LIVE

Κορωνοϊός

Συνέδριο διοργανώνει η Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς»

Συνέδριο διοργανώνει η Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς»

«Η αρχαιολογία στην Ελλάδα του σήμερα: μνημεία και άνθρωποι σε κρίση» είναι το θέμα του συνεδρίου που πραγματοποιείται (19 και 20  Μαρτίου) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

«Η αρχαιολογία στην Ελλάδα του σήμερα: μνημεία και άνθρωποι σε κρίση», είναι το θέμα του διήμερου επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει η Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς», αύριο Πέμπτη 19 και μεθαύριο Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

      «Η αρχαιολογία στην Ελλάδα του σήμερα, δεν είναι άλλη από την αρχαιολογία στην Ελλάδα της κρίσης, με τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε και οι οποίες επιμερίζονται κατ' αναλογία τόσο στα μνημεία και στην πολιτιστική κληρονομιά όσο και σε όσους ασχολούνται με τον πολιτισμό, δηλαδή στους αρχαιολόγους και σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους που δουλεύουν για την υπόθεση του πολιτισμού και της αρχαιολογίας» αναφέρει στο ο αρχαιολόγος Βαγγέλης Νικολόπουλος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς».

      Μέσα από μια πλούσια θεματολογία κατανεμημένη σε τέσσερις ενότητες, το συνέδριο επιχειρεί να «μιλήσει» για την αρχαιολογία στο σύνολό της είτε αυτή αφορά την εκπαίδευση, το επάγγελμα του αρχαιολόγου και την ερευνητική διαδικασία, είτε τις σχέσεις που διέπουν την κοινωνία, το κράτος και την πολιτιστική κληρονομιά.

      Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη συνεδρία με τίτλο «Σπουδές και κατάρτιση» αφορά τη διδασκαλία του πολιτισμού στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, από το δημοτικό και τη μέση εκπαίδευση ως τον τρόπο που οργανώνονται οι ανθρωπιστικές σπουδές στα Πανεπιστήμια και το μέλλον των σπουδών αυτών. Η αρχαιολογία μέσα από τα εγχειρίδια του σχολείου, οι παλιές παραδόσεις και οι νέες προοπτικές στη διδασκαλία της αρχαιολογίας και η ανάγκη ανανέωσής της σε όλα τα επίπεδα, είναι μερικά από τα θέματα που θα θιχτούν από ομιλητές, όπως ο καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης και η εκπαιδευτικός Μαρία Καγιάφα.

      Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δεύτερη ενότητα, που αφορά την «Αρχαιολογία ως επάγγελμα», δηλαδή την επαγγελματική σχέση με την αρχαιολογία. Θα αναφερθούν ζητήματα δομών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όροι, προϋποθέσεις και συνθήκες εργασίας σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, καθώς και θέματα ταυτότητας και πιστοποίησης του επαγγέλματος του αρχαιολόγου. «Σε άλλα επαγγέλματα, όπως π. χ. στο δικηγορικό, υπάρχει μια πιστοποίηση. Με το επάγγελμα του αρχαιολόγου δεν συμβαίνει το ίδιο, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό στην αρχαιολογία και να εργάζονται ως εκπαιδευτικοί ή στις γραμματείες ξένων αρχαιολογικών σχολών για παράδειγμα και να μην αναγνωρίζεται η αρχαιολογική τους ιδιότητα ή να μην εκπροσωπούνται ως αρχαιολόγοι από κανέναν φορέα, επαγγελματικό ή επιστημονικό σύλλογο. Αναζητούμε έναν κοινό τόπο για όλους όσοι είναι αρχαιολόγοι, να κατοχυρώσουμε το επάγγελμα. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος για τον οποίο ιδρύθηκε η Ένωση Αρχαιολόγων Ηώς», επισημαίνει ο κ. Νικολόπουλος, που θα μιλήσει για το θέμα στην ενότητα, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο επιγραφολόγος 'Αγγελος Ματθαίου, η επίτιμη διευθύντρια αρχαιοτήτων Όλγα Κακαβογιάννη και η αρχαιολόγος Συλβάνα Κατσαούνου.

      Η τρίτη συνεδρία αφορά την «Αρχαιολογία ως ερευνητική διαδικασία», με ιδιαίτερη μνεία στον 'κώδικα δεοντολογίας' που πρέπει να τη συνοδεύει, τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις, τις δυνατότητες ερευνητικής δραστηριότητας, τα εργαστήρια και τη χρηματοδότηση της έρευνας. Στην ενότητα αυτή συμμετέχει, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Χρίστος Ντούμας που θα μιλήσει για την «Ανασκαφή ως καταστρεπτική διαδικασία». Τέλος, η τέταρτη συνεδρία που τιτλοφορείται «Αρχαιολογία, κράτος και κοινωνία», ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τη διάχυση της αρχαιολογικής πληροφορίας και την πρόσληψή της από την κοινωνία, τη σχέση πολιτείας ή πολιτών και μνημείων, καθώς και με τον τρόπο ανάδειξης και προβολής των τελευταίων.

      Η ενότητα περιλαμβάνει θέματα όπως ο «ανασκαφικός τουρισμός» που θα θιγεί από την αρχαιολόγο και ξεναγό Χριστίνα Μητσοπούλου ή ζητήματα που έχουν ανακύψει με το νέο οργανόγραμμα στο ΥΠΠΟ όσον αφορά την κατάργηση τμημάτων μουσειακής εκπαίδευσης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, για τα οποία θα μιλήσουν αρχαιολόγοι και μουσειολόγοι, όπως η πρόεδρος και το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) Όλγα Σακαλή και Αμαλία Τσιτούρη, καθώς και ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Στάθης Γκότσης.

      Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι προσβάσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ένωσης www.eos-archaeo.gr.

Οι αρχαιολόγοι μέλη της Ένωσης Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς» προέρχονται από το δυναμικό του Υπουργείου Πολιτισμού, τα Τμήματα Αρχαιολογίας των ελληνικών Πανεπιστημίων, τα ερευνητικά Ινστιτούτα με αντικείμενο την αρχαιολογική -αρχαιογνωστική έρευνα και τους πολιτιστικούς φορείς αρχαιολογικών και αρχαιογνωστικών ενδιαφερόντων, ενώ μπορεί να είναι και ανεξάρτητοι μελετητές-αρχαιολόγοι.

      Όπως αναφέρεται στον καταστατικό χάρτη του επιστημονικού σωματείου, πρόθεση των παραπάνω είναι «να συμβάλουν με τις ενέργειές τους και τις παρεμβάσεις τους προς κάθε κατεύθυνση στον ορθολογικότερο προγραμματισμό των μεθοδεύσεων θεσμικής προστασίας και προβολής των αρχαιοτήτων εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού και στην αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη προώθηση των αρχαιολογικών σπουδών εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης