Άνοιξε τις πύλες του το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Άνοιξε τις πύλες του το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά - Την Πέμπτη η πρώτη παράσταση για το κοινό

Δεινόσαυροι βάρους δύο κιλών!
Άνοιξε τις πύλες του το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Με στόχο να χαράξει «μία εντελώς σύγχρονη και δημιουργική πορεία, αντάξια όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών θεάτρων», όπως αναφέρει σχετικά ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Τάκης Τζαμαργιάς, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά επέστρεψε απόψε στη ζωή και στην πόλη του, ανοίγοντας τις πύλες του στο κοινό, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στα εγκαίνια παρεβρέθη και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

«Το δημοτικό θέατρο Πειραιά είναι σύμβολο μιας πόλης και μιας χώρας που ξαναγεννιέται» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην τελετή εγκαινίων.

«Η επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου είναι λαμπρό παράδειγμα, συνέπειας και συνέχειας! Σε μια χώρα που έχει ανάγκη από συνέχεια και από συνέπεια... Είναι το κορυφαίο ελληνικό θεατρικό κτίριο του 19ου αιώνα, που σώζεται όσο άριστα σώζεται αυτό εδώ. Είναι ιερός τόπος θεατρικής έκφρασης, σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας και υποκριτικής, μεγάλων προσωπικοτήτων» ανέφερε ο πρωθυπουργός στο χαιρετισμό του.

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «βαρύ συμβολισμό» τονίζοντας  ότι μια χώρα δεν πάει μπροστά σβήνοντας την Ιστορία της, αλλά αναδεικνύοντας και συνεχίζοντας τα καλύτερα από την Ιστορία της.

«Το δημοτικό θέατρο Πειραιά είναι σύμβολο μιας πόλης που ξαναγεννιέται. Επιτρέψτε μου να πω μιας χώρας που ξαναγεννιέται, ενός λαού που στέκεται ξανά στα πόδια του, που δεν το βάζει κάτω, που μετατρέπει τα ερείπια σε μνημεία ομορφιάς, που μετατρέπει τα χαλάσματα σε νέα έμπνευση δημιουργίας. Ενός, δηλαδή, λαού που πιστεύει στον εαυτό του!

Και τέτοιος λαός, για μιαν ακόμα φορά αποδεικνύουμε ότι είμαστε εμείς, οι Έλληνες!» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.








Με την αυλαία να ανοίγει ξανά, έπειτα από 14 χρόνια σιωπής με στόχο την πλήρη αποκατάστασή του, ξεκίνησε μία νέα εποχή για το Δημοτικό θέατρο του Πειραιά, ένα σημαντικό νεοκλασικό μνημείο με ιστορία 118 χρόνων.

Από τη σκηνή του εμβληματικού θεάτρου, ενός σημαντικού δείγματος της δημόσιας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα του 19ου αιώνα που φέρει την υπογραφή του Ιωάννη Λαζαρίμου, πέρασαν μερικές από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού θεάτρου: από την Κυβέλη ,την Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κατίνα Παξινού, τον Αλέξη Μινωτή και τον Αιμίλιο Βεάκη έως τον Μάνο Κατράκη, την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν. Για αυτό και η τωρινή προσμονή για τη «δεύτερη ζωή» του από τους ανθρώπους της θεατρικής οικογένειας είναι μεγάλη, μαζί και οι προσδοκίες.

Εκδηλώσεις, ξεναγήσεις, συναυλίες και μία παράσταση αφιερωμένη στην ιστορία του θεάτρου περιλαμβάνει ο εξαήμερος εορτασμός των εγκαινίων.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει πανιά, με την παράσταση «Δρόμοι του Πειραιά» σε σύλληψη- σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού και τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών αλλά και των μουσικών του Πολεμικού Ναυτικού, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Πειραιά και της Παιδικής και Νεανικής Χορωδίας του Ωδείου Τερψιθέας. Πηγή έμπνευσης στάθηκε το ίδιο το θέατρο, οι μνήμες - καλλιτεχνικές και ιστορικές - και βεβαίως η σημασία του για το λιμάνι του Πειραιά.

Την παράσταση του Φωκά Ευαγγελινού υποστηρίζουν με τις ερμηνείες τους γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Μπέζος ,ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ελένη Κοκκίδου και η Κερασία Σαμαρά. Οι  «Δρόμοι του Πειραιά» θα παίζονται από την Πέμπτη 24 έως και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.

«Τα εγκαίνια του ∆ηµοτικού Θεάτρου Πειραιά, αποτελούν ένα ξεχωριστό και σπουδαίο γεγονός, καθώς πρόκειται για έναν θρυλικό χώρο που ακουµπάει χρονολογικά σε τρεις αιώνες. Η πολύτιµη κληρονοµιά που φέρει, οι καλλιτεχνικές και οι ιστορικές µνήµες που «αναβρύζουν» και κυρίως η υπερηφάνεια των Πειραιωτών για το κόσµηµα της περιοχής τους, µας επέβαλλαν τον λεπτοµερή σχεδιασµό µιας πολυδιάστατης οπτικοακουστικής τελετής έναρξης µε κέντρο τον άνθρωπο: αυτόν που µέσα σε αυτά τα 118 χρόνια λειτουργίας του θεάτρου το επισκέφθηκε, ψυχαγωγήθηκε µέσα σε αυτό, δούλεψε και νοηµατοδότησε µε την παρουσία του την λειτουργία του», σημείωσε ο Φωκάς Ευαγγελινός και πρόσθεσε:

«Όπως και εκείνοι, που πέρασαν από εδώ αφήνοντας την αύρα τους, έτσι κι εµείς, η δηµιουργική οµάδα και οι ηθοποιοί που συµµετέχουν, χαιρόµαστε που µας υποδέχεται λαµπερό και ξανανιωµένο, έτοιµο να σαλπάρει στα θεατρικά και µουσικά πέλαγα».

Την δεύτερη ημέρα των εγκαινίων, τη σκυτάλη παίρνει η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου , η οποία θα ερμηνεύσει αγαπημένες άριες του λυρικού ρεπερτορίου, με τη συνοδεία του Μανώλη Παπασηφάκη στο πιάνο και του τενόρου Γιάννη Χριστόπουλου.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί και έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Κούκου, η οποία αποτύπωσε με το φακό της, εικόνες του θεάτρου.


































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης