LIVE

Κορωνοϊός

Το «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» παρουσιάστηκε στο Μουσείο Ακρόπολης

Το «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» παρουσιάστηκε στο Μουσείο Ακρόπολης

Η πρώτη οργανωμένη ψηφιακή καταγραφή δημοσίων ακινήτων, μνημείων και αρχιαολογικών χώρων, παρουσιάστηκε σήμερα σε ημερίδα στο Μουσείο της Ακρόπολης

Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» η υλοποίηση του οποίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όπως έγινε γνωστό σήμερα στην ημερίδα που παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και η διαδικτυακή πύλη «Γαία», δύο εργαλεία που θα εξυπηρετήσουν με καθοριστικό τρόπο τόσο το έργο των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού όσο και τους πολίτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται οτιδήποτε αφορά τη θέση και το καθεστώς προστασίας μνημείων, αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων μιας περιοχής, αλλά και την κατάσταση των περιουσιών τους όταν, για παράδειγμα, βρίσκονται σε κατάσταση απαλλοτρίωσης.

Το έργο αποτελεί την πρώτη οργανωμένη, ενιαία, συστηματική και διαρκώς επικαιροποιούμενη ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση των Δημοσίων Ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (τέως Υπουργείο Πολιτισμού), καθώς και των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, χαρτογραφώντας το καθεστώς προστασίας τους που διέπει το σύνολο της επικράτειας.

Τα δύο αυτά εργαλεία, όπως παρουσιάστηκαν εκτενώς από τον εκπρόσωπο της ένωσης εταιρειών με την επωνυμία «IKNOWHOW- VELTI- TELENAVIS» Μιχάλη Ζερβό, η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, θα έχουν διαφορετική χρήση το καθένα. Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα θα είναι προσβάσιμο μόνο από τους υπαλλήλους του ΥΠΠΟ, οι οποίοι θα εμπλουτίζουν διαρκώς, μέσα από ένα εύχρηστο και πλήρως ταξινομημένο πληροφοριακό εργαλείο, όλα τα δεδομένα (γεωγραφικά, χωρικά, περιγραφικά) τουλάχιστον 30.000 αρχαιολογικών χώρων και θέσεων, προστατευόμενων μνημείων, καθώς και δημόσιων ακινήτων.

Η διαδικτυακή πύλη «Γαία» θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν με γεωγραφικά ή περισσότερα κριτήρια να πληροφορούνται για την ακίνητη περιουσία που διαχειρίζεται το ΥΠΟΠΑΙΘ, τις περιοχές προστασίας πολιτιστικού περιβάλλοντος (αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, Ζώνες Προστασίας Α΄ και Β΄, Περιφερειακές Ζώνες Προστασίας Μνημείων και Χώρων, Περιβάλλοντες Χώρους Ακινήτων Μνημείων), καθώς και για τα ακίνητα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων. Ιδιαίτερη σημασία για την ενημέρωση των πολιτών θα έχει η αναζήτηση, μέσω της πύλης, της θέσης ιδιοκτησιών (για παράδειγμα αν γειτνιάζουν με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία), ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα εγγραφής για προσωποποιημένη πληροφόρηση κυρίως σε περιπτώσεις απαλλοτριώσεων.

«Η δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Κτηματολογίου έχει αποτελέσει εδώ και χρόνια μια από τις βασικές προτεραιότητες του ΥΠΟΠΑΙΘ με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας και συστηματικής ψηφιακής καταγραφής τόσο των ακινήτων που διαχειρίζεται το υπουργείο όσο κυρίως των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, αποσκοπώντας από τη μια στην προστασία τους και από την άλλη στην ενθάρρυνση του υγιούς "επιχειρείν"» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής ΥΠΠΟ Ν. Ξυδάκης στον χαιρετισμό του, όπως διαβάστηκε από την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δρ. Έλενα Κόρκα.

«Το έργο συνιστά θεμελιώδη προϋπόθεση για την εκπλήρωση του πολυσχιδούς έργου προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της ανάγκης παρακολούθησης των διαδικασιών απαλλοτρίωσης, αλλά και της καταγραφής και της τεκμηρίωσης του συνόλου της ακίνητης περιουσίας που κατέχει ή διαχειρίζεται το υπουργείο» ανέφερε από τη μεριά της η κ. Κόρκα για το έργο, που διαμορφώθηκε κατά την περίοδο 2009-2011 με πρωτοβουλία της τέως Διεύθυνσης Απαλλοτριώσεων και Ακίνητης Περιουσίας υπό τον τότε προϊστάμενό της, αείμνηστο Αντώνη Γιουρούση, και εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» στις αρχές του 2011.

«Με την ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται ότι θα έχουν αποτυπωθεί με συστηματικό, επιστημονικό και ολοκληρωμένο τρόπο αναλυτικά, γεωχωρικά και περιγραφικά δεδομένα για πάνω από 7.500 δημόσια ακίνητα και πάνω από 25.000 κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία με τις ζώνες και τα όρια προστασίας τους σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης γεωγραφικής πληροφορίας» συμπλήρωσε η ίδια.

Το έργο «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» εντάχθηκε ως οριζόντια πράξη στα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ψηφιακή Σύγκλιση», «Μακεδονία - Θράκη», «Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου», «Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα - Ήπειρος», «Αττική». Η Πράξη, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 7 εκατ. ευρώ, υλοποιείται σε τρία υποέργα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης