Δέκα χρόνια χωρίς τον Βλάσση Μπονάτσο

Δέκα χρόνια χωρίς τον Βλάσση Μπονάτσο

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή, ο Βλάσσης Μπονάτσος, ο αιώνιος έφηβος της ελληνικής
ροκ σκηνής, ο showman που έγραψε ιστορία με ατάκες του τύπου «Φοβερό» και «Πάρα πολύ ωραίο», ο φαρσέρ, ο ηθοποιός που έκλεψε το χειροκρότημα από την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Δέκα χρόνια χωρίς τον Βλάσση Μπονάτσο
Την πρώτη φορά που πάτησε στη σκηνή, ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 60΄, ως τραγουδιστής του συγκροτήματος «ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ». Το παράξενο όνομα του συγκροτήματος είχε εγείρει την περιέργεια του Τύπου και των δισκογραφικών εταιριών που θέλησαν να το αποκρυπτογραφήσουν. Δεν έβλεπαν το αυτονόητο, ότι το όνομα του συγκροτήματος ήταν τα  αρχικά των επιθέτων των μελών του γκρουπ, γεγονός που αποκαλύφθηκε αργότερα. Ήδη από το 1972, το συγκρότημα γνώριζε μεγάλη απήχηση στο κοινό και τα τραγούδια τους, «Γαρύφαλλος», «Εμένα», «Ύμνος στη ζωή», «Κάποιος πεθαίνει» ακούγονταν όλο και περισσότερο. Οι συναυλίες τους γίνονταν σε μικρά κλαμπ και σε σχολεία.



Κλείσιμο
Στο 17ο σχολείο Αρρένων στο Παγκράτι, η συναυλία διακόπηκε από την αστυνομία. Τότε ο Μπονάτσος απευθυνόμενος στους αστυνομικούς είπε «Αφήστε μας να παίξουμε δύο κομμάτια, και μετά θα παίξουμε και τον Εθνικό υμνο. Τελικά η συναυλία κράτησε για ακόμα 25 λεπτά και ο Βλάσσης αποθεώθηκε από τον κόσμο. Το συγκρότημα διαλύθηκε, αλλά η επιτυχία του «Γαρύφαλλου» είχε κάνει τον Βλάσση Μπονάτσο ήδη διάσημο.

Ο «Τσε Γκεβάρα » κλέβει το χειροκρότημα από την Βουγιουκλάκη
Την δεκαετία του 80΄, ο Βλάσσης Μπονάτσος βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα. Να πήγαινε να τραγουδήσει σε ένα σκυλάδικο στην Εθνική οδό, όπου του είχε γίνει ήδη πρόταση ή να πέρνουσε από οντισιόν που έκανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη για την «Εβίτα». Τελικά διάλεξε το δεύτερο και ο ηθοποιός ενσάρκωσε τον «Τσε Γκεβάρα», κλέβοντας το χειροκρότημα από την Βουγιουκλάκη.

Απόσπασμα από την παράσταση «Εβίτα»

 Ο Βλάσσης σε συνέντευξη του, είχε μιλήσει για την πρώτη του συνάντηση με την Αλίκη: «Η πρώτη μας γνωριμία, είναι λίγο περίεργη και αστεία. Ενώ γινόταν η οντισιόν για την Εβίτα. Εγώ έλειπα για χρόνια στην Αμερική. Ο μαέστρος της παράστασης και για χρόνια συνεργάτης της, της "πιπίλαγε" το μυαλό, που λέμε έτσι λαϊκά, ότι αυτόν τον ρόλο του Τσε, στην Εβίτα, μπορεί να κάνει μόνο ο Βλάσσης Μπονάτσος. Εκείνη έλεγε "ποιος είναι ο Μπονάτσος", δεν είχε ιδέα καν. Και όταν ήρθα το 81΄ για να δω τη μητέρα μου, είπα να κάνω την οντισιόν. Εκεί έγινε και η πρώτη γνωριμία, πολύ τυπικά. Φτάνουμε στην πρεμιέρα, όπου η Αλίκη βγαίνει από την κουίντα για να δει την αντίδραση του κοινού. Στο τέλος, της παράστασης, βγαίνω εγώ, και "πέφτει κυριολεκτικά το θέατρο" και στο τέλος της παράστασης βγαίνει η Αλίκη όπου το χειροκρότημα είναι λίγο λιγότερο από του Τσε. Το ομολόγησε και μόνη της ότι πρώτη φορά στη ζωή της, κάποιος συνεργάτης πήρε πιο πολύ χειροκρότημα από αυτή. Εκεί αρχίζει μία ιδιαίτερη συμπάθεια και η ιστορία η προσωπική. Γιατί η Αλίκη παθιαζόταν με τους συμπρωταγωνιστές της. Δηλαδή έμπαινε μέσα στον ρόλο και ζούσε τον ρόλο » είχε πει.

Η σχέση του Βλάσση με την Αλίκη
Η Αλίκη και ο Βλάσσης μένουν μαζί για έξι χρόνια, ενώ μετά τον χωρισμό τους, το 87΄, μένουν δύο καλοί φίλοι.





Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ στο βιβλίο που έγραψε για την μητέρα του, «'Εχω ένα μυστικό» αναφέρει για τη σχέση τους: «Ο Βλάσσης είναι ένας χαρούμενος νέος, ευχάριστος και με χιούμορ. Κάνει τη μητέρα μου να γελά και να ξεχνιέται. Εχει κάτι που την ελκύει. Είναι άλλωστε ειλικρινής, άμεσος, ευθύς, τίμιος, χωρίς κόμπλεξ. Δεν κρατά τους τύπους με την Αλίκη, αλλά το κάνει με τέτοιον τρόπο που τη διασκεδάζει. Εκείνος είναι ένας τραγουδιστής της ροκ και εκείνη είναι διατεθειμένη να μπει στον δικό του ρυθμό. Η ίδια ζει τόσο έντονα που του λέει κάποια στιγμή: " Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Τη νιότη μου τώρα τη ζω. Ξεκίνησα δεκάξι-δεκαεπτά χρόνων και όλα αυτά τα χρόνια δουλεύω. Οχι πως δεν δουλεύω και τώρα, αλλά λες και η ζωή μου έχει σταματήσει ακριβώς στα δεκαεπτά μου χρόνια."



Ο Βλάσσης, με την άνεσή του, με τον ψιλοαραχτό τρόπο ζωής του, κατάφερε να την απορρυθμίσει πολλές φορές, άθελά του. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να σας εξηγήσω τι εννοώ. Η μάνα μου βρίσκεται με τον Βλάση στο νυχτερινό κέντρο "Φαντασία". Τότε:
"Πω, ρε, μια κουκλάρα! Κοίτα!". Και τη σκουντάει. Σκουντάει την εθνική σταρ για να δει μια κουκλάρα που περνάει πλάι της! Δεν είναι και τόσο κομψό. Η Αλίκη ξαφνιάζεται και ιντριγκάρεται ταυτόχρονα.

Ο Βλάσης, όσο καιρό είναι μαζί της, την κρατά στην πρίζα. Και ήταν το μόνο αρσενικό που μπορούσε να της πει: "Μη λες βλακείες, Αλίκη" ή "Οχι τον ρόλο αυτόν σε μένα. Παίξ' τον πουθενά αλλού"...Η μάνα μου περνάει καλά μαζί του. Το ίδιο κι εγώ. Με μαθαίνει μουσική, πάμε μαζί σινεμά. Γενικά είναι ο φίλος μου. Με τον Βλάση είχαμε δέσει τόσο πολύ που, όταν έφυγε από τη ζωή, ήταν σαν να έχανα τον αδελφό μου.» Ακόμη και στις γκρίνιες της ο Βλάσης τα προσπερνούσε όλα και τη μαλάκωνει» γράφει.



«Οι Απαράδεκτοι» και οι φάρσες για τα «Άλλα κόλπα»
Το 1990, ο Βλάσσης Μπονάτσος μαζί με την Δήμητρα Παπαδοπούλου, τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τον Γιάννη Μπέζο, συστήθηκαν ως «Απαράδεκτοι», και έκαναν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Ο Βλάσσης, ο συγκάτοικος του γκέι Γιάννη, προκαλούσε το αβίαστο γέλιο, επαναλαμβάντας τις ατάκες, «Σκάσε», «Καλά με συγχωρείς» και «Φοβερό».





Με τον αυθορμητισμό του και το χιούμορ του, ο Βλάσσης έγραψε τη δική του ιστορία στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάζοντας show και τηλεπαιχνίδια της εποχής. «Το σενάριο δεν μπορούσε να το μάθει, ούτε τα λόγια. Πάντα υπήρχε ένα άτομο της παραγωγής, που του τα διάβαζε στο αυτοκίνητο, πηγαίνοντας προς το στούντιο και ό,τι θυμόταν. Γιατί πρέπει να πω ότι υπήρχε μία ομάδα κρούσης στην παραγωγή, που έτρεχε να βρει τον Βλάσση, όπου μπορούσε να είχε αποκοιμηθεί. Πολλές φορές ο Βλάσσης κρυβόταν για να μην τον βρει αυτό το συνεργείο και τον πάνε στο στούντιο» είχε πει ο πρώην συνεργάτης του Γιώργος Νενές, στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη, «Πρωταγωνιστές». Ο Βλάσσης ήταν ο πρώτος που έκανε φάρσες στην τηλεόραση. Ανάμεσα στα διάσημα θύματα του, ήταν  Τζέσυ Παπουτσή, η αξέχαστη Μαλβίνα Κάραλη, ο Λευτέρης Πανταζής, ο Μάκης Τσέλιος.

Η φάρσα του Μπονάτσου στον Θωμά Παλιούρα


Ο γάμος του με την Μάρθα Κουτρουμάνου

Το καλοκαίρι του 1995, ο Βλάσσης Μπονάτσος ήρθε πιο κοντά με τη Μάρθα Κουτρουμάνου. Αν και οι δυο τους γνωρίζονταν για χρόνια, οι κοινές τους διακοπές στην Μύκονο, έγινε η αφορμή για να γεννηθεί ένας μεγάλος έρωτας. Έναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν στο Καβούρι και το 1997 απέκτησαν την κόρη τους, Ζένια. Στις 14 Οκτωβρίου του 2004, ο Βλάσσης έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 55 ετών. Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η 17χρονη σήμερα Ζένια εξομολογήθηκε ότι δεν θυμάται τίποτα σχεδόν από εκείνον. «Ήμουν εφτά χρόνων όταν έφυγε. Δεν θυμάμαι, δυστυχώς, καταστάσεις που έχω ζήσει διαγράφηκαν. Ούτε τα ταξίδια που κάναμε θυμάμαι. Υπάρχουν κάποιες εικόνες αμυδρές, σαν ενός λεπτού βίντεο, αλλά όχι κάτι συγκεκριμένο. Θυμάμαι έντονα την ημέρα του θανάτου του, αλλά τίποτα από τα χρόνια που προηγήθηκαν» είπε χαρακτηριστικά.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης