Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος

Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος

Η συγκλονιστική ζωή της Άλις Χερτζ – Σόμερ έγινε ντοκιμαντέρ που  είναι υποψήφιο για τα επερχόμενα Oscar 

Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος
Σε ηλικία 110 ετών απεβίωσε την Κυριακή η γηραιότερη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, όπως είπε στο CNN ο εγγονός της. 

Η Άλις Χερτζ – Σόμερ, μία  ταλαντούχα μουσικός και πιανίστρια, ζούσε μόνη της στο διαμέρισμά της στο Λονδίνο, σύμφωνα με  ντοκιμαντέρ που έχει προταθεί για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους στα επερχόμενα βραβεία και αφορά στη συγκλονιστική της ζωή. 

«Ο κόσμος μου είναι η μουσική. Δεν με ενδιαφέρει να κάνω τίποτε άλλο», είχε πει η Άλις στο ντοκιμαντέρ «The Lady in Number 6: Music Saved My Life».

Κλείσιμο
Η ιστορία με τους Ναζί ξεκινά από την Πράγα στην τότε Τσεχοσλοβακία , όταν φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τερέζιενσταντ κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου . Αυτό που της έσωσε τη ζωή ήταν η μουσική και συγκεκριμένα οι συναυλίες  που διασκέδασαν τους Ναζί .

« Ήξερα ότι θα παίζαμε», είχε πει στους κινηματογραφιστές η  κυρία Χερτζ – Σόμερ. «Και σκεφτόμουν , από τη στιγμή που μπορούμε να παίξουμε δεν μπορεί να είναι τόσο τρομερό . Η μουσική είναι ο πρώτος τόπος της τέχνης . Μας μεταφέρει σε ένα νησί με ειρήνη , ομορφιά και αγάπη », είχε προσθέσει.

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τερέζιενσταντ τα Ες-Ες απέλαυναν και στη συνέχεια φυλάκιζαν ορισμένες κατηγορίες Εβραίων από τη Γερμανία, την Αυστρία και  την Τσεχία με βάση την ηλικία, την αναπηρία που προήλθε από την στρατιωτική τους θητεία ή τη σχέση τους με τις τέχνες και την πολιτιστική ζωή , σύμφωνα με το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις ΗΠΑ.



Η κυρία Χερτζ – Σόμερ «μεγάλωσε σε μία καλλιεργημένη και αγαπημένη οικογένεια που ήταν μέρος της εβραϊκής κοινωνίας στη γερμανόφωνη Τσεχία», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ. 

Η μητέρα της ήταν συνεργάτις του συνθέτη Γκούσταβ Μάλερ και ως παιδί η Άλις συχνά έπαιζε με τον Γερμανό λογοτέχνη Φραντς Κάφκα, που συνήθιζε να πηγαίνει στο σπίτι της και να γευματίζει εκεί τις Κυριακές. 

Όταν έλαβε την κλήτευση για την απέλασή της από τους Ναζί ζούσε στην Πράγα, ενώ η μητέρα και ο σύζυγός της είχαν ήδη μεταφερθεί στο Άουσβιτς, όπου δηλητηριάστηκαν με αέρια. Τόσο εκείνη όσο και ο 5χρονος γιος της, Ράφι, εστάλησαν στο στρατόπεδο Τερέζιενσταντ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ.

«Ως ενήλικας ο Ράφι είχε αξιοσημείωτα λίγες σκοτεινές αναμνήσεις από το στρατόπεδο συγκέντρωσης», λένε οι κινηματογραφιστές, ενώ εκείνος προσθέτει πως η μητέρα του κατά κάποιο τρόπο «κατάφερε να τον προστατεύσει από το έλεος των Ναζί». 

Σύμφωνα με το φιλμ, η κυρία Χερτζ – Σόμερ και ο γιος της επέστρεψαν στην Πράγα, αφού απελευθερώθηκαν από τον σοβιετικό στρατό το Μάιο του 1945.  Λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή είχε δίπλα της όλα της τα αγαπημένα πρόσωπα, που όπως λένε, «ήταν μια έμπνευση και ο κόσμος μας θα είναι σημαντικά φτωχότερος  χωρίς εκείνη στο πλευρό μας».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης