Επαναπατρισμός αρχαιοτήτων στην Ελλάδα!

Επαναπατρισμός αρχαιοτήτων στην Ελλάδα!

Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος και ο πρόεδρος μουσείου Γκέτι συμφώνησαν στην επιστροφή δυο αρχαιοτήτων...

Επαναπατρισμός αρχαιοτήτων στην Ελλάδα!
Μέσα στην καταιγίδα των άσχημων ειδήσεων, είδε το φως της δημοσιότητας επιτέλους και μια καλή είδηση. Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού μουσείου Γκέτι, Τζέιμς Γκούνο, συμφώνησαν στην επιστροφή δυο αρχαιοτήτων στην Ελλάδα.

Ο κ. Γερουλάνος και ο διευθύνων σύμβουλος του Μουσείου υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο εξασφαλίζεται ένα σαφές και θεσμοθετημένο πλαίσιο συνεργασίας και ανταλλαγών πολιτιστικών αγαθών ανάμεσα στα δύο μέρη, με σκοπό την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συμβολικά, το αμερικανικό μουσείο αποφάσισε τον επαναπατρισμό στη χώρα μας δύο αρχαίων θραυσμάτων.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα,  στην χώρα μας θα επιστρέψουν ένα επιτύμβιο ανάγλυφο του 5ου αιώνα π.Χ και μία ενεπίγραφη στήλη με 65 στίχους από το Θορικό Αττικής.

Το μισό ανάγλυφο βρίσκεται στο  Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στην Αθήνα και ενώ ήταν γνωστό πως το άλλο μισό βρισκόταν στο  Γκέτι, εδώ και 35 χρόνια, από αρχαιοκαπηλική δράση.

Όσον αφορά την  ενεπίγραφη στήλη, που χρονολογείται στο 430 - 420 π. Χ. και θεωρείται ως ιδιαίτερα σημαντική για το είδος της, πρόκειται  για ημερολόγιο θυσιών και εορτών, που τελούνταν στον Θορικό προς τιμήν θεοτήτων και τοπικών ηρώων δίνοντας έτσι σοβαρές πληροφορίες για την θρησκειολογία της εποχής. Η στήλη φέρει κείμενο και στις τρεις πλευρές της, την κύρια όψη και τις δύο πλαϊνές και περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου το 1979.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης