LIVE

Κορωνοϊός

Οι εκδηλώσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το Σεπτέμβριο

Οι εκδηλώσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το Σεπτέμβριο

Λίγο πριν την έναρξη της νέας καλλιτεχνικής περιόδου, η Λυρική Σκηνή προτείνει παραστάσεις μέσα στο μήνα, οι περισσότερες μάλιστα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Μια σειρά εκδηλώσεων μέσα στο Σεπτέμβριο προγραμματίζει η Εθνική Λυρική Σκηνή, λίγο πριν την έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-17. Από τη νέα σύμπραξη με το Φεστιβάλ Animasyros, με την παρουσίαση της animated opera βασισμένης στο «Παιδί και τα Μάγια» του Μωρίς Ραβέλ, έως τη μεγάλη συναυλία στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και από τη συναυλία με θέμα «Βία, ανεκτικότητα και έλεος στην όπερα», έως το μεγάλο Γκαλά Όπερας με τη Μυρτώ Παπαθανασίου για την ενίσχυση των σκοπών της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας», η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει την πολιτική της εξωστρέφειας, παράλληλα με το βασικό καλλιτεχνικό πρόγραμμά της.

 

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου:

 

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 

Θέατρο Απόλλων. Ερμούπολη, Σύρος. Μωρίς Ραβέλ, «Το παιδί και τα μάγια» (απόσπασμα). Ώρα έναρξης 20:00. Σύμπραξη παράστασης όπερας και ταινίας animation. Συμπαραγωγή ΕΛΣ-Φεστιβάλ Animasyros. Είσοδος ελεύθερη. 
Πριν έναν χρόνο, στην πρώτη τους συνεργασία, το Φεστιβάλ Animasyros και η Εθνική Λυρική Σκηνή «πάντρεψαν» με μεγάλη επιτυχία δύο μορφές τέχνης που σε πρώτο άκουσμα μοιάζουν αταίριαστες- το λυρικό θέατρο και το animation- παρουσιάζοντας μία διαφορετική «ανάγνωση» αποσπασμάτων της οπερέτας του Γιόχαν Στράους «Η Νυχτερίδα». Φέτος, αυτό το εγχείρημα διευρύνεται μέσα από μία προγραμματική, πλέον, συνεργασία, η οποία φιλοδοξεί να καταλήξει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου animated opera, που θα παρουσιαστεί προσεχώς στην πλήρη μορφή του, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το πρώτο δείγμα της νέας work in progress σύμπραξης των δύο φορέων βασίζεται σε αποσπάσματα της όπερας του Μωρίς Ραβέλ «Το παιδί και τα μάγια», ένα έργο που τοποθετεί επί σκηνής μορφές της παιδικής φαντασίας, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα του Animasyros 9.0. Συντελεστές Animation: Ειρήνη Βιανέλλη. Σκηνοθεσία: Αγγέλα Σαρόγλου. Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας. Πιάνο: Σοφία Ταμβακοπούλου. Ερμηνεύουν οι μονωδοί (κατά σειρά εμφάνισης) Το παιδί: Θεοδώρα Μπάκα / Μητέρα, Κινέζικο φλιτζανάκι, Νούμερα: Ελένη Βουδουράκη / Τσαγερό, Γέρος: Νίκος Στεφάνου / Φωτιά: Βασιλική Καραγιάννη.

 

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος-Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Συναυλία Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ώρα έναρξης 20:00. Με την ορχήστρα, τη χορωδία, την παιδική χορωδία της ΕΛΣ. Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης. Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Μάτα Κατσούλη. Είσοδος ελεύθερη.
Λίγους μήνες πριν την επίσημη λειτουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις νέες εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η ορχήστρα, η χορωδία, η παιδική χορωδία και διακεκριμένοι σολίστες και τραγουδιστές της ΕΛΣ ανοίγουν την καλλιτεχνική περίοδο 2016-17 με μία μουσική γιορτή, ανοιχτή σε όλους. Στην πρώτη μεγάλη ανοιχτή συναυλία της στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με αποσπάσματα από αριστουργηματικές όπερες του ιταλικού και του γερμανικού ρεπερτορίου και μουσική για μπαλέτο.

Κάτω από τον αττικό ουρανό, στο υπέροχο ξέφωτο, η ΕΛΣ θα κάνει μία περιδιάβαση σε εμβληματικά έργα όπερας και μπαλέτου, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από τον Μαγικό Αυλό του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, από την Μποέμ και τη Μαντάμ Μπαττερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι, από τον Ριγολέττο και την Τραβιάτα του Τζουζέπε Βέρντι, από τον Λόενγκριν του Ρίχαρντ Βάγκνερ και από τον Καρυοθραύστη του Πιοτρ Ίλιτς Τσαΐκόφσκι. Σολίστ: Ελένη Βουδουράκη, Αντωνία Καλογήρου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη, Τσέλια Κοστέα, Άκης Λαλούσης, Πέτρος Μαγουλάς, Δημήτρης Πλατανιάς, Διονύσης Σούρμπης, Γιάννης Χριστόπουλος. Ερμηνεύουν η Ειρήνη Αθανασίου, ο Χρήστος Αμβράζης, ο Φίλιππος Δελλατόλας και ο Θανάσης Ευαγγέλου.

 

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

Φουαγιέ Θεάτρου Ολύμπια. Συναυλία «Βία, ανεκτικότητα και έλεος στην όπερα». Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 και στις 13:00. Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τα ταμεία του Θεάτρου Ολύμπια, μία ώρα πριν την έναρξη των συναυλιών.
Με δύο ιδιαίτερες συναυλίες στο φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια, η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στη σπονδυλωτή δράση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού γύρω από τη θεματική «Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα», στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι συναυλίες με τίτλο «Βία, ανεκτικότητα και έλεος στην όπερα» θα πραγματοποιηθούν το πρωινό της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου, στις 11:00 και στις 13:00 στο φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια.

Οι μονωδοί της ΕΛΣ Σοφία Κυανίδου (υψίφωνος), Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος) και Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος), θα ερμηνεύσουν γνωστά αποσπάσματα από ιταλικές, γαλλικές και γερμανικές όπερες, στις οποίες αναδεικνύεται η συγκεκριμένη θεματολογία. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται, επίσης, ο Μάρκος Μπότσαρης του ζακυνθινού συνθέτη Παύλου Καρρέρ, έξοχο δείγμα της επτανησιακής σχολής, εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση.

 

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Θέατρο Ολύμπια. Γκαλά Όπερας για την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας». Σολίστ Μυρτώ Παπαθανασίου. Πιάνο Χρίστος Παπαγεωργίου. Τιμές εισιτηρίων 20, 25, 30, 40, 70 ευρώ, φοιτητικό, παιδικό, περιορισμένης ορατότητας 15 ευρώ. Προπώληση από τις 14 Σεπτεμβρίου στα ταμεία του Θεάτρου Ολύμπια και στο www.nationalopera.gr. Τα έσοδα από τη συναυλία θα δοθούν στην Εταιρεία για το κτίριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας», για τους σκοπούς της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας».

Με ένα μεγάλο γκαλά όπερας με τη σπουδαία Ελληνίδα υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, συνεισφέροντας, με τα έσοδα από τα εισιτήρια, στη δημιουργία της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας», η οποία θα δημιουργηθεί στο διαμέρισμα που έζησε η μεγάλη λυρική τραγουδίστρια στα νεανικά χρόνια της, στην οδό Πατησίων 61, στην Αθήνα. Η Μαρία Κάλλας πραγματοποίησε τα πρώτα επαγγελματικά βήματά της στην Εθνική Λυρική Σκηνή, προτού ακολουθήσει μία αποθεωτική καριέρα στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα του κόσμου. H ΕΛΣ τιμά τη μνήμη της με ένα Γκαλά Όπερας με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η οποία θα τραγουδήσει αφιλοκερδώς για την Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας», για τους σκοπούς της οποίας θα δοθούν τα έσοδα από τα εισιτήρια. Το γκαλά πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία για το Κτίριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας».Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης