Anime: Πώς τα κινούμενα σχέδια από την Ιαπωνία κατέκτησαν τον κόσμο
anime_times_square_xr

Anime: Πώς τα κινούμενα σχέδια από την Ιαπωνία κατέκτησαν τον κόσμο

Η δημοτικότητα των anime ανεβαίνει συνεχώς και ορισμένες εκτιμήσεις λένε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού παρακολουθεί ιαπωνικές σειρές κινουμένων σχεδίων

Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα των anime έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Τα anime, όπως είναι η ονομασία των ιαπωνικών εκπομπών κινουμένων σχεδίων, έχουν μετατραπεί από προϊόν που αφορούσε περιορισμένο κοινό σε παγκόσμιο φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία της βιομηχανίας των anime έφτασε τα 2.4 τρισεκατομμύρια γιεν το 2020 και  υπολογίζεται ότι περίπου 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τουλάχιστον μια σειρά ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων μέσα στο 2022.

Ένας από τους κύριους λόγους για την συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα των anime είναι η ευκολότερη πρόσβαση σε αυτά. Στο παρελθόν, τα anime ήταν δύσκολο να βρεθούν εκτός Ιαπωνίας. Οι θαυμαστές τους έπρεπε να βασίζονται σε εισαγόμενες ταινίες VHS ή DVD, τα οποία ήταν συχνά ακριβά και δύσκολο να αποκτηθούν. Ωστόσο, με την άνοδο των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης όπως το Netflix, το Hulu και το Crunchyroll, τα anime έχουν γίνει πολύ πιο προσβάσιμα στο κοινό παγκοσμίως.

Αυτές οι πλατφόρμες προσφέρουν την ευκολία στους θεατές να παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές anime στον υπολογιστή ή τις κινητές τους συσκευές και είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν δημιουργήσει και αποκλειστικό περιεχόμενο anime που είναι διαθέσιμο μόνο στις πλατφόρμες τους.

Ένας άλλος λόγος είναι η ποικιλία που προσφέρουν τα anime στο κοινό τους. Σε αντίθεση με τα δυτικά κινούμενα σχέδια, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στην ψυχαγωγία των παιδιών, τα anime καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα ειδών και θεμάτων και απευθύνονται σε κοινό όλων των ηλικιών. Το περιεχόμενο των σειρών anime κυμαίνεται από περιπέτειες γεμάτες δράση και ρομαντικά δράματα έως σειρές τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, προσφέροντας κάτι για όλα τα κοινά. Επιπλέον, οι δημιουργοί παίρνουν συχνά ρίσκα με την αφήγηση και την ανάπτυξη χαρακτήρων, αντιμετωπίζοντας περίπλοκα και λεπτά θέματα που σπάνια διερευνώνται στα δυτικά μέσα ψυχαγωγίας.

Επίσης η ιαπωνική κουλτούρα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον το κόσμου τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να εξερευνούν το ιαπωνικό φαγητό, τη μόδα και την τεχνολογία. Τα anime είναι μια φυσική επέκταση αυτού του ενδιαφέροντος, καθώς προσφέρουν μια ματιά στην κουλτούρα και τις αξίες της Ιαπωνίας. Οι σειρές anime συχνά ενσωματώνουν παραδοσιακά ιαπωνικά έθιμα, όπως τελετές τσαγιού ή φεστιβάλ, και διερευνούν ιαπωνικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η πίεση για συμμόρφωση με τους κοινωνικούς κανόνες. Αυτό το ενδιαφέρον για την ιαπωνική κουλτούρα βοήθησε να γίνούν το anime πιο προσιτά στο κοινό παγκοσμίως, καθώς προσφέρουν μια διαφορετική οπτική γωνία για έναν πολιτισμό που συχνά θεωρείται μυστηριώδης και εξωτικός.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διαδραματίσει και αυτά καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της δημοτικότητα των anime. Πλατφόρμες όπως το Twitter, το Instagram και το TikTok έχουν δημιουργήσει κοινότητες θαυμαστών anime που μπορούν να συνδεθούν και να μοιραστούν μεταξύ τους τις απόψεις τους για τα anime. Αυτές οι κοινότητες βοήθησαν στη διάδοση νέων εκπομπών anime και δημιούργησαν μια αίσθηση συντροφικότητας μεταξύ των οπαδών των anime. Επιπλέον, πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν τα anime ως πηγή έμπνευσης για την δημιουργία του περιεχομένου που μοιράζονται στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλές διασημότητες έχουν μοιραστεί την προτίμησή τους για τα anime. Ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν έχει μιλήσει ανοιχτά για την αγάπη του για τα anime, ιδιαίτερα του «Naruto» και του «Dragon Ball». Έχει ονομάσει μάλιστα την εταιρεία παραγωγής του «Outlier Society» το οποίο αποτελεί αναφορά στον κόσμο του «Naruto». Ο Εντ Σίραν έχει αποδείξει και αυτός την προτίμησή του για τα anime και έχει μάλιστα στο χέρι του τατουάζ ενός χαρακτήρα από τα «Pokemon». Ακόμη αστέρες όπως ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον και ο Κιάνου Ριβς είναι θαυμαστές του ιαπωνικού κινηματογράφου και των anime, με τον Καναδό ηθοποιό να έχει δηλώσει ότι χρησιμοποιεί το είδος ως πηγή έμπνευσης στα γυρίσματα των ταινιών δράσης του.

Επίσης επαγγελματίες αθλητές από όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να δείχνουν το ενδιαφέρον τους για την κουλτούρα των anime κατά καιρούς. Ο Γερμανός ποδοσφαιριστής Γιούλιαν Μπραντ μοιράστηκε πρόσφατα με τους ακόλουθούς του στο Instagram ένα βίντεο με εαυτό του να πανηγυρίζει ένα γκολ ως χαρακτήρας του anime «One Piece», το οποίο αποτελεί και την αγαπημένη Ιαπωνική σειρά κινουμένων σχεδίων του Χρυσού Ολυμπιονίκη Μίλτου Τεντόγλου.

Τέλος, η ποιότητα των anime έχει βελτιωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. To κόστος παραγωγής για τα anime έχει αυξηθεί έως τρεις φορές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σχέδιο και το στυλ των anime να έχουν γίνει πιο εξελιγμένα, με πολλές σειρές να διαθέτουν λεπτομερή και περίπλοκα γραφικά. Επιπλέον, οι ηθοποιοί που χαρίζουν τη φωνή τους στα anime είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι και βοηθούν την αφήγηση να γίνει πιο λεπτή και συγκινητική, προσθέτοντας της ένα επιπλέον επίπεδο βάθους. Αυτή η αύξηση της ποιότητας έχει προσελκύσει νέους θαυμαστές και αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των εισιτηρίων των κινηματογραφικών ταινιών anime τα τελευταία χρόνια.

H άνοδος των anime είναι ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια και η αύξηση της δημοτικότητάς τους δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Με την αυξημένη προσβασιμότητα, την ποικιλία στο περιεχόμενο και την υποστήριξη από κοινωνικά δίκτυα και διασημότητες, τα anime έχούν γίνει μια παγκόσμια τάση που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα κοινού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης