«Μάμουσα, η φωνή της Σιωπής»: Το νέο μυθιστόρημα του Βασίλη Κασσάρα

«Μάμουσα, η φωνή της Σιωπής»: Το νέο μυθιστόρημα του Βασίλη Κασσάρα

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΕΞΗ»

mamousa_
Η γυναικεία κακοποίηση που μπορεί να οδηγήσει το θύμα στο έγκλημα, η αυτοτιμωρία αλλά και η αξία της συγχώρεσης είναι οι βασικοί θεματικοί άξονες του νέου, συναρπαστικού βιβλίου του Βασίλη Κασσάρα, με τίτλο «Μάμουσα, η φωνή της Σιωπής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΕΞΗ».

Basilis_Kassaras_-_sygrafeas
Ο συγγραφέας Βασίλης Κασσάρας


Η νεαρή Βασιλική, η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, διωγμένη από τις τύψεις και τις ενοχές της για την κατ’ ανάγκη δολοφονία του πατέρα της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, αυτοεξορίζεται στα Κύθηρα και κρυμμένη πίσω από τις κουρτίνες της ανωνυμίας προσπαθεί να βρει μια νέα ταυτότητα.

Όμως, τα σημάδια του παρελθόντος δεν θα φύγουν ποτέ από την ψυχή της. Ο βαρύς της όρκος θα την καταδικάσει στη σιωπή και μέσα από αυτή θα βιώσει όσα θα έρθουν.
Θα γίνει η μάμουσα, θα δίνει ζωή και θα προσφέρει απλόχερα, χωρίς να έχει τίποτα. Όσους θα συναντήσει θα τους κάνει φίλους, που θα γίνουν οικογένεια, όμως ο εχθρός πάντα θα παραμονεύει.

Κλείσιμο
Είναι, τελικά, η συγχώρεση η ύψιστη μορφή αγάπης και αποτελεί λύτρωση και κάθαρση ψυχής για εκείνον που τελικά καταφέρνει να την υλοποιήσει ουσιαστικά;

Η ιστορία εξελίσσεται κατά τη χρονική περίοδο των δεκαετιών ΄50 και ‘60, σε πρώτη φάση σε ένα χωριό της κεντρικής Ελλάδας, όπου ζει η ηρωίδα, και στη συνέχεια στα Κύθηρα όπου αυτοεξορίζεται.

Η Βασιλική, ενσαρκώνει τη θηλυκή δύναμη της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας, ενώ ο όρκος σιωπής της θα μπορούσε να συμβολίζει την ατιμώρητη και σιωπηρή κακοποίηση των γυναικών στο βάθος του χρόνου γενεά μετά από γενεά, με ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο συμπεριφορών.
Το βιβλίο προβληματίζει έντονα γύρω από τον ρόλο του θύματος και του θύτη και το πόσο δυσδιάκριτα μπορούν να είναι αυτά τα δύο, καθώς δικαιώνει σαφώς το πρώτο - το θύμα - και κάποιες στιγμές δικαιολογεί τον δεύτερο -τον θύτη-, γιατί τίποτε δεν γίνεται αναίτια και τίποτε δεν θα πρέπει να τελειώνει χωρίς δικαίωση και κάθαρση.

O Βασίλης Κασσάρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και μεγάλωσε διαβάζοντας αδιακρίτως οτιδήποτε, ακόμα και τις οδηγίες χρήσης των απορρυπαντικών. Σπούδασε δημοσιογραφία (με εξειδίκευση στο διεθνές ρεπορτάζ) και σεναριογραφία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος επί σειρά ετών, χρησιμοποιώντας κυρίως το ψευδώνυμο Βασίλης Στρατής, τόσο στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία -τηλεόραση και ραδιόφωνο ως ρεπόρτερ, συντάκτης και εκφωνητής ειδήσεων, όσο και στην έντυπη -ως αρθρογράφος, μέχρι που αποφάσισε να αλλάξει τις επαγγελματικές του επιλογές, προκειμένου «να αποκτήσει ζωή». Αν και η πόλη καταγωγής του είναι η Λιβαδειά Βοιωτίας, ζει στην Αθήνα, ελπίζοντας να μετακομίσει μόνιμα στα Κύθηρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κλιματική αλλαγή: Οι 5 περιοχές στην Ελλάδα που κινδυνεύουν να «βυθιστούν» από πλημμύρες

Χριστίνα Σούζη: Ο Βασίλης Κωνσταντίνου περιγράφει καρέ καρέ πώς την απεγκλώβισε - «Έτρεχε αίμα σε όλο της το πρόσωπο»

Athens Pride 2023: Δείτε τις πρώτες τακουνοδρομίες στο κέντρο της Αθήνας

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης