Σταύρος Ξαρχάκος: Πόσο ροκ είναι το «Ρεμπέτικο» που θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι στο Rockwave Festival

Σταύρος Ξαρχάκος: Πόσο ροκ είναι το «Ρεμπέτικο» που θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι στο Rockwave Festival

Η ιστορία της γέννησης ενός από πλέον ρηξικέλευθα μουσικά έργα της ελληνικής δισκογραφίας

Σταύρος Ξαρχάκος: Πόσο ροκ είναι το «Ρεμπέτικο» που θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι στο Rockwave Festival
Τι είναι ροκ; Πολλές θα μπορούσαν να είναι οι απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα καθώς το μουσικό αυτό είδος συγκεντρώνει διαφορετικά χαρακτηριστικά και εμπεριέχει μια σειρά από συμβολισμούς. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο όρος ροκ είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την προοδευτικότητα, την επαναστατικότητα αλλά και την σύνδεση με τις ρίζες. Υπό αυτή την έννοια, το απολύτως ριζοσπαστικό για την ελληνική δισκογραφία του ‘80 «Ρεμπέτικο» του Σταύρου Ξαρχάκου , που αναβιώνει με μοναδικό τρόπο μια άλλη Ελλάδα, μπορεί κάλλιστα να ενσωματωθεί στο ύφος του επετειακού Rockwave Festival 2025, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί, για μια βραδιά, στις 2 Ιουλίου στο Θέατρο Λυκαβηττού.
Mana Mou Ellas

Τo 1982 ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης προσπαθούσε απεγνωσμένα να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για μια νέα ταινία που είχε με πάθος οραματιστεί, σε σενάριο του ίδιου και της Σωτηρίας Λεονάρδου, η οποία, με αφορμή την πορεία μιας τραγουδίστριας του ρεμπέτικου - υπονοείται η Μαρίκα Νίνου -, κατέγραφε την Ελλάδα του μεσοπολέμου, τα ρεμπέτικα, τη ζωή των καλλιτεχνών, τη ζωή στα προσφυγικά. Υπήρχε ήδη μουσική που θα τήν επένδυε επειδή όμως δεν άρεσε στον παραγωγό της ταινίας Γιώργο Ζερβουλάκο, εκείνος αποφάσισε να απευθυνθεί στον Σταύρο Ξαρχάκο. Ο συνθέτης διάβασε το σενάριο και η απάντηση που έδωσε ήταν πως θα αναλάβει το μουσικό αυτό εγχείρημα μόνο αν ο Νίκος Γκάτσος δεχτεί να γράψει τους στίχους των τραγουδιών.

Κάπως έτσι γεννήθηκε το «Ρεμπέτικο» ένα από τα πλέον ιστορικά και ρηξικέλευθα έργα της ελληνικής δισκογραφίας, ένα μουσικό θαύμα που έχει τις ρίζες του στα ελληνικά μπλουζ, που δεν είναι άλλα από τα ρεμπέτικα τραγούδια, και περιλαμβάνει κομμάτια με αναμφισβήτητη διαχρονική αξία όπως τα «Μάνα μου Ελλάς», «Το πρακτορείο», «Το δίχτυ», «Καίγομαι – καίγομαι» κ.α. ερμηνευμένα από τη Σωτηρία Λεονάρδου και τον Νίκο Δημητράτο, τον Τάκης Μπίνης και τον Κώστα Τσίγκο και εκτελεσμένα από μια εξαιρετική ομάδα μουσικών.
Σταύρος Ξαρχάκος: Πόσο ροκ είναι το «Ρεμπέτικο» που θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι στο Rockwave Festival
Ο Σταύρος Ξαρχάκος κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων που έγιναν στο γνωστό μουσικό στέκι «Το Περιβόλι τ΄ Ουρανού»

Η δουλειά αυτή δεν προέκυψε μέσα από μια τυπική διαδικασία. Ήταν μια πραγματική «γέννα» με δυσκολίες και «οδύνες». Ο ίδιος ο Σταύρος Ξαρχάκος είχε διηγηθεί στο «Θέμα» και τη γράφουσα πέρσι το συγκλονιστικό χρονικό της ηχογράφησης του τραγουδιού «Μάνα μου Ελλάς»: « : «Αρχίσαμε στις 11 το πρωί. Ο Νίκος Δημητράτος συγκέντρωνε αυτά τα πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά: ήταν ψάλτης και πάρα πολύ καλός τραγουδιστής και ηθοποιός. Είχε όλα τα εχέγγυα για να βασιστεί κανείς πάνω του ότι θα μπορούσε να ερμηνεύσει έναν τέτοιο αμανέ.

Κλείσιμο
Διότι ο αμανές είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Δεν μπορείς να τον διδάξεις. Το “αμάν” που βγαίνει μέσα από την ψυχή του ανθρώπου είναι κάτι τελείως προσωπικό, δικό του. Λέει κάτι για τον ίδιο. Διότι μιλάμε για το αμάν της ψυχής, της καρδιάς, αλλά και ενός ξεριζωμένου λαού στην περίπτωση αυτή, το αμάν ενός ανθρώπου που ξέρει τη ζωή και τον θάνατο. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση, να αγγίξει αυτόν που αφορά αυτό το αμάν, να τον πειράξει.

Αρχίσαμε λοιπόν στις 11. Αυτός ο αμανές είχε μια διάρκεια γύρω στα 5 λεπτά. Είχε φτάσει η ώρα 2 ή 3 και δεν είχα βρει ακόμα το “αμάνˮ που ήθελα. Μ’ έναν Δημητράτο ο οποίος προσπαθούσε, πραγματικά προσπαθούσε, αλλά δεν έβγαινε αυτό το αποτέλεσμα που ήθελα εγώ. Γύρω στις 5 θυμάμαι ότι πια δεν μπορεί να τραγουδήσει άλλο και μου λέει: “Σταύρο, δεν μπορώ άλλο. Δεν αντέχω άλλο, δεν το αντέχω αυτό το πράμαˮ. Του λέω: “Τι δεν αντέχεις;ˮ. “Δεν αντέχω τον αμανέ αυτόνˮ. “Γι’ αυτό πες τον, του λέω. Και πραγματικά -το λέω και ανατριχιάζω- αμέσως μετά είπε τον αμανέ! Την ώρα που τελείωσε, τον είδαμε να σωριάζεται στην καρέκλα του. Πονούσε φριχτά. Ηρθε το ΕΚΑΒ και τον πήρε με διάτρηση στομάχου...».
Καίγομαι καίγομαι - Ρεμπέτικο (1983)

Χρειάστηκε να περάσουν 40 ολόκληρα χρόνια μέχρι το συγκλονιστικό αυτό έργο να παρουσιαστεί ζωντανά στο σύνολό του, το καλοκαίρι του 2023 στο Ηρώδειο. Η υποδοχή του από το κοινό ήταν αποθεωτική και οδήγησε στην πραγματοποίηση δύο ακόμη συναυλιών τον Ιανουάριο του 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τώρα ήρθε η στιγμή το «Ρεμπέτικο» να συναντηθεί με τους νέους, στο δικό τους στέκι, εκεί, πάνω στο λόφο του Λυκαβηττού, και να αποδείξει, για πολλοστή φορά, πως οι μεγάλες δημιουργίες δεν έχουν ηλικία και συνεχίζουν να συναρπάζουν και να εμπνέουν «νυν και αεί»

Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ


Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί ο Μακρόν αποφάσισε να προσφέρει «πυρηνική ασπίδα» απέναντι στη Ρωσία λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής

ΗΠΑ: «Έχω ταξιδέψει παντού, είσαι η πιο όμορφη που έχω δει» - Το μήνυμα πιλότου σε 23χρονη influencer που δίχασε

Ιωσήφ Στάλιν: Τα άγνωστα στοιχεία της ζωής του, οι μαζικές εκκαθαρίσεις στο ΚΚΣΕ και το επεισοδιακό τέλος του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης