Βίντεο: Αυτός είναι ο τάφος του Αριστοτέλη

Βίντεο: Αυτός είναι ο τάφος του Αριστοτέλη

Η  εύρεση του πιο σπουδαίου μνημείου από την εικοσαετή ανασκαφική έρευνα στα Αρχαία Στάγειρα ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη

Το πιο σπουδαίο εύρημα από την εικοσαετή ανασκαφική έρευνα στα αρχαία Στάγειρα ανακοινώθηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, σε εκατοντάδες κορυφαίους αριστοτελιστές της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας: Ο τάφος του Αριστοτέλη, που διασώζεται εδώ και 2.400 χρόνια στη γενέτειρα του, καθώς και το ηρώο που είχε δημιουργηθεί προς τιμήν του από τους συμπολίτες του.

Την ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη στα Στάγειρα Χαλκιδικής ανακοίνωσε ο ανασκαφέας, μελετητής των Αρχαίων Σταγείρων, αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης, σύμφωνα με τον οποίο τα ευρήματα από την ανασκαφή του 1996 στην περιοχή οδηγούν στο συμπέρασμα πως το ταφικό μνημείο που βρέθηκε δεν μπορεί παρά να ανήκει στον Αριστοτέλη.Πρόκειται για ένα ταφικό ηρώο, όπου οι Σταγειρίτες μετέφεραν και εναπόθεσαν την τέφρα του φιλοσόφου αμέσως μετά τον θάνατό του στη Χαλκίδα, τον τίμησαν ως ήρωα, σωτήρα, νομοθέτη και δεύτερο «οικιστή» της πόλης τους, εφόσον με δική του μεσολάβηση στον Φίλιππο επανιδρύθηκαν (340 π.Χ) τα Στάγειρα, που είχαν καταστραφεί από τον ίδιο Μακεδόνα βασιλιά το 349 π.Χ.

Το ταφικό οικοδόμημα εντοπίστηκε ανάμεσα στη στοά του 5ου αιώνα και στον αρχαϊκό ναό του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς Σώτειρας (6ος αιώνας π.Χ.), μεταξύ της αρχαϊκής και της κλασικής πόλης, στη χερσόνησο «Λιοτόπι». Η αψιδωτή του κάτοψη (10 περίπου μέτρα), το σχήμα του, η ύπαρξη ορθογώνιου μαρμαροθετημένου δαπέδου με κενή επιφάνεια-βωμό (1,30×1,70 μ.) είχαν προβληματίσει πολύ τον αρχαιολόγο ερευνητή, καθώς περιβάλλει επακριβώς έναν τετράγωνο βυζαντινό πύργο.«Δεν έχουμε αποδείξεις αλλά ισχυρότατες ενδείξεις -φθάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα. Η θέση στην οποία κτίστηκε το πεταλωτό οικοδόμημα, μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά (κατά παρέκκλιση των νενομισμένων), με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εποχή της κατασκευής του στην αρχή-αρχή ακόμη της ελληνιστικής περιόδου. Το ασύμβατο για άλλες χρήσεις σχήμα του. Ο δημόσιος χαρακτήρας του και η μεγάλη βιασύνη που διακρίνεται στην κατασκευή του, με ποιοτικό, άλλα ετερόκλητο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση», σημείωσε ο ανασκαφέας, μελετητής των αρχαίων Σταγείρων, αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης στην πρώτη επιστημονική ανακοίνωση που έκανε σήμερα στο συνέδριο «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια». Σύμφωνα με τον κ. Σισμανίδη στην πλαγιά του βορειότερου άκρου των Σταγείρων, κοντά στη Στοά της Αρχαίας Αγοράς αποκαλύφθηκε πολύπλοκο σύμπλεγμα διαφορετικών μεταξύ τους κτισμάτων που χρονολογούνται από την αρχαϊκή μέχρι και τη βυζαντινή περίοδο ως και τα νεώτερα χρόνια. 

Δυόμιση μέτρα δυτικά της πύλης του αρχαϊκού τείχους, αποκαλύφθηκε ένας μεγάλος τετράγωνος πύργος των βυζαντινών χρόνων τον οποίο περιβάλλει ένα  εντυπωσιακό αψιδωτό οικοδόμημα, που δίνει αρχικά την εντύπωση πυργοειδούς κατασκευής της αρχαϊκής οχύρωσης. Ωστόσο όπως παρατηρεί κ. Σισμανίδης «προσεκτικότερη παρατήρηση και πολλά κινητά ευρήματα απ΄ αυτό, πείθουν ότι χρονολογείται στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους».

Οι τοίχοι του κτίσματος αυτού σώζονται σε μέγιστο ύψος 1,80, και έχουν το μικρό σχετικά πάχος των 1,10 μ., «το οποίο είναι βεβαίως απαγορευτικό, για να ερμηνευτεί αυτό ως πύργος της αρχαϊκής οχύρωσης» ενώ «σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι ότι χτίστηκε με πολύ καλό οικοδομικό υλικό, το οποίο είναι προφανές ότι βρίσκεται εδώ σε δεύτερη χρήση και προέρχεται από παλαιότερα δημόσια κτίσματα. Έτσι, ενώ οι τοίχοι του είναι χτισμένοι, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, ακανόνιστα, χρησιμοποιούν όμως σε μεγάλο βαθμό εξαιρετικής ποιότητας και επεξεργασίας γωνιόλιθους μαρμάρου, ασβεστολίθους και γρανίτη, ενώ παράλληλα διαπιστώνεται και ιδιαίτερη σπουδή στην κατασκευή τους, αφού η ποιότητα δεν είναι όμοια ούτε ως προς το υλικό που χρησιμοποιήθηκε κατά τόπους, ούτε ως προς τον τρόπο δόμησης». Σειρά δομικών χαρακτηριστικών του κτιρίου και άλλες ανασκαφικές ενδείξεις «οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η ανέγερση του οικοδομήματος έγινε, για κάποιον λόγο, ιδιαίτερα εσπευσμένα». 

Κινητά ευρήματα, κεραμική, περισσότερα από πενήντα νομίσματα χρονολογούν τάφο και βωμό στους χρόνους περίπου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γραμματειακές πηγές δίνουν τη ζητούμενη απάντηση για τον «ένοικο», με κυριότερες το χειρόγραφο αρ. 257 της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης και μία αραβική βιογραφία του Αριστοτέλη. Σύμφωνα με αυτές, μετά τον θάνατό του στη Χαλκίδα (322 π.Χ), οι Σταγειρίτες μετέφεραν την τέφρα του με χάλκινη υδρία, την έθαψαν σε μεγάλο υπέργειο τάφο μέσα στην πόλη τους, δίπλα στον οποίο έστησαν και βωμό, σε έναν τόπο που τον ονόμασαν «Αριστοτέλειον» και στον οποίο συνεδρίαζε στο εξής η Βουλή. Προς τιμήν του καθιέρωσαν μεγάλες ετήσιες γιορτές και αγώνες, τα «Αριστοτέλεια».

ΣΧΟΛΙΑ (59)

konstantinos

Λοιπόν στο Έργο Αθηναίων Πολιτεία του Αριστοτέλη ο Συγγραφέας που το έχει εκδόσει το εν λόγω βιβλίο Ανδρέας Παναγόπουλος Καθηγήτης με Διδακτορικά σε Ιστορία-Φιλοσοφική κτλ. στην σελίδα 17 αναφέρει ότι ο Αριστοτέλης Πέθανε το 322π.χ στην Χαλκίδα ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΜΕΤΑΦΕΡΑΝΕ οι Σταγειρίτες την Στάχτη του για να τον Τιμήσουν στην ιδιαίτερη Πατρίδα του Αναρωτιέμαι ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ;; άραγε ΔΕΝ είχαν τέτοια ενημέρωση-πληροφορίες-γνώση;; ή Μήπως μας Κοροϊδεύουν Ψιλό-Γαζί ΟΛΟΙ και μας στερούν Πληροφορίες που εμείς ΔΕΝ πρέπει να Μάθουμε ΠΟΤΕ...Αλήθεια ο Αριστοτέλης πέθανε απο Φυσικά Αίτια ή Όχι;; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ αναφέρουν τα Αίτια του θανάτου του;; ο Αρχαιολόγος που κάνει την Ανασκαφή τι λέει για όλα αυτά;; Για ποιό λόγο άραγε επιλέξανε να μας Κοινοποιήσουν την Τρέχουσα Περίοδο κάτι που είναι γνωστό εδώ και κάποιες δεκαετίες στην Κοινότητα των Αρχαιολόγων και κατ' επέκταση στο Υπουργείο Πολιτισμού;; Μήπως έχουμε μια Δεύτερη Αμφίπολη ώστε να μας αποπροσανατολίσουν απο κάτι Άλλο;; Να διευκρινίσω ότι ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ήταν μια Ιδιαίτερη Προσωπικότητα με Ανώτερο Πνευματικό-Πολιτισμικό Υπόβαθρο,Όλες οι Σημερινές Γνωστές Ανθρωπιστικές ή Μη Επιστήμες (Θεολογία-Φιλοσοφία-Βιολογία-Κατηγοριοποιήσε τα είδη όλων των Ζώων που Γνωρίζουμε σήμερα-Ψυχολογία στο έργο Περί Ψυχής,για το θέατρο/Τραγωδία στο Περι Ποιητικής και ένα σωρό άλλα) έδωσε τις προϋποθέσεις λοιπόν για την δημιουργία Νέων Επιστημών μαζί με την Ορολογία,Όρους που εισήγαγε οι οποίοι στις περισσότερες των Περιπτώσεων Παραπέμπουν σε μια Ιδιοφυία.Απλά αναρωτιέμαι το αυτονόητο για ποιό λόγο επέλεξαν ΤΩΡΑ να το Γνωστοποιήσουν στην Κοινή Γνώμη.

Χρήστος Κ.

Ο Αριστοτέλης πέθανε στην Εύβοια και συγκεκριμένα στη Χαλκίδα σε ένα φτωχικό σπίτι που είχε εκεί η μητέρα του. Πότε και πώς τον μετέφεραν σ αυτόν τον τάφο; Όλα είναι σχετικά με αυτόν τον τάφο και εικασίες που στερούνται σοβαρότητας.

Λαχανας

Ρε παιδια ο Αριστοτελης ο μαναβης που ειναι και θειος του κουμπαρου μου ζει και βασιλευει στις λαικες. Για συνελθετε λιγο, τι πραματα εινια αυτα.

Chris

Ο Αριστοτέλης ζει μέσα από την κληρονομιά του. Ο τάφος έχει οστά, αλλά τα βιβλία του, και η επιρροή του στην ανθρωπότητα υπάρχει ακόμα, ζώσα. Το ίδιο και για τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη. Που πλέον αποτελούν κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον Μ.Αλέξανδρο. Ο Αλέξανδρος, είναι ο πρώτος Έλληνας βασιλιάς. Είναι η κοινή μας καταγωγή. Έχει άλλον συμβολισμό για εμάς. Και ο τάφος του θα είναι σημείο αναφοράς για τον ελληνισμό. Για αυτό και έχει περισσότερη αξία ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου. Για αυτό και μας έκανε να παθιαστούμε. Για αυτό, και φάνηκαν από τότε, οι ανθέλληνες προδότες, τα φιλοσκοπιανά σκουπίδια που παρακαλούσαν να είναι μέσα τα λέπια της γοργόνας.

serlock halls

Ήδη θα έπρεπε να κλείνουν γκρούπ απο όλο τον κόσμο για επίσκεψη στην Αμφίπολη με εισητήριο άνω των 100 με παρουσίαση της ιστορίας και μέχρι πώληση σουβενίρ κάθε είδους όπως γίνετε στις σοβαρές χώρες (Ιταλία, Αγγλία) Για το μνημείο του Αριστοτέλη μην πω καλύτερα τίποτε άλλο. Φανταστείτε ένα ανοιχτό συνέδριο 30 ημερών φιλοσόφων απο όλο τον κόσμο στο σημείο με παγκόσμια κάλυψη. Και όλη αυτή πορεία υπέρ της Ελλάδος με προυπόθεση και μιας σοβαρής κυβέρνησης βέβαια. Φανταστείτε τι θα γινόταν. Η Νταρίλη είπε χθές στον Αρναούτογλου ότι όταν εφευγε για να έρθει Ελλάδα της λέγανε στην Αμερική που πας είναι επικίνδυνα στην Ελλάδα με τόσους πρόσφυγες που έχουν και βιάζουν κα. Τουριστική εκστρατεία όχι για Ιούνιο-Σεπτέμβριο αλλά από Σεπτέμβριο έως το άλλο Πάσχα. Αλλά φέεεετα ο Αλέκσης, φέεετα Ο Γιάνννης, φέεεετα και οι κλαρινογαμπροί που χορεύουν τον ζουρνά. Αίσχος

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΗΚΕΣ ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΣΥΓΧΥΣΕΩΣ ΣΤΟ ΤΡΙΚΥΜΙΩΔΕΣ ΚΑΙ ΣΑΣΤΙΣΜΕΝΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ, ΞΥΠΝΗΣΕΣ ΚΑΤΑΤΡΟΜΑΓΜΕΝΟΣ Ή ΣΥΝΕΧΙΣΕΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΟΥ; ΩΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ.....

Έφη

Και γιατί αυτό δεν είναι πρώτη είδηση?

@Έφη

Πές τα! Ασχολούμαστε με κάτι σκουπίδια τύπου Κυρίτση και όχι με μια σημαντικότατη αρχαιολογική ανακάλυψη...

Λυριτζής - αριστερός.

Ο Λυριτζής είναι αριστερός και θέλει αποδείξεις. Γνωρίζει ο Λυριτζής, είναι αριστερός. Συμπέρασμα: μην λέτε τέτοια στους πρωινάδες, θα πάθουν τίποτα. Οι πρωινάδες θέλουν καθαρίστριες με κόκκινα γάντια Αλέξη, ταξικό πόλεμο, Αφγανούς, Πακιστανούς, Κυριτση, και Μπαλτά.

και όμως

ακόμη και σήμερα το χώμα που είναι θαμένος ο μεγάλος Μακεδόνας φιλόσοφος βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή. αχ σκλάβα πατρίδα μου Μακεδονία πότε θα λεφτερωθείς από τους βάρβαρους.....

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

''ΒΡΗΚΑΜΕ'' ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ''ΒΡΗΚΑΜΕ'' ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ΤΩΡΑ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ''ΒΡΟΥΜΕ'' ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ, ΝΑ ''ΔΕΣΕΙ'' ΤΟ ΓΛΥΚΟ... (ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΞΑΡΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.... ΤΟΤΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΞΑΡΞΗ ''ΕΥΡΕΣΕΩΣ'' ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΤΑΦΙΚΩΝ ΚΤΕΡΙΣΜΑΤΩΝ...)...

ΧΥΖ

Ρε συ Κώστα, από τα πόστς σου φαίνεσαι σοβαρός άνθρωπος, μην μειώνεις μια τέτοια αρχαιολογική ανακάλυψη... Η γκρίνια μπορεί να περιμένει για μια μέρα...

ΔΡΑΜΑ: ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΜΑ...

ΔΡΑΜΑ: ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΜΑ...

kyriakos

Η Ελληνική γη/θάλασσα μας δίνει τα πάντα. Φαι, κρασί, ομορφιά και δόξα. Δόξα ατελείωτη, αστείρευτη, μοναδική. Πάνω της αφοδευουν οι σημερινοί ανάξιοι. Η Ελλάδα είναι το πιο πολύτιμο πράγμα του πλανήτη, σκεπασμένο με σκατά.

Μ

Είσαι λίγο υπερβολικός , αλλά το έθεσες παρά πολυ ωραία!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsiolis_main01

Σε ηλικία 82 ετών – Ποιος ήταν ο σκηνοθέτης που αγάπησε τις γυναίκες και άφησε τη σφραγίδα του στο νέο ελληνικό σινεμά - ΥΠΠΟΑ: Η απώλειά του είναι για τον ελληνικό κινηματογράφο «Μια Τόσο Μακρινή Απουσία»

8
couples-massage-at-your

Το spa Ciel της Μυκόνου ήταν η μοναδική ελληνική εταιρεία που απέσπασε δύο από τα σημαντικότερα βραβεία του θεσμού για τις μοναδικές υπηρεσίες ευεξίας που προσφέρει στους πελατες της