσει περίπου 25.000 επισκέπτες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) η συνολική επίδραση του Μουσείου στην οικονομία των Ιωαννίνων φτάνει στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Και έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από τα εγκαίνιά του».


Το μετάλλιο της πόλης των Ιωαννίνων και πάπυρος που απονεμήθηκαν στην κα Σοφία Στάικου


Ζήτημα αριστείας
Ακολούθως η κυρία Στάικου παρουσίασε επιγραμματικά τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας -αλλά και της επιτυχίας- της σε ένα έργο που δεν μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε παρόμοιο. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο, στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, τίποτα που να μοιάζει με την ανάπτυξη ενός δικτύου εννέα θεματικών μουσείων σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΙΟΠ είπε ότι «πιστεύω στη δύναμη της συνεργασίας, στη σύνθεση των δυνάμεων, στην αριστεία, στη συναντίληψη, σε στόχους που είναι μακροπρόθεσμοι και χτίζουν παρακαταθήκες για το μέλλον. Στην πορεία μας για τη δημιουργία του δικτύου μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, είχαμε πάρα πολλές θετικές και χαρούμενες στιγμές. Βέβαια, συναντήσαμε και αρκετά εμπόδια. Χρειάστηκε να πείσουμε ότι αποδίδει αποτελέσματα η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, να πείσουμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι μια πολυτέλεια, αντιθέτως στηρίζει την ανάπτυξη. Στην προσπάθειά μας αυτή βρήκαμε εδώ, στα Ιωάννινα. πολύτιμους συμμάχους. Ανθρώπους με τα ίδια πιστεύω και με βαθύ σεβασμό στην παράδοση, τον πολιτισμό αλλά και στην αριστεία. Ανθρώπους που διεκδικούν ευκαιρίες για τον τόπο τους με ποιότητα, με μεθοδικότητα, με την ευγένεια που διαμορφώνουν οι πλούσιες ιστορικές καταβολές και η μεγάλη προσφορά των Ηπειρωτών στην πατρίδα μας».

Η Σοφία Στάικου τόνισε ότι για το ΠΙΟΠ «το Μουσείο Αργυροτεχνίας δεν είναι μόνο ένα λαμπρό κόσμημα στο δίκτυο των Μουσείων του. Είναι μοχλός για τον πολιτιστικό τουρισμό, για μια μοναδική διαδρομή πολιτισμού που προσφέρουν τα Ιωάννινα. Ένας τόπος που άργησε να εξελιχθεί τουριστικά, που όμως γι' αυτό το λόγο θα έχει μια πιο σωστή τουριστική ανάπτυξη. Αξίζει σε αυτό τον τόπο και σας αξίζει, σε όλους τους πολίτες των Ιωαννίνων».

Από την δική του πλευρά, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, κ. Θωμάς Μπέγκας εξήρε την προσωπικότητα και το έργο της Σοφίας Στάικου επισημαίνοντας ότι «αναζητώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ιστορικής περιόδου, διακρίνουμε σε κάθε εποχή ξεχωριστές προσωπικότητες που αφήνουν με τις δράσεις τους τη σφραγίδα τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Αποκτούν στις ημέρες μας ιδιαίτερη σημασία οι δημιουργικές πρωτοβουλίες των ανθρώπων εκείνων που παρεμβαίνουν με τη δράση τους σε ιστορικές περιόδους όπου η κοινωνία, λόγω των αντίξοων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, αναζητά ερεθίσματα για ανάπτυξη. Τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας προσωπικότητας στους καιρούς που διάγουμε συμπυκνώνονται στο πρόσωπο της προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, κυρίας Σοφίας Στάικου».


Το μήνυμα Τασούλα
Τον δικό του χαιρετισμό στην εκδήλωση για την αναγόρευση της κυρίας Στάικου ως δημότη Ιωαννιτών, απέστειλε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού δεν μπόρεσε να παραστεί στην τελετή, λόγω σοβαρών ανειλημμένων υποχρεώσεων στη Βουλή. Παρόλ' αυτά, ο κ. Τασούλας, ωσεί παρών, υπογράμμισε με το μήνυμά του ότι «ξεκινώντας τον Επιτάφιο, ο Περικλής περιγράφει το πώς αντιλαμβάνεται το σπάνιο χάρισμα της αναγνώρισης: 'Ανδρών αγαθών έργω γινομένων, έργω και δηλούσθαι τας τιμάς'. Δηλαδή, για ανθρώπους που διακρίθηκαν με τα έργα τους, θα αρκούσε να εκφραστούν και οι τιμές με έργα. Σήμερα ο δήμος Ιωαννιτών τιμά εμπράκτως, ανακηρύσσοντας δημότη της πόλεως την κυρία Σοφία Στάικου, πρόεδρο του ΠΙΟΠ και δημιουργό του Μουσείου Αργυροτεχνίας στο Κάστρο. Που ήδη ενσωματώθηκε πρωτοποριακά στα πολιτιστικά τοπόσημα της Ηπείρου.

Το Μουσείο αυτό είναι ένα κόσμημα που περικλείει κοσμήματα. Είναι χώρος ιστορίας, τέχνης, γνώσης αλλά και λόγος ανάπτυξης. Προσθέτει στον τόπο μας και προβάλλει τον τόπο μας, όπως ακριβώς κάνουν και τα υπόλοιπα περίφημα Μουσεία που έχει δημιουργήσει η κυρία Στάικου σε όλη την Ελλάδα
».


Το καλό Μνημόνιο
Στη δική του ομιλία ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας ανακοίνωσε ότι «με το Μνημόνιο συνεργασίας κατοχυρώνουμε τη βούληση για μια πολυδιάστατη συνεργασία, μεταξύ των δύο οργανισμών, δηλαδή του Δήμου Ιωαννιτών και Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς. Μια πρόθεση που είχε ήδη εκδηλωθεί από τη Σοφία Στάικου και το Ίδρυμα, όταν η Τράπεζα Πειραιώς, με πρόσφατη απόφασή της, ανέλαβε να υποστηρίξει τον Δήμο Ιωαννιτών στην εκπόνηση του συνόλου των μελετών που αφορούν στην ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου του ΚΕΠΑΒΙ (Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων) που σχεδιάζουμε, ώστε ο χώρος να μπορέσει να στεγάσει το νέο Δημαρχείο και τις υπηρεσίες του, μαζί με το ΚΕΠΑΒΙ, σε ένα ενιαίο κτίριο».


Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας και η κα Σοφία Στάικου υπογράφουν το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο και το ΠΙΟΠ

Στην αντιφώνησή της, η Σοφία Στάικου εξήγησε ότι «πρόκειται για ένα εξωστρεφές πλαίσιο δράσης που ήδη έχουμε συμφωνήσει. Ένα πλαίσιο δράσης που αξιοποιεί το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το ενσωματώνει στην πόλη, το εμπιστεύεται στους ανθρώπους της, αλλά και το χρησιμοποιεί για να προβάλλουμε στο εσωτερικό και το εξωτερικό, την Ελλάδα που μπορεί να παράγει και μπορεί να διακρίνεται. Στη συνεργασία αυτή βοηθάει η φιλόδοξη ματιά με την οποία κοιτάτε όλοι εσείς οι Ιωαννίτες την πόλη σας, το ολοκληρωμένο σας πρόγραμμα για τα Ιωάννινα της επόμενης δεκαετίας, η σημασία που δίνετε στον πολιτισμό ως δύναμη προόδου και κοινωνικής συνοχής. Σε αυτή σας την προσπάθεια θα είμαι δίπλα σας».

Και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς κατέληξε τονίζοντας ότι «αποδείξαμε πως όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε εμπόδια και να κερδίσουμε στοιχήματα. Αρκεί να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο και να υπηρετούμε με συνέπεια το όραμά μας για μια καλύτερη Ελλάδα. Και πρέπει να πω ότι η πόλη των Ιωαννίνων και οι άνθρωποί της, μου δίνουν την αισιοδοξία πως ίσως μπορούμε τελικά να τα καταφέρουμε. Και καταθέτω ότι πραγματικά, μόνο στα Γιάννενα αισθάνομαι αυτή την αισιοδοξία».


Το Μουσείο με τα αιωρούμενα εκθέματα
Στην τελετή αναγόρευσης της Σοφίας Στάικου σε επίτιμο δημότη Ιωαννίνων, εκτός από την ίδια ως τιμώμενο πρόσωπο, έμμεσος πρωταγωνιστής ήταν το Μουσείο Αργυροτεχνίας που λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πλέον, η επίσκεψη στην ούτως ή άλλως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πλούσια σε αξιοθέατα κάθε είδους (φυσικά, πολιτιστικά κ.λπ) πόλη των Ιωαννίνων, δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένη χωρίς ένα πέρασμα από το Μουσείο που δημιούργησε σε μια υπέροχη γωνία του Κάστρου το ΠΙΟΠ. Τόσο η αξιοποίηση ενός μνημείου που πριν από αιώνες χρησιμοποιείτο ως προμαχώνας, όσο και η ίδια η διάταξη των εκθεμάτων, η ιστορία που διηγείται και ο τρόπος που υποδέχεται τον επισκέπτη, καθιστούν το Μουσείο Αργυροτεχνίας πόλο έλξης αλλά και υπόδειγμα σύγχρονης μουσειακής προσέγγισης. Ο επισκέπτης μυείται σταδιακά στα μυστικά μιας παραδοσιακής τέχνης όπως η αργυροτεχνία, παρακολουθεί την εξέλιξή της με εποπτικά μέσα που εξηγούν και αναλύουν διεγείροντας το ενδιαφέρον χωρίς να διδάσκουν. Η εισαγωγή στην κατεργασία του ασημιού ολοκληρώνεται στον επάνω όροφο του Μουσείου όπου εκτίθενται με έναν ευφυή και πρωτοποριακό τρόπο σπουδαία δείγματα αργυροτεχνίας. Κοσμήματα, όπλα, είδη καθημερινής χρήσης αιωρούνται μέσα στις προθήκες, μοιάζουν να ίπτανται, ή να χορεύουν -παραμένοντας ακίνητα. Χάρη σε αυτή την εμπνευσμένη τοποθέτηση, τα πολύτιμα εκθέματα απαλλάσσονται, τρόπον τινά, από το υλικό τους βάρος, κάτι που συμβολικά παραπέμπει στην ανάταση, την απελευθέρωση και αν μη τι άλλο την αισιοδοξία που προσφέρει η επαφή με την τέχνη. 


Η εξωτερική όψη του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, ένα μνημείο το ίδιο που υποβλήθηκε σε προσεκτική και πολυδάπανη αποκατάσταση


Οι θησαυροί του Μουσείου μοιάζουν να ίπτανται μέσα στις προθήκες


Αργυροποίκιλτα όπλα εξαιρετικής τέχνης από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης


Εκπληκτικής λεπτομέρειας, παμπάλαιοι καθρέπτες χειρός, για τον γυναικείο καλλωπισμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης