Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη

Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την καθιέρωση της νέας μεθόδου της βυζαντινής μουσικής των Τριών Διδασκάλων Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος, Χρυσάνθου εκ Μαδύτων και Γρηγορίου Πρωτοψάλτου

Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη
Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο με τον τίτλο «H Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής (1814-2014). Καθιέρωση – Προβληματισμοί – Προοπτικές» θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την καθιέρωση της νέας μεθόδου της βυζαντινής μουσικής των Τριών Διδασκάλων Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος, Χρυσάνθου εκ Μαδύτων και Γρηγορίου Πρωτοψάλτου

Το συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί, από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου, διοργανώνουν το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. και η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και τελείται υπό την αιγίδα του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Άνθιμου.

Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει την Πέμπτη (30 Οκτωβρίου) στις 6.30 το απόγευμα, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο. Θα ακολουθήσουν παρουσίαση του νεοεκδοθέντος τόμου «Εισαγωγή Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος», ομιλία του καθηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και συναυλία με μέλη των Τριών Διδασκάλων αποδιδόμενα από Χορό Αγιορειτών Πατέρων και τον Χορό του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» με χοράρχη τον Χαρίλαο Ταλιαδώρο.

Το πρωί της Πέμπτης, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ θα γίνει παρουσίαση της μουσικοεκπαιδευτικής δράσης «Οι Τρεις Διδάσκαλοι, ευεργέτες του Γένους» στους μαθητές των Μουσικών Σχολείων Θεσσαλονίκης, Σιάτιστας, Δράμας και Καβάλας.

Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου και το Σάββατο 1 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, θα παρουσιαστούν 45 πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους μουσικολόγους
Κλείσιμο

Επίσης, την Παρασκευή, στις 8.30 το βράδυ, θα γίνει συναυλία με μέλη των Τριών Διδασκάλων από την χορωδία «Θρόνος» του Πατριαρχείου Ρουμανίας, με χοράρχη τον αρχιδιάκονο Mihail Buca.

Κατά τη λήξη του Συνεδρίου που θα γίνει το Σάββατο (7.30 μμ) στο Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο θα πραγματοποιηθεί συναυλία με έργα Ρωμηών συνθετών από το μουσικό σύνολο του Χρίστου Τσιαμούλη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης