Η ισπανική γλώσσα και κουλτούρα ανθίζει στη Θεσσαλονίκη

Η ισπανική γλώσσα και κουλτούρα ανθίζει στη Θεσσαλονίκη

Το παράρτημα του Ινστιτούτου Θερβάντες αναμένεται να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία της πόλης αυτής που έχει ιστορικούς δεσμούς με την Ισπανία

Cor1

Sponsored Content

Οι χιλιάδες των Ισπανοεβραίων που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από το Τολέδο, τη Γρανάδα και τη Σεβίλλη, μετά την απέλαση τους από τον βασιλιά Φερδινάνδο και τη βασίλισσα Ισαβέλλα το 1492, δημιούργησαν μια ακμάζουσα κοινότητα που έδωσε καινούργια φυσιογνωμία στην πόλη. Οι Σεφαραδίτες Εβραίοι έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό τους, τη γλώσσα, τη μουσική, τα τραγούδια τους, τις διατροφικές τους συνήθειες, και διατήρησαν το ισπανικό τους παρελθόν στις καρδιές τους. Κατά την περίοδο του Ολοκαυτώματος εξολοθρεύτηκε πάνω από το 90% των μελών της κοινότητας, όμως, μέχρι και σήμερα, οι εναπομείναντες Σεφαραδίτες της πόλης φροντίζουν να κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις τους  κοιτάζοντας όμως πάντα μπροστά.
184003281_m
Λεπτομέρεια από το άγαλμα του σεφαραδίτη φιλόσοφου και συγγραφέα Μωυσή Μαϊμωνίδη (Πύργος Καλαόρα, Κόρδοβα)
Για αυτούς τους λόγους, από τον Οκτώβριο του 2022, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, χάρη σε συμφωνία συνεργασίας με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, επεκτείνει την ακαδημαϊκή δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη και δημιουργεί παράρτημα στην πόλη, με ένα ευρύ φάσμα δια ζώσης και διαδικτυακών μαθημάτων ισπανικής γλώσσας για ενήλικες και παιδιά.
163851228_m
Κτίριο της αρχαίας εβραίικής συνοικίας στην Ταρραγόνα της Ισπανίας
Κλείσιμο
Το παράρτημα του Ινστιτούτου Θερβάντες της Θεσσαλονίκης εκτός από τα μαθήματα ισπανικών θα διοργανώνει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες αποβλέποντας στην αξιοποίηση και τη διάδοση της κληρονομιάς των Σεφαραδιτών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Υπάρχει μάλιστα πρόβλεψη και για τμήματα διδασκαλία των λαντίνο, δηλαδή της ισπανοεβραϊκής γλώσσα που ακόμη χρησιμοποιείται από τα μέλη της κοινότητας. Ταυτόχρονα, η Βιβλιοθήκη  “Juan Carlos Onetti” του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας θα δημιουργήσει τμήμα Σεφαραδίτικης Ιστορίας, Πολιτισμού και Λογοτεχνίας στην Ελλάδα.
139651052_m
Εβραϊκή συναγωγή στην Ανδαλουσία

Γλωσσική και πολιτιστική κληρονομιά
Το Ινστιτούτο Θερβάντες είναι ο επίσημος φορέας της ισπανικής γλώσσας και πολιτισμού που δραστηριοποιείται στη χώρα μας για περισσότερο από 30 χρόνια. Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την προώθηση της διδασκαλίας της ισπανικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο, καθώς και των συν-επίσημων γλωσσών της Ισπανίας. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο επικεντρώνονται κυρίως στη γλωσσική και πολιτιστική κληρονομιά που είναι κοινή για τις χώρες και τους ανθρώπους των ισπανόφωνων κοινοτήτων. Στόχος του ήταν να αποκτήσει μόνιμη παρουσία στη Θεσσαλονίκη, το οποίο και κατάφερε μιας και οι δεσμοί των ιδρυτών με τη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζονται μακροχρόνιοι και πολύ ισχυροί. 

Αυτή τη στιγμή, το Ινστιτούτο Θερβάντες διαθέτει ένα εκτενές δίκτυο 88 κέντρων που συνδέουν 64 χώρες και στις πέντε ηπείρους.

Η δεύτερη πιο διαδεδομένη γλώσσα του πλανήτη
Καθώς οι ισπανόφωνες χώρες βρίσκονται σε ραγδαία ανάπτυξη, προσφέρουν σπουδές αλλά και εργασιακές προοπτικές σε όλους τους τομείς. Τα ισπανικά εξελίσσονται στη δεύτερη σημαντικότερη γλώσσα στον κόσμο, και στο Ινστιτούτο Θερβάντες η εκπαίδευση γίνεται με τις πιο γρήγορες μεθόδους ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στην ουσιαστική γνωριμία με κάθε πτυχή του πολιτισμού των ισπανόφωνων χωρών.

174338855_m

Ταξίδια, σπουδές, καριέρα
Οι προσωποποιημένες ανάγκες κάθε μαθητή είναι η βάση της γνώσης στο Ινστιτούτο Θερβάντες, και διαμορφώνεται διαφορετικά για κάθε μαθητή έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τις προσδοκίες του για ταξίδια, σπουδές, καριέρα ή ό,τι άλλο ονειρεύεται. Από την ευελιξία των ωραρίων και τα ολιγάριθμα τμήματα, μέχρι την ποιότητα της διδασκαλίας, τούς εξειδικευμένους καθηγητές και τις σύγχρονες μεθόδους, όλα συνθέτουν μια εμπειρία πλήρως προσωποποιημένη.

IMG_3112a

Μαθήματα διαφορετικών ταχυτήτων
Τα παιδικά τμήματα αρχίζουν από την ηλικία των 5 ετών και τα εφηβικά φτάνουν μέχρι την ηλικία των 16. Διαδραστικά μαθήματα, εκπαιδευτικές μέθοδοι που ευνοούν τη διανοητική ανάπτυξη, ασκήσεις που ενθαρρύνουν την επαφή με άλλες κουλτούρες είναι μόνο μερικά από όσα περιλαμβάνουν. Τα μαθήματα διεξάγονται απογευματινές ώρες (τις καθημερινές) και Σάββατο πρωί.

IMG_3081a

Τα μαθήματα μπορεί να είναι κανονικά, εντατικά και ειδικά. Η ποικιλία των ωραρίων είναι ιδιαίτερα βολική και για τους ενήλικες (9.00 - 22.00, Δευτέρα – Παρασκευή, και πρωινά Σαββάτου) ενώ οι τρόποι εκμάθησης είναι πολλοί και διαφορετικοί: δια ζώσης ή online, μέσω τηλεδιάσκεψης zoom, αυτόνομη εκμάθηση με την πλατφόρμα AVE Global, Aula Virtual de Español ακόμα και χωρίς επιβλέποντα καθηγητή κ.ά. Οι απομακρυσμένοι τρόποι διδασκαλίας μάλιστα εξυπηρετούν ενδιαφερόμενους από όλη την Ελλάδα.

Σε γενικές γραμμές, για να αποκτήσει κάποιος το επίπεδο ισπανικών που ζητούν τα πανεπιστήμια και οι επιχειρήσεις, θα χρειαστούν 12 έως 26 μήνες, ανάλογα με την ενασχόληση, την προσπάθεια και το χρόνο που θα αφιερώσει κάποιος.

IMG_3132a

Γνωριμία με έναν ολόκληρο πολιτισμό
Όλοι οι μαθητές έχουν δωρεάν πρόσβαση στην πιο σημαντική ισπανική δανειστική βιβλιοθήκη στη Ελλάδα την βιβλιοθήκη Χουάν Κάρλος Ονέττι του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας και ενημερώνονται για το  πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων σχετικά με τον ισπανοαμερικανικό κόσμο τόσο ιστορικού, όσο και σύγχρονου χαρακτήρα (κινηματογραφικές προβολές, κονσέρτα, διαλέξεις, συζητήσεις, συνέδρια, εκθέσεις κ.ά.).

Το Θερβάντες παραδίδει επίσης μαθήματα ελληνικών σε ισπανόφωνους, λογοτεχνική μετάφραση, οργανώνει θεματικά εργαστήρια, ειδικά τμήματα για επιχειρήσεις κ.ά. Επίσης, διαχειρίζεται τα δύο πιο αξιόλογα διπλώματα ισπανικών: το πιστοποιητικό SIELE και το δίπλωμα DELE (Διπλώματα Ισπανικών ως Ξένης Γλώσσας) δίνοντας επίσημη πιστοποίηση γλωσσομάθειας ενώ διαθέτει τμήματα σύμφωνα με την κλίμακα των επιπέδων του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες.

IMG_3028a

Info: Εγγραφές όλο το χρόνο, Σκουφά 31, Κολωνάκι, τηλ. 210 3634117, www.atenas.cervantes.es/gr

Στη Θεσσαλονίκη, τα δια ζώσης μαθήματαγίνονται στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 26, 2ος όροφος, 54623.

Για περισσότερες πληροφορίες: info.salonica@cervantes.es , τηλ. 2310 234529

Κεντρική φωτογραφία: Η Κόρδοβα είναι χτισμένη στις όχθες του Γουαλδακιβίρ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης