Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «χαμένη» αρχαία πόλη στην Θεσσαλία

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «χαμένη» αρχαία πόλη στην Θεσσαλία

Τείχη, πύργοι και πύλες της αρχαίας πόλης διακρίνονται ολοκάθαρα - «Στο έδαφος της Ελλάδας υπάρχουν πολλά ακόμα να ανακαλυφθούν», λέει ο επικεφαλής της ανακάλυψης - Έλληνες, Σουηδοί και Βρετανοί επιστήμονες εργάζονται στον Βλοχό Καρδίτσας

Μια «χαμένη» ελληνική αρχαία πόλη ανακάλυψαν τυχαία αρχαιολόγοι των πανεπιστημίων του Γκέτεμποργκ και του Μπούρνμαουθ που βρίσκονταν στην Ελλάδα για ένα άλλο σχέδιο: Πρόκειται για μια αρχαία πόλη κοντά στο χωριό Βλοχός, στην Θεσσαλία.

Ήδη ήταν γνωστά κάποια αρχαία ερείπια, που βρισκόταν στην επιφάνεια της γης, όμως κανείς δεν είχε ποτέ προβεί σε επίσημη καταγραφή τους - πόσο μάλλον σε ανασκαφές στο σημείο. Κι όμως, οι αεροφωτογραφίες δείχνουν καθαρά τον ιστό της αρχαίας πόλης, που οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν πως άκμασε τον 4ο ή 3ο αιώνα π. Χ. 

Διακρίνονται ολοκάθαρα τα τείχη της πόλης, πύργοι και πύλες, ενώ και οι φωτογραφίες που δημοσιεύει ο βρετανικός Independent είναι χαρακτηριστικές.

Τα τείχη της αρχαίας πόλης, όπως φαίνονται από αερολήψη:


Κοντινή αεροφωτογραφία δείχνει πολύ καθαρά τα τείχη και τους πύργους της αρχαίας πόλης:Ο επικεφαλής της ομάδας Ρόμπιν Ρόνλαντ δήλωσε: «Μαζί με έναν συνάδελφό μου, περάσαμε από την τοποθεσία αυτή, ενώ ασχολούμασταν με ένα άλλο πρότζεκτ, όταν συνειδητοποιήσαμε πως εκεί υπήρχαν πολύ μεγάλες δυνατότητες. Το γιατί κανείς μέχρι τώρα δεν είχε ασχοληθεί με τον λόφο αυτό όπου εντοπίσαμε τα αρχαία, παραμένει μυστήριο». 

Η ομάδα μάλιστα πιστεύει ότι θα αποφύγει να προβεί σε ανασκαφές με τις παραδοσιακές μεθόδους, αλλά ελπίζει ότι με την χρήση ειδικού ραντάρ, ένα «ραντάρ διείσδυσης εδάφους», όπως λέγεται, θα μπορέσει να ανιχνεύσει πού βρίσκονται τα αρχαία κατάλοιπα και επομένως να μην διαταράξει το τοπίο. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε επί δύο εβδομάδες δουλειά στο πεδίο και οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να συγκεντρώσουν κεραμική και νομίσματα που χρονολογήθηκαν από τον 5ο αιώνα π.Χ.

Τμήμα κεραμικής που ανακαλύφθηκε στο σημείο:


Ο κ. Ρόνλαντ τοποθετεί την ακμή της πόλης περί τον 4ο-3ο αιώνα π.Χ. και θεωρεί πως εγκαταλήφθηκε πιθανότατα μετά την ρωμαϊκή εκστρατεία στην Ελλάδα. 

«Πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις αρχαίες πόλεις της ευρύτερης περιοχής και πολλοί ερευνητές έχουν υποθέσει κατά το παρελθόν πως η δυτική Θεσσαλία ήταν "στάσιμη" κατά την αρχαιότητα. Η εργασία μας επιβεβαιώνει πως στο έδαφος της Ελλάδας υπάρχουν πολλά ακόμα να ανακαλυφθούν», λέει.

Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Βλοχού (VLAP): Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ

Με μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του αρχαιολογικού ερευνητικού προγράμματος στον Βλοχό Θεσσαλίας (Vlochos Archaeological Project ή VLAP), και μεταδόθηκε νωρίτερα από το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι ερευνητές απαντούν στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που κάνουν λόγο για την εύρεση μιας άγνωστης αρχαίας πόλης στην περιοχή.

«Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα στον Βλοχό είναι γνωστά εδώ και 200 χρόνια», αναφέρουν στην ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι είναι πολύ χαρούμενοι για την προσοχή από τα διεθνή μέσα, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν παραπλανητικές πληροφορίες σε κάποιες από τις αναφορές.

«Είναι μόνο η κατάσταση της πόλης που μπορεί να επιβεβαιωθεί από το νέο πρόγραμμα. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές θεωρίες σχετικά με το τι αντιπροσωπεύουν τα αρχαία κατάλοιπα, όλες βασισμένες σε μη συστηματικές παρατηρήσεις. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του VLAP δείχνουν ότι τα κατάλοιπα στον Βλοχό ανήκουν όντως σε ένα αρκετά μεγάλο αστικό οικισμό. Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε ότι τα αρχαιολογικά κατάλοιπα στην περιοχή είναι γνωστά στην τοπική αρχαιολογική υπηρεσία και ότι η συνεργασία μας εστιάζεται στην ανακάλυψη άγνωστων πτυχών του χώρου», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το ερευνητικό πρόγραμμα VLAP είναι μια ελληνική, σουηδική και βρετανική συνεργασία. «Αντίθετα από ό,τι αναφέρεται από ορισμένους, το VLAP είναι μια συνεργασία μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Καρδίτσας και του Σουηδικού Ινστιτούτου της Αθήνας. Οι αρχαιολόγοι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, τα Πανεπιστήμια του Γκέτεμποργκ και του Μπούρνμαουθ δουλεύουν στον χώρο δίπλα-δίπλα με ίσες ευθύνες. Λυπούμαστε αν κάποιες από τις επικεφαλίδες των ΜΜΕ είναι λίγο υπερβολικές και ελπίζουμε το μικρό μας μπλογκ να διαλευκάνει καλύτερα το θέμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Βλοχός, όπου έχει εντοπιστεί η αστική περιοχή των κλασικών-ελληνιστικών χρόνων, ανήκει στον Δήμο Παλαμά. Η έρευνα, που ξεκίνησε το 2016, θα συνεχιστεί και το 2017, με την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η ιστοσελίδα του ερευνητικού προγράμματος VLAP είναι http://vlap.se/blog

ΣΧΟΛΙΑ (32)

kyriakos

Αλβανοί και Σκοπιανοί ήταν! Θα δείτε κι επιγραφές στ' Αλβανικά. Ειδικά εκείνη που αναφέρεται στο πανεπιστήμιο Μπερισα. Ήταν ξάδερφος του Φιλιππου. Μία οδός από τις κύριες έχει επιγραφή Μίροσλαβ και η άλλη Γιαροσλαβ. Και οι δύο ήταν μακρανηψια του Μεγάλου Αλεξανδρου.

kyriakos

Αλβανοί και Σκοπιανοί ήταν! Θα δείτε κι επιγραφές στ' Αλβανικά. Ειδικά εκείνη που αναφέρεται στο πανεπιστήμιο Μπερισα. Ήταν ξάδερφος του Φιλιππου. Μία οδός από τις κύριες έχει επιγραφή Μίροσλαβ και η άλλη Γιαροσλαβ. Και οι δύο ήταν μακρανηψια του Μεγάλου Αλεξανδρου.

@

Από που και ως που είναι ανακάλυψη; Mε μία απλή αναζήτηση στο google maps τα ερείπια είναι εμφανέστατα και οι ντόπιοι τα γνωρίζουν πολύ καλά. Λείπει η ανασκαφική έρευνα.

ΕΛΛΗΝΑΣ - ΣΟΥΗΔΙΑ

Οι Σουηδοί "αρχαιολόγοι" που είναι από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, ψάχνουν ευκαιρία να ακουστεί πάλι η χώρα τους. ΨΟΦΑΝΕ ΓΙΑ ΕΦΕ!!!!

ΕΛΛΗΝΑΣ - ΣΟΥΗΔΙΑ

Βρήκαν τους Σουηδούς να σκάβουν. Να ψάχνουν όμως τα σακίδια τους όταν φεύγουν από την περιοχή

Καναγιας

Χαχαχαχαχα. Τελικα εισαι μεγαλο ασυλο!

kyriakos

Γράψε φίλε μου, μπας και ξυπνήσουν οι ελληνοχαφτες-ελληνοστοκοι.

xan4625

Ο Αχιλλέας της Τροίας ήταν από τα Φάρσαλα !!!!

Αρχαίος Καρδιτσιωτης

Τι να μας πει η άμεση δημοκρατία ,η Πνύκα ,η Ηλιαία και ο Άρειος Πάγος. Οταν η Καρδίτσα διέδιδε πολιτισμό εσάς σας βοσκαγαν τα γίδια.

ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Όταν εμείς φτιάχναμε επταώροφο παλάτι στην Κνωσό εσείς ήσασταν πάνω στα δένδρα και τρώγατε μπανάνες. Για πες μου πόσων χρονών είναι η ιστορία σας να σου πω κι εγώ πόσων είναι η δική μας, και να δούμε ποιος θα ψαρώσει

Μπορνμουθ

Προφέρεται

Jony

Για να δούμε... Την πυραμίδα στην Αμφίπολη θα την βρουν οι Σουηδοί...?

Ανδρονικος

Οχι που λεγανε κατι εξυπνοι οτι η θεσσαλια ειναι μονο για βαμβακια. Οριστε τωρα, εκτος απο βαμβακια εξαγουμε και πολιτισμο. Για να σκασουν εκει στη Κατερινη

χα χα χα

Οχι μόνο πολιτισμό αλλά και πολλούς Καρδιτσιώτες στη Σουηδία

Ξενιτεμένος συγκινημένος Καρδιτσιώτης

Καρδίτσα ζαφειρόπετρα της γης το δαχτυλίδι. Καρδίτσα ρε - καθαροπαίδια.

@17:43

Αφού είναι ζαφειρόπετρα της γης το δαχτυλίδι όπως την περιγράφεις γιατί πήρατε των ομματιών σας και φύγατε οι περισσότεροι στο εξωτερικό;; Yπερβάλεις ολίγον!!! Πάντως η συγχωριανή σας η Παπαρίζου με τα μίνι έχει βγάλει τους Καρδιτσιώτες ασπροπρόσωπους στη Σουηδία. Όλοι έχουν δει το βρακί της..και όχι μόνο

palamiotis

υπαρχει κι μια ιστορια που λεγανε οι προπαπουδες για μια γουρουνα με 9 μικρα γουρουνακια σε πραγματικο μεγεθος απο ατοφιο χρυσαφη που ειναι μεσα στο βουνο. Το βουνο ειναι ολο κουφιο και μεσα του υπαρχει αρχαια πολη η εισοδος της πολης ειναι στη κορυφη του βουνου (2χ3μετρα εχω παει εγω) αλλα την εχουν μπλοκαρει με γιγαντιες πετρες το 1956-57για να μην πεσουν μεσα τα πιτσιρικια που επαιζαν. οι πιτσιρικαδες τις εποχης πετουσαν κοτες μεσα στη ν εισοδο και αυτες εβγαιναν απο διαφορες τρυπες στους προποδες του βουνου

ΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ"

www.di.se/nyheter/svenskar-upptackte-okand-antik-stad-i-grekland/

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ocean_eight

Το Μουντιάλ συνεχίζεται. Η κινηματογραφική επέλαση γυναικών συνεχίζεται κι αυτή. Τ' αγόρια μπροστά από τις οθόνες με πίτσες και μπιρόνια. Τα κορίτσια στη «συμμορία των 8» και την Ελένη Μενεγάκη του Πάμπλο Εσκομπάρ στο «Loving Pablo»!

20-6-2018-MOUSEIO_FLORAKI

Πρόκειται για το ανακατασκευασμένο σπίτι του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη που αποτελείται από ένα διώροφο πέτρινο κτίσμα με πέτρινη περίφραξη και με τα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών κατοικιών της περιοχής των Αγράφων