Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργείας του Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή βράβευσε την bwin για την πολύπλευρη στήριξη της.
Ο Στέφανος Τσιβόπουλος παρουσιάζει την έννοια του χρήματος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ο Στέφανος Τσιβόπουλος παρουσιάζει την έννοια του χρήματος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Σε μια έκθεση με άμεσες αναφορές στην οικονομική κρίση, τις ταξικές διαφορές και την... ρευστή έννοια του χρήματος, ο Στέφανος Τσιβόπουλος παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό την έκθεση του Ιστορία Μηδέν, που είχε αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στην περσινή Μπιενάλε της Βενετίας
Ορμώμενος από οικονομικές θεωρίες που βασίζονται στην πρακτική της «οικονομίας του δώρου», στην μικροχρηματοδότηση και στις εμπορικές ανταλλαγές, ο Στέφανος Τσιβόπουλος παρουσιάζει τρεις διαφορετικές ιστορίες μέσω βίντεο, ένα φιλμ χωρισμένο στα τρία, με μια ιστορία που όμως ενώνει με κάποιο τρόπο τους πρωταγωνιστές της. Αναφορές που εμπλέκουν κλασσικές αρχές της οικονομίας και θέτουν βασικά ερωτήματα που αφορούν όχι μόνο μια Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση, αλλά και μια Ευρώπη που αδυνατεί να διαχειριστεί επιτυχώς την φτώχια.
Το φιλμ απεικονίζει τρεις φαινομενικά ασύνδετους ανθρώπους. Έναν άστεγο μετανάστη που μαζεύει μέταλλα από τα σκουπίδια, έναν καλλιτέχνη που περιφέρεται άσκοπα στην πόλη, βιντεοσκοπώντας το κάθε τι που του κάνει εντύπωση και μια ηλικιωμένη, πλούσια μοναχική συλλέκτρια έργων τέχνης. Ο μετανάστης μαζεύει σκουπίδια, ψάχνει για μέταλλα, τα οποία (σε μια κλασσική Αθηναϊκή εικόνα πια) τοποθετεί μέσα σε ένα καροτσάκι σούπερ μάρκετ. Ανάμεσα στις σακούλες σκουπιδιών, θα βρει χάρτινα λουλούδια φτιαγμένα από χαρτονομίσματα των 100, 200 και 500 ευρώ, τα οποία όμως θα αφήσει στον κάδο, θεωρώντας τα άχρηστες χειροτεχνίες.
Ένας καλλιτέχνης, μαυροφορεμένος και κρατώντας το ακριβό του τάμπλετ ανα χείρας, περιδιαβαίνει την Αθήνα, βιντεοσκοπώντας και φωτογραφίζοντας οτιδήποτε του κάνει εντύπωση, ώσπου θα πέσει επάνω στο καρότσι του μετανάστη και θα εντυπωσιασμένος από τις φόρμες και τα υλικά θα το πάρει μαζί του, πιθανώς για να δημιουργήσει νέα έργα τέχνης.
Μια ηλικιωμένη, πλούσια κυρία, φτιάχνει οριγκάμι από χαρτονομίσματα των 500, 200 και 100 ευρώ στο άδειο της διαμέρισμα, το οποίο είναι γεμάτο ακριβά έργα τέχνης. Κάθε μέρα, "ανανεώνει" τα ψεύτικα λουλούδια της πετώντας τα χάρτινα λουλούδια, που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ στα σκουπίδια.
Το έργο αυτό του Στέφανου Τσιβόπουλου, δημιουργεί ένα εικαστικο αφήγημα που μας κάνει να σκεφτούμε πολύ ξεκάθαρα, ποιές είναι οι αντιλήψεις, οι πρακτικές και οι έννοιες που αφορούν το χρήμα, τις οικονομικές συναλλαγές αλλά και κατ' ουσίαν οι ανθρώπινες επαφές που φιλτράρονται μέσα από τις συναλλαγές αυτές, οι οποίες μπορεί να είναι άμεσες ή έμμεσες.
Την έκθεση πλαισιώνει ένα αρχείο που αναφέρει στοιχεία για αρχαία και βυζαντινά νομίσματα και πρακτικές που αφορούν το χρήμα, που φανερώνει διαπλοκή, απάτη και άλλα που πολλές φορές ακολουθούν... τα λεφτά. Είναι μια πολύ αξιόλογη και τρομερά επίκαιρη παρουσίαση που δεν πρέπει να χάσετε.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου του 2014 στο Κτήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στο Μέγαρο Σταθάτου στην Βασ. Σοφίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα