Γλυκερία, Κότσιρας και Δημοσθένους μιλούν για τον αξέχαστο Μάριο Τόκα

Γλυκερία, Κότσιρας και Δημοσθένους μιλούν για τον αξέχαστο Μάριο Τόκα

«'Ηταν ο δικός μας Μάριος» λένε για τον Μάριο Τόκα,  οι τραγουδιστές που συμμετέχουν με στην μεγάλη συναυλία- αφιέρωμα στον αξέχαστο συνθέτη, στο Ηρώδειο

Γλυκερία, Κότσιρας και Δημοσθένους μιλούν για τον αξέχαστο Μάριο Τόκα
«Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Η εθνική μας μοναξιά», «Λαδάδικα», «Μια στάση εδώ», «Εξαρτάται», «Θάλασσες», «Σαν τρελό φορτηγό», «Δίδυμα φεγγάρια».

Μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου είναι δικά του. Ο ίδιος ήταν για τους συνεργάτες του ήταν «ο πιο γλυκός άνθρωπος», για τους φίλους του «αδελφός», για την οικογένεια του αναντικατάστατος.΄

Έφυγε πρόωρα ο Μάριος Τόκας, ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα του 2008, μόλις στα 54 χρόνια του, χτυπημένος από τον καρκίνο, παλεύοντας μέχρι τέλους στο νοσοκομείο «Υγεία» έχοντας κοντά του , την οικογένεια και τους αγαπημένους φίλους του.

Στις 3 του Οκτώβρη στο Ηρώδειο μια μεγάλη συναυλία που φέρει την υπογραφή στενών συνεργατών του επιχειρεί να θυμίσει στο κοινό, τον Μάριο Τόκα και τη σύντομη αλλά λαμπρή πορεία του στο ελληνικό τραγούδι.

«Επιθυμία μας αλλά και ηθική υποχρέωση, είναι η προστασία του μουσικού έργου του Μάριου, η διατήρησή του και η αξιοποίησή του. Με βάση αυτό το σκεπτικό και με την βοήθεια καλών φίλων και συνεργατών, πραγματοποιείται και η μουσική παράσταση - αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάριου». Προσδοκούμε λοιπόν, μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας και ψυχαγωγίας, φωτίζοντας λίγο αυτό το γκρίζο περιβάλλον που όλοι μας βιώνουμε. Έχουμε ως συνοδοιπόρο αυτό που ο ίδιος ο Μάριος έλεγε, ότι δηλαδή, με τα τραγούδια του προσπαθούσε να φτιάχνει παρέες, να φέρνει τον ένα κοντά στον άλλον και ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνον όταν κάτι γράφεται με συναίσθημα και αλήθεια. Ίσως γι αυτό ν΄ αγαπιούνται τα τραγούδια του από τον κόσμο, γιατί "του μίλησαν", γιατί "μιλάνε" στην καρδιά του», εξηγεί η σύζυγος του συνθέτη και σύμβουλος του προγράμματος της συναυλίας, Αμαλία Τόκα.
Κλείσιμο

Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του ’54 στη Λεμεσό. Έζησε από την πρώτη γραμμή -ως φαντάρος- τις δύο φάσεις της τουρκικής εισβολής. Έφυγε από την Κύπρο με το όνειρο να κάνει καριέρα στο πεντάγραμμο και με το πρώτο του πιάνο (δώρο του πατέρα του σε μικρή ηλικία, σε δύσκολους καιρούς) να τον έχει βοηθήσει να ελπίζει σε αυτό.

«Ο Μάριος Τόκας κινήθηκε σε όλα τα μουσικά μονοπάτια με μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Ηταν ο δικός μας Μάριος. Οικείος και γλυκομίλητος, σε κέρδιζε απο την πρώτη στιγμή.

Το ταλέντο του μεγάλο, απλωμένο και ζυμωμένο με τα βιώματά του, μας έδωσε υπέροχα μουσικά έργα. Μάστορας της μελωδίας. Πότε λυρικός, πότε στιβαρός, έφτανε πάντα στην καρδιά. Η επιλογή των στίχων και των ποιημάτων που μελοποίησε, δείχνει την ευαισθησία και την αγάπη του για τους ανθρώπους, αλλά και την Κύπρο.

Βαθιά χαραγμένη στην μνήμη μου από τον Μάριο, είναι η στιγμή που τραγουδούσε το τραγούδι: “Η δική μου η πατρίδα» λέει γι αυτόν η Γλυκερία και ο Γιάννης Κότσιρας προσθέτει:

«Με τον Μάριο Τόκα δεν γνωρίστηκα ποτέ καλά, παρότι μέναμε στην ίδια γειτονιά. Ήξερε την αγάπη που του είχα και γνώριζα πόσο πολύ ήθελε να δουλέψουμε παρέα. Δεν πρoλάβαμε όμως. Παρόλα αυτά υπήρχαν τραγούδια που έγραφε για μένα. Τα φύλαγε. Κάποια από αυτά τα είπα. Τα αγάπησα πολύ.

Ο Μάριος πέρασε στο πνεύμα. Εκεί που ανήκε πάντα. Κάπου πιο ψηλά από όλους εμάς.

Και από τη νεότερη γενιά ο Δώρος Δημοσθένους: «Ο Μάριος ήταν άνθρωπος γλυκός, ένας μουσικός με τρυφερά αισθήματα και αυτό βγαίνει και μέσα από τη μουσική του. Προπάντων ένας άνθρωπος που στάθηκε στις δύσκολες στιγμές των άλλων και το λέω από προσωπική εμπειρία.

«Οι μελωδίες του είμαι σίγουρος ότι θα τον κρατάνε για πάντα δίπλα μας, έτσι που όταν σιγοψιθυρίζουμε ένα σκοπό του, θ’ ακουμπάμε τον ώμο του διπλανού μας, θα νιώθουμε πιο άνθρωποι και πιο αλληλέγγυοι στις δύσκολες μας στιγμές» συμπληρώνε η επίσης νεαρή τραγουδίστρια, Δήμητρα Σταθοπούλου.

Η εκδήλωση αποτελεί την αρχή ενός μεγάλου κύκλου παραστάσεων με τον τίτλο «Σ’ αναζητώ», στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες του κόσμου και θα ολοκληρωθεί, μετά από δυο χρόνια, στη γενέτειρα του Μάριου, τη Λεμεσό.

Στην παράσταση, εκτός από τη Γλυκερία, τον Γιάννη Κότσιρα, τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Δώρο Δημοσθένου και την Δήμητρα Σταθοπούλου συμμετέχει τιμητικά ο Γιώργος Νταλάρας στα τραγούδια που έγραψε ο συνθέτης για την ιδιαίτερη πατρίδα του, με τη συνοδεία δεκαμελούς λαϊκής ορχήστρας που διευθύνει ο μαέστρος Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

Τη σύνθεση του προγράμματος ανέλαβε ο παραγωγός και μελετητής της ελληνικής μουσικής Ηλίας Μπενέτος, τα κείμενα είναι του συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη και αφηγητής είναι ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την επέτειο της εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας της Κύπρου και της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή του νησιού, μεταφέροντας το μουσικό μήνυμα ελπίδας για την επανένωσή του με μια δίκαιη λύση.

To τραγούδι «Θάλασσες» του Μάριου Τόκα από τον αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης