Εικαστική έκθεση-αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη, την πολυαγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων

Εικαστική έκθεση-αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη, την πολυαγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων

Στα εγκαίνια της έκθεσης «Ένα παραμύθι για την Άλκη» που έγινε στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

alkizei1

Sponsored Content

Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου η Ελληνοαμερικανική Ένωση εγκαινίασε την εικαστική έκθεση-αφιέρωμα στην πολυαγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων, Άλκη Ζέη. Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη. Στα εγκαίνια παρέστη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που ξεναγήθηκε από τους δύο επιμελητές της Ίριδα Κρητικού και Νίκο Βατόπουλο.
2_
Άποψη της Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης από τα εγκαίνια της έκθεσης

3_
Οι επιμελητές της έκθεσης, Ίρις Κρητικού και Νίκος Βατόπουλος, ξεναγούν το κοινό
Κλείσιμο
«H Ελληνοαμερικανική Ένωση έχει περιλάβει στον πολιτιστικό προγραμματισμό της εκδηλώσεις και δράσεις που σχετίζονται με την αυτογνωσία και την ταυτότητα σε σχέση με το αστικό περιβάλλον και ιδιαίτερα της Αθήνας. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Άλκης Ζέη ζητήσαμε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο να συνεργαστούμε στη διοργάνωση αυτής της έκθεσης επειδή σε όλα σχεδόν τα βιβλία της Ζέη ενυπάρχουν διαδικασίες αυτοσυνείδησης και αναζήτησης ταυτότητας και στα περισσότερα από αυτά ευρείες αναφορές στην Αθήνα, τις γειτονιές της και τους ανθρώπους της», σημείωσε στην ομιλία του για τα εγκαίνια ο Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος.
4
Άποψη της Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, με το έργο του Μάνου Μπατζόλη «Το καπλάνι της βιτρίνας» σε πρώτο πλάνο

1_
στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας, εικονίζονται από αριστερά στα δεξιά οι: Πέτρος Σεβαστίκογλου, Νώντας Παπαγεωργίου, Ειρήνη Σεβαστίκογλου, Λιλα Μανιώτη, Ίρις Κρητικού, ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Νίκος Βατόπουλος, Βίκυ Μπρανίκα
Με μεγάλο ενδιαφέρον η Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιηγήθηκε στην έκθεση που οι δύο επιμελητές σχεδίασαν ειδικά για τις δύο γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ως ένα τρισδιάστατο πρωτότυπο και ενιαίο αφήγημα με έργα 54 Ελλήνων καλλιτεχνών, που αναδεικνύουν το έργο και την προσωπικότητα της σημαντικής Ελληνίδας δημιουργού, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό και πρωτότυπα αντικείμενα που παραχώρησε η οικογένεια της συγγραφέως. Η Πρόεδρος γνώρισε και συνομίλησε με τους παρόντες καλλιτέχνες.

Μαζί της στην έκθεση ξεναγήθηκαν ακόμη ο Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, η Βίκυ Μπρανίκα, Γενική Διευθύντρια της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ο Νώντας Παπαγεωργίου, Πρόεδρος των Εκδόσεων Μεταίχμιο, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Αθηναίων και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ελευθέριος Σκιαδάς και τα παιδιά της Άλκης Ζέη, Ειρήνη και Πέτρος Σεβαστίκογλου.

Μετά την ξενάγηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από τους διοργανωτές για την απήχηση που ήδη έχει η έκθεση και το πλήθος επισκέψεων που έχουν προγραμματιστεί από μαθητές σχολείων. Μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί ξεναγήσεις για πάνω από 1200 μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων καθώς και για μαθητές σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
5_
Οι επιμελητές της έκθεσης ξεναγούν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην έκθεση

6_
Ο Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Στις δύο γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης κινήθηκαν κατά το τρίωρο των εγκαινίων περισσότεροι από 600 επισκέπτες. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι δύο επιμελητές, η έκθεση Ένα Παραμύθι για την Άλκη «είναι ένας τρόπος να πλησιάσουμε την προσωπικότητα της Άλκης Ζέη μέσα από κόγχες του έργου της, μέσα από σκιές των ηρώων της, μέσα από τους δρόμους της απόλαυσης που χάρισαν τα βιβλία της σε παιδιά κι ενήλικες. Η έκθεση γεννά ατμόσφαιρες του προσωπικού σύμπαντος της συγγραφέως και συνομιλεί με το βλέμμα εικαστικών δημιουργών που εμπνέονται από σελίδες των βιβλίων της».
7_
(από αριστερά στα δεξιά) Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Νίκος Βατόπουλος και Ίρις Κρητικού
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου 2023 και θα την πλαισιώσει σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και ξεναγήσεις για σχολεία και ενήλικες, ενώ θα συνοδευτεί και από κατάλογο που είναι υπό έκδοση.
8_
Άποψη της Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

9_
Άποψη της Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες
Ηώ Αγγελή, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Άρτεμις Αλκαλάη, Nίκος Βαβάτσης, Κάτια Βαρβάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Μαρίνα Βλαχάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Μυρτώ Δεληβοριά, Μαρία Διακοδημητρίου, Κατερίνα Δραμιτινού, Σοφία Ζαραμπούκα, Γεωργία Ζάχαρη και Στέλλα Στεργίου, Αποστόλης Ιτσκούδης, Χριστίνα Κάλμπαρη, Μηνάς Καμπιτάκης, Νίκος Κιτμερίδης, Μαρία Κοσμίδου, Σοφία-Ρόουζ Κοσμίδου, Κυριάκος Κρόκος, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Αλέκος Λεβίδης, Βασίλης Λιαούρης, Κλειώ Μακρή, Λυδία Μαργαρώνη, Κέλλυ Ματαθία -Κόβο, Μηνάς Μαυρικάκης, Μάνος Μπατζόλης, Θωμάς Μπερτόλης, Γεωργία Μπλιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Ρούλη Μπούα, Μαίρη Νταγιαντά, Βασιλική Πανταζή, Γεύσω Παπαδάκη, Χρίστος Παπαδάκης, Διατσέντα Παρίση, Ράνια Ράγκου, Γιώργος Σαλταφέρος, Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου, Μαρίνα Στελλάτου, Νίκος Τριανταφύλλου, Κατερίνα Τσεμπελή, Βιργινία Φιλιππούση, Αθηνά Χατζή, Άρτεμις Χατζηγιαννάκη, Νικόλας Χατζησταμούλος, Βάσω Ψαράκη
10_
To κοινό ξεναγήθηκε στην έκθεση την ημέρα των εγκαινίων
Info
25 Σεπτεμβρίου-4 Νοεμβρίου 2023
Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)
Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00-20:00, Σάββατο: 10:00-14:00, Κυριακή κλειστά

Είσοδος ελεύθερη

Φωτογραφίες: Τάσος Σπετσιέρης
11_
Άποψη της Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης